MediaCat

Cannes Lions 2024’te kaçırılmayacak 10 oturum

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’ne sayılı günler kala, festivalin bu yılki programından öne çıkanlara göz atıyoruz.

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’ne kısa bir süre kaldı. Hem Cannes heyecanını pekiştirmek hem de yoğun program arasında kaybolanlara bir nebze ışık tutmak adına bu yılki programdan öne çıkan oturumları MediaCat okurları için derledim.

#1 “Don’t Work from the Goal: Expanding the Creative Potential”

Advertorial brief’inden Oscar adayı art-house bir film fikri çıkar mı? Pek ihtimal vermediniz değil mi? Perfect Days’in hikâyesine bakacak olursak, gayet mümkün.

2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları için kalburüstü 16 mimarın Tokyo şehir merkezindeki 17 lokasyona özel tuvalet tasarladığı The Tokyo Toilet projesinin lansmanı, pandemiyle sekteye uğruyor. 2020’de yapılması planlanan etkinlik, 2021’de seyircisiz bir şekilde gerçekleşiyor.

Projenin mimarı, dünyanın en büyük tekstil üreticilerinden Fast Retailing’in Yönetim Kurulu Başkanı Koji Yanai, The Tokyo Toilet’ı dünyaya duyurmaları için Dentsu ekibine bir brief veriyor. Brief’in konusu ise The Tokyo Toilet’ı tanıtan kısa filmler (advertorial’lar) hazırlamak. Ancak Dentsu ekibi, brief’teki yaratıcılık potansiyelini görüyor ve projeyi ünlü yönetmen Wim Wenders’a götürüyor. Sonrasında ortaya sinemaseverlerin gönlünü çelen, başrol oyuncusu Kōji Yakusho’ya Cannes Film Festivali’nde “En İyi Aktör” ödülünü kazandıran Perfect Days çıkıyor.

Hikâyenin detaylarını projenin yaratıcıları Koji Yanai ve Takuma Takasaki’den bizzat dinlemek için 17 Haziran Pazartesi 12:45’te Debussy Salonu’nda olmanızı öneririm.

#2 “Entertain or Die: Day Trading Attention for the 21st Century”

Teneke kutu içinde su satarak 5 yılda 1,4 milyar dolarlık bir marka nasıl yaratırsınız? Markanın kurucusu Mike Cessario’ya göre sorunun cevabı basit: Şişelenmiş su markası gibi değil, bir eğlence (entertainment) markası gibi davranarak. Ve biraz da geleneksel markaları tiye alarak…

Liquid Death çizginin dışına çıkan, provokatif kampanyaları ile reklamcılık camiasının son yıllarda imrenerek takip ettiği markaların başında geliyor. Zira Cessario içimizden biri; eski bir reklamcı. Cessario’nun 2017 yılında, test amaçlı, Facebook’ta yayınladığı bir video kısa sürede 3 milyondan fazla kez izleniyor. Sayfa, birçok köklü markanın yıllar içinde ulaştığı takipçi sayısından çok daha fazlasına haftalar içinde ulaşıyor. Geleneksel pazarlama öğretilerinin çok uzağında bir strateji izleyen Liquid Death, 2019’da marketlerde satışa başlıyor ve kısa sürede ABD’nin en hızlı büyüyen alkolsüz içecek markası haline geliyor.

Mizahın gücünden faydalanarak markanızı büyütmeyi ya da reklamcılık deneyiminizi kendi markanızı yaratmak için kullanmayı hedefliyorsanız bu oturumdan birçok faydalı içgörü elde edebilirsiniz. Reklamcılık “exit strategy”nizi pekiştirmek isterseniz Tim Leake’in “Why Create Campaigns When You Could Create a Company?” adlı workshop’una da katılabilirsiniz.

#3 “A Time to End Our Fear”

Gazeteci bir ailenin dördüncü kuşak temsilcisi olan Nayla Tueni, Lübnan’ın en ünlü gazetelerinden AnNahar’ın genel yayın yönetmeni. Tueni Ailesi ve AnNahar, Lübnan’ın politik geçmişinde önemli bir role sahip. AnNahar’ı biz reklamcılar için dikkate değer kılansa gazetenin 2019, 2022 ve 2023’te, Print & Publishing kategorisinde Grand Prix’ye uzanan cesur ve ezber bozan işleri.

Cannes’da bazen oturum içerikleri, başlıkları kadar iddialı olamayabiliyor. Ancak Nayla Tueni’nin hikâyesine ve AnNahar’ın bugüne dek ortaya koyduklarına bakacak olursak bu oturum, başlığının hakkını sonuna kadar verecek diyebilirim.

#4 “The Scoop on Snoop: Unpacking a Viral Hit”

Ad Age’in, “2023’ün en iyi 20 reklamından biri” olarak gösterdiği, yakaladığı viralite ile dünya çapında milyonlarca görüntüleme ve bir o kadar etkileşim elde eden Solo Stove’un Snoop Dogg’lu “Go Smokeless” çalışması, bu yılın şüphesiz en tartışmalı kampanyalarının başında geliyor. Adına sayfalarca inceleme yazılan, LinkedIn’in gündeminden haftalarca düşmeyen kampanyayı bu denli “tartışmalı” kılansa, her şey yolunda gibi görünürken ani bir kararla CEO’nun görevine son verilmesiydi. Bu kararın gerekçesi olarak “marka bilinirliğinde önemli bir ivme yakalansa da satışların beklendiği ölçüde artmaması” gösterilmiş; bu gerekçe pazarlama ve reklam camiasını ikiye bölmüştü.

