MediaCat

“Dünya Getir inovasyonuna hazır”

Facebook Talks serisinin ilkinde ticaretin geleceği Getir CMO’su Tolga Ünvan ve Facebook E-Ticaret Sektör Lideri Gül Yüksel Akkaya ile masaya yatırıldı.

“Dünya Getir inovasyonuna hazır”

E-ticaretin geleceğine yön verecek oyuncuların yaratıcı işbirliklerinin, fark yarattıkları alanların, büyüme ve inovasyon stratejilerinin, iletişim kanallarını kullanma becerilerinin konuşulacağı Facebook Talks serisinin ilki, Getir CMO’su Tolga Ünvan ve Facebook E-Ticaret Sektör Lideri Gül Yüksel Akkaya’nın katılımlarıyla gerçekleşen “Ticaretin Geleceği” buluşmasıyla başladı.

Türkiye’de her iki işletmeden biri Facebook platformlarında yer alıyor

MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan moderatörlüğünde düzenlenen Facebook Talks: Ticaretin Geleceği’nde sözü ilk olarak Facebook E-Ticaret Sektör Lideri Gül Yüksel Akkaya aldı. Konuşmasına sosyal ticaret uygulamasının Facebook platformlarında ilk olarak 2014 yılında dinamik reklamların devreye alınmasıyla başladığını söyleyerek başlayan Yüksel Akkaya, pandeminin ortaya çıktığı 2020’de ivmelenen dijitalleşmeyle birlikte online alışverişin yükselişe geçtiğini belirtti. Yüksel Akkaya, işletmelere dijital ortamda bir satış platformu yaratmak amacıyla hayata geçirilen ve lansmanı Mayıs 2020’de gerçekleştirilen Facebook Mağazalar’ın günümüzde dünya genelinde 1 milyon mağazaya ev sahipliği yaptığı ve aylık ziyaretçi sayısının 250 milyonu aştığı bilgisini paylaştı.

Yaklaşık 3,5 milyar kullanıcısı bulunan Facebook platformlarında 200 milyonu aşkın işletmenin Facebook araçlarından faydalandığını söyleyen Yüksel Akkaya, platformlarında 10 milyondan fazla aktif reklamverenin yer aldığını, Türkiye’de her iki işletmeden birinin Facebook platformlarında var olduğunu ve kullanıcıların yüzde 80’inin en az bir KOBİ ile bağlantıda olduğunu belirtti. Yüksel Akkaya’nın paylaştığı bilgilere göre, dünyada 135 milyonu aşkın kişi de Türkiye’den işletmelerle Facebook platformları aracılığıyla bağlantılı konumda.

Yüksel Akkaya’nın, Nisan ayında YouGov işbirliğiyle hayata geçirdikleri ve marketler özelinde Türkiye de dahil birçok ülkeyi kapsayan araştırmalarından aktardığı çıktılara göre, insanların yüzde 54’ü indirim ve promosyonlara erişebilmek için online alışverişi tercih ediyor. Türkiye’de insanlar online alışverişi eğlenceli buluyor ve Türkiye’deki oran diğer ülkelere kıyasla daha yüksek.

Getir Avrupa dışında da hizmet verecek

Sözü Yüksel Akkaya’dan alan Getir CMO’su Tolga Ünvan, Getir’in Facebook ile iş modellerine dair detaylar sundu. Yarattığı 10 dakikada market siparişi teslimatı iş modelini dünyaya tanıtan Getir’in günümüzde bilinirliğinin ulaştığı seviyenin, değişen tüketici alışkanlıklarına dair önemli bir gösterge olduğunu söyleyen Ünvan, Getir’in yıl içerisinde Londra’nın yanı sıra Avrupa ve Avrupa dışında yeni ülkelerde de hizmet vereceği bilgisini paylaştı.

