MediaCat

“Dijitalleşin!”

Sportsnet Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gülüm ile markaların sporla değişen ilişkisini masaya yatırdık.

“Dijitalleşin!”

Dijital dünyanın ortasına doğmuş ve büyümüş genç nüfusa seslenmek, sporda da artık kaçınılmaz bir gerçek. Markaların hızlı bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirten Ahmet Gülüm’e göre spor; konvansiyonel yaklaşımların geçerli olmadığı bir alan. Yükselmenin sırrı ise anlık değişime ayak uydurabilmekte saklı.

Pandemiyle birlikte sporun önemi daha da arttı. Bu durum, spor sponsorluğunda sektörel çeşitliliğe katkı sağladı mı?

Spor dünyası, pandeminin ilk döneminde tüm diğer sektörler gibi şok yaşadı ancak ilk toparlanan endüstrilerden biri oldu. Birinci ayın sonunda farklı senaryolara göre yol haritaları büyük ölçüde hazırdı. Küresel ölçekteki organizasyonlar, önlemler tam belli olana kadar ertelendi. Sezonluk fikstürlere sahip ligler de ilk önce yarım kalan sezonlarını tamamladı, ardından 2020-21 sezonuna hazırlanmaya başladı.

İlk dönemde ortaya çıkan en önemli eğilim ise insanların karantinada hayatlarını ve sağlıklarını bir kez daha gözden geçirmeleri ve spora yönelmeleri oldu. Evde ve evin yakın çevresinde spor yapanların oranı yüzde 80’i geçti. Markaların pandemi şokunu atlatması ise biraz daha uzun sürdü. Çok ağır zarar gören belirli sektörler (havayolları, turizm gibi) dışında sponsorluklarını sürdürerek sporun yanında yer almayı seçtiler. 2020-21 sezonuyla beraber, karşılaşmalar seyircisiz oynanıyor olsa bile aktivasyonlarını güçlendirdiler. Sektörel çeşitlilik pandemi koşullarına göre yaşandı. Özellikle internet alışverişindeki büyüme, bu sektördeki markaların spor yatırımlarını rekor düzeye taşıdı.

Sporun anlık izlenme durumu, bu kategorinin OTT dünyasındaki konumuna nasıl etki ediyor?

Spor, tüm yeni teknolojiler ve dijital medya eğilimlerinde olduğu gibi OTT dünyasına da yön veren önemli bir güç. Dijital spor içeriği izleme 10 yıldır spor severlerin gündeminde. Platformlar, tüm dünyada uydu veya kabloya bağlı dijital kutulardan internet veya mobil mecralara geçmek için büyük yatırımlar yapıyorlar. Yasal olmayan korsan yayınların spor severler tarafından tercih edilmesi, bu dönüşümü hızlandıran etkenlerden birisi.

OTT sektörünün büyük oyuncuları ise farklı stratejiler izliyorlar. Netflix’in genel içerik stratejisi ana akımdan uzak bir yapıda şekillenmişti. Spor içeriklerinde de çok farklı belgesellere, insanların prime-time’da bulamayacağı öykülere odaklandılar. Amazon özellikle Avrupa’da büyük liglerin yayın haklarına talip olmaya ve satın almaya başladı. DAZN gibi platformlar da giderek büyüyor.

Sporun zevki doğal olarak canlı yayında ve olabildiğince büyük bir ekranda çıkıyor. İnternet hızları ve akıllı TV teknolojileri belirli bir düzeye ulaştığında spor, OTT’de de oyun kurucu rolünü üstlenecek.

Olimpiyatlara dahil edilen yeni branşlar, dijitalin artan payı, kültürel değişim… Bu yılki sponsorluk iletişiminde geçmiş yıllara kıyasla markalar neleri farklı yapmalı?

Tüm dünyada olduğu gibi sporda da Z Kuşağı’nın ilgisini çekmek için yoğun bir çaba var. Hedef, dijital dünyanın ortasına doğmuş ve büyümüş genç nüfus. Uluslararası Olimpiyat Komitesi gençlerin daha çok ilgisini çekeceğini düşündüğü Skateboard, Speed Climbing gibi dalları Olimpiyatlara dahil etti. Bu sporlar aynı zamanda kısa video formatlarıyla milyonlara yayılabilecek branşlar.

Dijital teknolojilerle doğan Airbnb gibi markalar Olimpiyat sponsorları arasına girdi. EURO 2020 sponsorlarına ve iletişim yapan markalara baktığımızda yine benzer eğilimler görüyoruz. Gelecek dönemde anlık ve günceli takip eden iletişim modellerinin tüm markalara yansıyacağını düşünüyoruz. Spor, konvansiyonel yaklaşımların geçerli olmadığı bir alan. Anlık değişimlere ayak uydurabilen markalar çok daha yüksek geri dönüş sağlıyor.

Önümüzdeki dönemde marka ve spor ilişkisinde ne tür gelir modelleri ve işbirlikleriyle karşılaşacağız?

Tüm dünyada hemen her sektörde tekrarlanan “Dijitalleşin!” uyarısını, sporda çok güçlü bir şekilde tekrarlamak gerekiyor. Kripto para teknolojilerinin spora olan etkisini son dönemde yaşıyoruz. Kulüplerin gelir modelleri arasına coin’ler, token’lar girdi. Özellikle dijital markaların temel işlevlerini sporla anlatacakları bir döneme girildiğini söyleyebiliriz. Dijital alışveriş başta olmak üzere birçok uygulamanın, hizmetlerini sporla birleştireceğini söylememiz mümkün.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.