Ardımızda uçsuz bucaksız bir veri yığını bırakarak ilerlerken büyük veriyi işleyip ondan anlamlı sonuçlar çıkaracak uzmanlara olan ihtiyaç da hızla artıyor. Bu bağlamda Brand Week Istanbul, veri analizi alanında önemli işlere imza atan Aykut Fırat’ı ağırlıyor. Öncesinde şu an çalıştığı şirketin bugünlere gelmesinde büyük fayda sağlayan Fırat’ı yakından tanıyalım.
- Aykut Fırat, şu anda baş veri bilimci olarak görev yaptığı Boston merkezli Crimson Hexagon şirketinin sosyal medya analizlerinde kullandığı algoritmada imzası olan bir isim. Bir anlamda şirketin bugünlere gelmesinde pay sahibi diyebiliriz. Peki nasıl? Harward Üniversitesi profesörlerinden Gary King’in bir popülasyonun ölüm nedenlerinin oranlarını anlamada uygulanan “sözel otopsi” için bir algoritma geliştirmesi ve sosyal medyanın 2000’li yıllarda popülerleşmesiyle bu algoritmanın metodunu sosyal medya analizinde kullanmayı akıl ederek Crimson Hexagon şirketini kurması tüm hikâyenin başladığı noktayı oluşturuyor.
- Fırat, ilk zamanlarından bu yana şirkete önemli katkılar sağladı. Geliştirdikleri algoritma için patent başvuruları yaparak, Crimson Hexagon’ın şu anda tek tek insanların bir tweet ile ne demek istediklerini değil, toplamda hangi konuları ne boyutta konuştuklarını en başarılı şekilde anlayan bir şirkete dönüşme yolculuğunda Gary King’e bir anlamda yol arkadaşı oldu.
- Crimson Hexagon’ın hikâyesi kadar Fırat’ın ürün geliştirme tarafında görev yaptığı Affinova’nın hikâyesi de etkileyici. Affinnova, dünyaca ünlü satranç ustası Gary Kasparov’un 1999 yılında internet üzerinden tüm vatandaşlara açık şekilde yapılan maçtan esinlenmesiyle kuruldu ve Fırat, insanların oylarını seçilim değeri olarak kullanan evrimsel algoritmalardan faydalanarak ürün geliştiren Affinnova’da üç yıl boyunca baş ürün geliştirme uzmanı olarak görev yaptı. Şirket, 2014 yılından bu yana Nielsen firmasının altında bu algoritmalarla ürün geliştirme alanında hizmet vermeye devam ediyor.
- Aykut Fırat’ın yeniliğe ve girişimciliğe olan tutkusunu gösteren bir diğer atılımı ise 1998 yılında kurduğu semantik veri entegrasyonu firması IAggregate. Ancak Fırat, IAggregate ile adım attığı iş dünyasındaki rolünü şirketin satın alınmasından sonra bir dönem devam ettirse de yaklaşık beş yıl boyunca Northeastern Üniversitesi’nde akademisyenlik yaptı.
- Çeşitli alanlara yönelik makaleleriyle birlikte Fırat’ın Crimson Hexagon’ın blogunda da ele aldığı konuların sosyal medya analizlerini anlattığı yazıları bulunuyor. Bunlardan biri de 2013 yılında İstanbul’da yaşanan Gezi Parkı protestolarının sosyal medya analizi.