Cannes’da başarısı tartışmasız kabul edilen vakaları çokça dinledik. Bu yıl da onlardan bol bol var. Ancak sahnede başarı kadar başarısızlığın da tartışıldığını nadiren görüyoruz. O yüzden bu oturuma muhakkak bir göz atın derim.

#5 “Don’t Start an Agency. Start a Brand.”

Cannes’ın gediklilerinden Anselmo Ramos, bundan 6 yıl önce Instagram’dan yeni ajansı GUT’ı müjdelediğinde reklamcılık için yeni bir sayfa açılmıştı. Şüphesiz günümüzün en parlak yaratıcı figürlerinden biri olan Ramos, bağımsız network ajansı olarak tanımlanan (ki, kendisi bu ‘bağımsız’ ibaresini yakında atmayı hedeflediklerini söylüyor) GUT’ı, kısa sürede dünya sıralamalarında zirveye çıkardı. İki gün evvel açıklanan Global Effie Endeksi’ne göre “Dünyanın en etkili bağımsız ajansı” unvanını da listeye ekleyen GUT’ın başarı yolculuğunu dinlemeyi, reklamcılıktan (hâlâ) umudunu kesmeyenler için şiddetle tavsiye ediyorum.

#6 “The Extraordinary Cost of Dull: Why Boring Advertising Must Die”

2012 yılında, Cannes Lions sahnesindeki PHD ile ortak sunumunda yaratıcı endüstriye 10 yeni “challenger brand” tipolojisini duyuran stratejik danışmanlık şirketi eatbigfish’in kurucusu ve aynı adlı kitabın yazarı Adam Morgan, bu kez yanına System1’dan Jon Evans’ı alıyor. İkili, bu yılın en sıcak gündem maddesi “eğlenceli” ya da başka bir deyişle “sıkıcı olmayan” reklam kampanyaları geliştirmenin önemini System1, IPA ve WARC gibi muteber veri kaynaklarından elde ettikleri en güncel istatistiklerle yorumlayacak.

#7 “Let’s Talk about Weight: Conversations about Creativity, Community and Obesity”

Novo Nordisk obezite ve diyabet alanında yürüttüğü çalışmalarla son iki yılda Danimarka’nın GSYİH’na tek başına önemli bir katkı sağladı. Ülkenin büyüme beklentilerini iki katına çıkardı ve Avrupa’nın en değerli markası haline geldi. Novo Nordisk’in başarısı, sadece bilim insanları ya da sağlık çalışanları için değil, reklamcılar ve pazarlamacılar için de ilham verici. Bir göz atmakta fayda var.

#8 “What a Feeling – The Unreasonable Impact of Emotion”

Geçen yılın baskın konu başlığı AI, bu yıl da varlığını sürdürse de konuşmaların ana gündem maddesi geçtiğimiz yıl satır arasında kalan “reklamın insani/duygusal boyutu” gibi görünüyor.

DDB network’üne Global CCO olarak katılmadan önceki durağı Leo Burnett Londra’da, McDonald’s’ın “Raise Your Arches”’ı gibi son dönemin popüler kampanyalarına imza atan Chaka Sobhani, Adam&EveDDB Londra’dan -bilhassa John Lewis için hazırladığı Christmas kampanyaları ile tanınan- Richard Brim’le duyguların öngörülemez gücünden bahsedecek.

#9 “Pricing Creativity: Curse, Karma and Cure to a Strangely Priced Industry”

Son birkaç yıldır yaratıcı endüstriyi bir araya getiren buluşmalarda konu dönüp dolaşıp “Yaratıcılığa eski değeri atfedilmiyor. Bu yüzden reklamcılar hak ettikleri kazancı elde edemiyor” tartışmasına geliyor. Ancak görünen o ki, bu sorundan mustarip tek pazar biz değiliz. Farklı pazarlarda da yaratıcılığın ederinin adil bir şekilde hesaplanması önemli bir tartışma başlığı. Talented.Agency’den Gautam Reghunath ve PG Aditiya’nın oturumu tamamen bu tartışmayı merkezine alıyor. Uzun süredir reklamcıların gündemini meşgul eden yaratıcılığın değer kaybı hususunda yalnız olmadığınızı hissetmek için bile bu oturuma bir şans verebilirsiniz. “Yaratıcılık nasıl değerlendirilmeli” konusunu bir de reklamveren açısından dinlemek isterseniz McDonald’s’ın “Convince Your C-Suite: The Real Impact of Creativity”sini de listenize ekleyebilirsiniz.

#10 “Mastering the Art of Data-Driven Immersive Experiences”

Türkiye’nin en değerli markası Türk Hava Yolları’nın iletişim başkanı Rafet Fatih Özgür, ülkemizi uluslararası arenada başarılı bir şekilde temsil eden görsel medya sanatçısı Refik Anadol ve yine Türkiye’nin en başarılı yaratıcı isimlerinden İlkay Gürpınar’ı aynı sahnede buluşturan bu oturumda, yaratıcılar için özel olarak tasarlanmış yapay zekâ tabanlı araç ve metodolojilerin endüstriye sunacağı fırsatlar tartışılacak.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.