MediaCat

Akbank Gençlik Akademisi’nde ders zili çaldı

NFT’lerden müziğe, Web3’ten iklim krizine ve büyük veriden metaverse’e FestZ Akbank Gençlik Akademisi’nin ilk gününden notlar karşınızda.

Akbank Gençlik Akademisi’nde ders zili çaldı

Başta gençler olmak üzere yaza keyifli bir selam vermek isteyen herkesi 10-12 Haziran boyunca Müze Gazhane’de buluşturan FestZ’nin ilk gününde Gazhane’nin farklı köşelerinde edebiyat, sanat ve eğlence odaklı etkinlikler sürerken, sektörün önde gelen isimleri, gençlerle içgörü ve deneyimlerini paylaşmak üzere Akbank Gençlik Akademisi İlham Sohbetleri’ndeydi.

NFT’lerden öğrendiklerimiz

Yeni dünya ve NFT’lere odaklanan sunumuyla Akbank Gençlik Akademisi’nin ilk günkü programına start veren AKQA Grey, Ogilvy Group CEO’su Alemşah Öztürk, sıfırdan bir marka yaratma süreci olarak NFT koleksiyonu yaratımının püf noktalarını anlattığı konuşmasında mevcut ve taze NFT projelerini de genç izleyicilerle paylaştı.

Metaverse alanında yaratıcı konseptler üretmek ve marka ihtiyaçlarına hizmet edecek projeler geliştirmek hedefiyle geçtiğimiz aylarda bünyesinde NFT ve metaverse odaklı yeni bir departman ekleyen 4129Grey’in lideri; yükselen bir trend olan blockhain oyun alanındaki yeni inisiyatifi Heroes Chained, steam’in blockhain muadili olarak tanımladığı Spin Top ve Trivia metaverse’ü Trivians gibi yeni projelerin duyurusunun yanı sıra ünü ülke sınırlarını aşan Fluffy Polar Bears koleksiyonunun da meydana geliş süreci hakkında bilgi verdi.

10 maddede NFT koleksiyonu yolculuğunun Alemşah Öztürk’e öğrettikleri:

  1. Sanatçıya ve ekibe asla satış tamamlanmadan ödeme yapmayın, tembelleşebilirler.
  2. Sahip olduğunuz şeyin bir koleksiyon değil, marka olduğunu unutmayın.
  3. Ekibinizi geliştirin, denetleyin ve sonra tekrar denetleyin.
  4. Daha önce hiç 5 bin kişilik bir ekiple çalıştınız mı? Topluluğunuz kızdığında, bunu ciddiye alın.
  5. Koleksiyonunuzun bir hikâyesi, hedef kitleye deneyimletebileceği bir “hype” etkisi olsun.
  6. Topluluğunuzu tanıyın, sevin ve ehlileştirin.
  7. Sürdürülebilir yaratıcılığı hedefleyin.
  8. Markanızın oyun alanını genişletin.
  9. Elinizdeki yalnızca bir koleksiyon değil, aynı zamanda bir start-up. Ekiplerinizi kurun, süreci yönetin, sonuçları düzenli takip edin.
  10. En az 2 yıl sürecek bir maceraya atılıyorsunuz, keyfini çıkarın.

Teknolojinin melodik gücü

Akbank Gençlik Akademisi’nde sahne Alemşah Öztürk’ün ardından Müzik Yazarı & Eleştirmen Murat Meriç’teydi. Müzik ve toplulukların yaşadığı dönüşümün teknolojik ve sosyolojik kronolojisini fotoğraf, video ve şarkı kayıtlarıyla aktaran Meriç’in, izleyicilerle paylaştığı, 70’lerde yazı makinesinin ülkeye girişiyle birlikte daktilonun ve daktilo kullanan kadının kıymetini anlatan Nurhan Damcıoğlu kantosunu birlikte dinleyelim:

Televizyonun Türkiye’deki hanelere gelişiyle hane halkında yarattığı coşkuyu kelimelere döken Televizyon şarkısını Rüçhan Çamay’ın sesinden dinleyelim şimdi de:

Herkes yapabilir: Blockchain

Murat Meriç’ten sahneyi devralan Buğra Çelik (İmece Yönetim Kurulu Üyesi), Buse Kaya (İÜ Blockchain Kulübü Başkanı & BiLira Pazarlama Stajyeri), Selim Yüksel (Akbank LAB Müdürü), Ufuk Ağuş (Sabancı Üniversitesi Blockchain ve Finans Kulübü Eş Başkanı), Zafer Güray Gündüz (İTÜ Blockchain Başkan Yardımcısı) ve Cemre Aydanuz Şahin (BUChain Çekirdek Üye) Web3’ü tartışmak üzere izleyicilerle bir aradaydı.

Web’in yıllar içinde izlediği yolu Bilgi Devrimi (Web1), Etkileşim Devrimi (Web2) ve Aracısızlık Devrimi (Web3) olarak özetleyen ekip, Selim Yüksel’in ifade ettiği üzere, yeni bir sistem geldiğinden eskisinden bir vadede vazgeçmek veya yeniyi eskinin üzerine yazmak gerektiği görüşünde.

Blockchain alanında ilerlemek isteyenlere öneriler:

  • Blockchain sizi heyecanlandırıyorsa, blockchain hakkında konuşun. Etkinlik ve kulüplere katılın, network oluşturun, beyin fırtınalarıyla bakış açınızı ve bilgilerinizi geliştirin.
  • Finans sektörü değişiyor, otoritelerin ortadan kalktığı aracısız bir dünya için hazırlıklarınızı yapın.
  • Blockchain geleneksel iş dünyasının aksine hızlı yükselmenin mümkün olduğu bir kariyer alanı. Rüzgârını arkanıza alın.
  • Farklı yeteneklere sahip insanların her birinin biricik katkılarını sunabilecekleri bu alanda başarılı olmak için yazılımcı olmak şart değil. Blockchain herkes için.
  • Blockchain kriptodan ibaret değil; tedarik zincirlerinden veri güvenliğine, farklı alanlarda kullanılabilir. Kavramın sunduğu geniş oyun alanından faydalanın.