Benimsedikleri akıllı pazarlama anlayışıyla, faaliyet gösterdikleri her il ya da ilçeye özel hedeflemeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Ünvan, bu kapsamda en önemli iş ortaklarının Facebook olduğunu, doğru tüketiciye doğru ve farklı içeriği gösterme konusunda Facebook’un kendilerine yol gösterdiğini belirtti.

Günümüzde tüketicinin farklı kanallardan mesaj bombardımanı altında olduğunu vurgulayan Ünvan, etkili kreatif kurguları oluşturabilmek adına Facebook ile işbirliği içerisinde olduklarını da ekledi.

Facebook ne gibi avantajlar sağlıyor?

Facebook Talks: Ticaretin Geleceği oturumunda Facebook ve platformlarının, Getir ve benzeri markalar için ne tür fırsat ve teknolojiler sunduğu ele alındı. Gül Yüksel Akkaya, çoğunluğunu KOBİ’lerin oluşturduğu Facebook reklamverenleri açısından doğru kitleye doğru mesajı doğru zamanda ulaştırmanın önemini vurgulayarak, algoritmalar yardımıyla Facebook teknolojilerinin reklamverenlere avantaj sağladığını söyledi. Yüksel Akkaya, Getir’in birçok uygulamayı tek bir çatı altında bir araya getiren süper uygulamalardan biri olduğunu, geçtiğimiz yıl tek bir uygulama özelinde çalışmalar yürüttüklerini ancak uygulama sayısındaki çeşitlenmeyle birlikte yeni bir stratejiye geçildiğini belirtti.

Büyük bir yazılım ekibine sahip olan Getir’in aynı zamanda bir Ar-Ge merkezi konumunda olduğunu söyleyen Tolga Ünvan, bu sayede Facebook ile teknolojik altyapı bütünleşmelerini kolay ve verimli biçimde hayata geçirebildiklerini söyledi. Facebook’un sunduğu test teknolojilerinden bahseden Ünvan, söz konusu teknolojiler sayesinde, gerçekleşen etkileşimin satışa dönüş oranını analiz edebildiklerini ve yine bu teknolojilerin tüketiciyle kurdukları empatiyi geliştirme olanağı sağladığını belirtti.

Getir bir dünya markası olarak hayal edildi

Oturumun son kısmında Getir’in Londra macerasını değerlendiren Tolga Ünvan, Getir’in henüz kurulma aşamasındayken bir dünya markası olarak kurgulandığını ve mevcut tabloda Londra’da sergiledikleri performansın, dünyanın Getir inovasyonuna hazır olduğunu gösterdiğini söyledi. İlerleyen günlerde İngiltere’de yeni şehirlere, Hollanda’da Amsterdam, Almanya’da Berlin ve Fransa’da Paris’te de faaliyete geçecekleri bilgisini paylaşan Ünvan, uzun vadede Kuzey Amerika planları olduğunu da belirtti.

Facebook işbirliğini bir şirket içinde iki ekiple çalışmaya benzeten Ünvan, özellikle rakamlar üzerinden yakın çalışmalar yürüttüklerini ve birbirlerine ilham verdiklerini de ekledi.

Getir’in diğer ülkelere açılma stratejileri kapsamında işbirliğinde bulunduklarını ve Londra lansmanı öncesinde de birlikte çalışmalar yürüterek, teknolojik altyapıları hazırladıkları belirten Yüksel Akkaya, marka bilinirliğine dair araştırmaları aylık periyotlarla gerçekleştirdikleri, lansman öncesinde FMCG ekipleriyle görüşmeler yürüterek Getir’in iş modelini anlattıkları bilgisini paylaştı.

Ekiplerin uyumlu çalışmasının önemini belirten Yüksel Akkaya, başarı açısından ortak çalışmanın sürekliliğinin de altını çizdi. Son olarak teknoloji konusuna da değinen Yüksel Akkaya, pazarlamada başarılı olan markaların günümüzde yapay zekâya ve akıllı algoritmalara güvendiklerini, dolayısıyla da teknolojik altyapının sağlam kurulması gerektiğini söyledi.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.