MediaCat

2021 reklam harcamaları ve yakın gelecek tahminleri

Ad Age’in bu yıl 67’ncisini yayınladığı Leading National Advertisers raporuna göre reklam harcamaları geçtiğimiz yıl rekor artış gösterdi.

2021 reklam harcamaları ve yakın gelecek tahminleri

Ad Age, her yıl hazırladığı Leading National Advertisers raporunun 2022 edisyonunu paylaştı. 67’nci kez yayınlanan ve 2021 verilerini aktaran rapora göre ABD’de reklam ve pazarlama harcamaları, geçtiğimiz yıl 1970’lerden bu yana görülen en büyük artışa tanık oldu. Ülkenin en büyük 200 reklamvereninin harcamaları yüzde 19,7 artarak 196 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

2020’de pandeminin etkisiyle harcamalar yüzde 7,5 düşmüş, bu düşüş rapora yansıyan en keskin ikinci harcama kesintisi olarak kaydedilmişti. Bugüne kadarki en sert düşüş ise yüzde 10,2 ile Büyük Durgunluk döneminde, 2009’da gerçekleşmişti.

Rapora göre ABD’nin en büyük 200 reklamvereninden 166’sı, ilk 100’de yer alanların ise 83’ü 2021’de reklam ve pazarlama harcamalarını artırdı. 54’ünün ise toplam reklam harcaması 1 milyar doları aştı. Ad Age’in karşılaştırılabilir harcama rakamlarına sahip olduğu 181 reklamverenden 131’inin de harcamalarını pandemi öncesine denk gelen 2019 rakamlarının üzerine çıkardığı kaydedildi. Resesyon beklentisinin yeni dönem bütçeleri baskılaması kaçınılmaz görünse de tahminler büyümenin devam edeceği yönünde.

En büyük reklamveren bir kez daha Amazon

Rapora göre ABD’nin en büyük reklamverenleri listesinde geçtiğimiz yıl zirvedeki ilk 10’un 9’u değişmedi. 10 milyar doların üzerinde harcama yaptığı bilinen ve son iki senedir zirveden düşmeyen Amazon bir kez daha başı çekerken, onu Comcast, Procter & Gamble, American Express ve Walt Disney izledi. WarnerMedia ve DirecTV’yi elinden çıkaran AT&T üçüncü sıradan 14’üncü sıraya gerilerken, WarnerMedia ve Discovery’nin birleşmesiyle oluşan Warner Bros. Discovery 7’nci sırada boy gösterdi; yoluna bağımsız devam eden DirecTV Entertainment Holdings ise listenin 142’nci sırasında yer aldı.

Ad Age, listenin ilk sırasındaki Amazon’un harcamalarındaki artış meblağının ne denli büyük olduğunu şu benzetmeyle aktardı: “Harcamasını 3,6 milyar dolar (yüzde 53) artıran Amazon’un yalnızca artırdığı rakam bile başka bir reklamverenin bütçesi olsaydı, o reklamveren bu listenin 6’ncı sırasına yerleşebilirdi.”

Rapor, 2021’de geleneksel medyada en çok reklamı yapılan marka olaraksa sigorta şirketi Geico’yu işaret etti. İlk 5’te yer alan diğer markalarsa Amazon, T-Mobile, Progressive ve Google olarak sıralandı.

Harcama artışında oran bazında Coinbase Global ilk sırada

Geçtiğimiz yıl reklam harcamalarında oran bazında rekor ise yüzde 1085 artışla (Super Bowl reklamı dahil) Coinbase Global tarafından kırıldı. Ancak kısa süre sonra kripto para borsasındaki ani düşüşle birlikte şirket maliyetlerinde küçülmeye gitti ve personelinin yüzde 18’ini işten çıkarmaya varan bir sürece girmek durumunda kaldı. Coinbase Global’ı spor bahis, oyun ve seyahat sektörlerinden oyuncular izledi. Caesars Entertainment 2’nci, MGM Resorts International (BetMGM) 3’üncü, Flutter Entertainment 4’üncü ve Expedia Group 5’inci sırada yer aldı.

ABD’nin en büyük 200 reklamverenini listeleyen raporda işi direkt internetle bağlantılı olan (Amazon, Alphabet, Carvana, Expedia gibi) 34 marka yer aldı. Bu markaların reklam harcamaları 2021’de yüzde 50 artış gösterdi.

2022 ve 2023 tahminleri ne yönde?

Uzmanlar, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerine rağmen reklam harcamalarınının 2022 ve 2023’te de artacağı görüşünde. GroupM’in paylaştığı öngörülere göre, ABD’de reklam harcamaları siyasi reklamlar hariç 2022’de yüzde 9,3 ve 2023’te yüzde 6,0 artacak. Publicis Groupe’un Zenith’i ise ABD’nin başlıca medya harcamalarının Kış Olimpiyatları ve siyasi harcamaların etkili olacağı 2022’de yüzde 11,6’yı, 2023’te ise yüzde 4,5’i bulacağını öngörüyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.