Dünya çöküyor, duyuyor musun?

Buğra Çelik’e bu kez Can Pürüzsüz (İmece İçerik ve İletişim Direktörü) ve Berk Boz’un (İmece Program Koordinatörü) eşlik ettikleri bir sonraki oturumda gündem çevreydi. Sosyal medyanın çevre sorunlarına çözüm ve etkileşim üretmedeki rolünün konuşulduğu oturumda Bekir Ağırdır imzalı Hikâyesini Arayan Gelecek kitabına atıfla “bir önceki” dünyanın bittiği bugünlerde insanlar olarak yapılacak işin “bir sonraki” dünyanın hayalini kurmak olduğuna değinildi.

“Yaratıcı eylemlilik, kişinin gerektiğinde can sıkıntısına, hayal kırıklığına, rahatsızlığa, endişeye tahammül etme becerisiyle birlikte gelişen bir yetenek” diyor Psikolog Mihaly Csikszentmihalyi. Sosyal medyada çevre konusunda etkileşim yaratmak için mimlerin ideal bir araç olduğunu düşünen konuşmacılar, içinde bulunduğumuz bu istisnai dönemde, belirsizliklere karşı mücadelenin büyük önem taşıdığı görüşünde.

İçinde bulunduğu ekosistemin kendini yenileme hızından daha hızlı tüketen medeniyetlerin tarih boyunca yıkımla karşılaştığını söyleyen ekibe göre veriler yerküre için vahim bir tablo ortaya koyuyor. Türkiye de bu vahametin kapsama alanında. 2050’ye kadar 1,2 milyar insanın iklim mültecisi olma riskiyle karşı karşıya olduğu Dünya’yı iyileştirmek için ise çözüme hiç olmadığımız kadar yakınız. Bugün, yaşanan çevresel olumsuzluklar karşısında yapılması gerekenler ile yapılabilecek olanların hiç olmadığı kesiştiği bir dönemden geçiyoruz. Popüler kültürün sosyal medyadaki temsiline iklim meselesini de eklemeyi başarmak çökmekte olan Dünya’yı ayağa kaldırmak için başvurulabilecek en etkili yöntemlerden biri.

Data çılgınlığı ve dijital liderlik

FestZ’de ilk gün oturumlarının sonuna gelirken sahnede Burcu Civelek Yüce (Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı) ve Oğuzhan Saruhan (Yazar & Dijital Danışman) vardı.

Dijital dönüşümü birkaç sosyal medya hesabı ve paylaşım olarak algılayan markaların kavramı yanlış değerlendirdiğini söyleyen Oğuzhan Saruhan’a göre dijital dönüşüm, aksine, kurumsalı yıkmak anlamına geliyor. Markalar için olduğu kadar bireyler için de dijital dönüşüm sürecindeki en büyük yetkinlik ise fikri, hikâyeyi, ürünü kavramın gerektirdikleri doğrultusunda uyarlayabilmek.

Oğuzhan Saruhan’ın içgörüsünü iş süreçleri bağlamında değerlendiren Burcu Civelek Yüce’ye göre ise markaların bu alandaki başlıca yanılgılarından biri de mevcut ürün, servis, satınalma akışını doğrudan dijital ortama aktarmayı dijitalleşmek olarak tanımlamasında yatıyor. Dijital dönüşüm kavramına endişeyle yaklaştığını söyleyen Civelek Yüce’nin perspektifinden bakıldığında “dijital medya için bir şeyler üretmek” fikrinden ziyade bütüncül bir dönüşüm sürecine girmek, dijitalleşmek adına olmazsa olmaz.

“Veri kurumun değil, müşterinindir”

Akbank olarak yaklaşımlarının veriyi anlamlı bir sonuca ulaştırabilmek olduğunu belirten Burcu Civelek Yüce verinin önemini şu sözlerle değerlendirdi: “Veri kurumun değil, müşterinindir. Müşteri size verisini kullanmanız için müsaade edebilir veya etmeyebilir. Veriyi işlemek için müşterinin rızasının önemli olduğunun farkındayız ama bu rızanın kıymetini bilmek de gerekiyor. Veriden anlamlı bir sonuç üretirseniz, müşteri rıza göstermeye devam edecektir. Müşteriyle veri alışverişiyse deneyim üzerinden hayat bulan bir hareket. Müşteriye anlamlı deneyimler sunabilirseniz, sizinle verisini paylaşmayı sürdürecektir.

FestZ Akbank Gençlik Akademisi’nde ilk günün son konuşmacısı Viewerse Gaming Platform Kurucusu Mehmet Tokgöz’dü. Yaratıcı bireylerin metaverse’te kuracakları ekonomik sistemin detaylarına dair düşüncelerini paylaşmak üzere sahnedeki yerini alan Tokgöz, izleyiciyi karekodlarla dahil ettiği sunumunda, metaverse gerçekliğinde yaratıcı olarak rol almak isteyenlere Viewerse’ün deneyimlerini aktardı. Yaratıcı bireyin özgürleşmesiyle metaverse ve yeni teknolojilerin önemine değinen Tokgöz’e göre, bu özgürleşme yolculuğundaki en önemli adımı gerçek dünyanın kompüterize edilmesi oluşturuyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.