MediaCat

SXSW’da 2. gün: Geleceğe ‘odaklanma’ zamanı

Amy Webb’in her yıl merakla beklenen Emerging Tech Trends Raporu’na göre yılın yükselen teknoloji trendleri festivalin 2. gününde paylaşıldı.

SXSW’da 2. gün: Geleceğe ‘odaklanma’ zamanı

SXSW‘da ikinci gün, tüm festivalin en merakla beklenen oturumlarından biriyle başladı: Future Today Institute Kurucusu ve CEO’su Amy Webb’in Emerging Tech Trends Report (Yükselen Teknoloji Trendleri Raporu) sunumu.

Büyük bir hızla gerçekleşen teknolojik gelişmeler, yeni trendlerin yükselişine yol açıyor. Amy Webb, şu anda yükselen trendleri takip etmenin her zamankinden daha önemli olduğunu, çünkü zaman içinde toplumu şekillendirmekte büyük rol oynayacaklarını vurguluyor. Yılın temasının bu nedenle Focus (Odaklanma) olarak belirlendiğini açıklayan Webb, “Liderler geleceğe çok dar bir pencereden bakıyorlar ve geleceği hangi trendlerin şekillendireceğini anlamak için ‘odaklanmaları’ gerekiyor” diyor.

Webb’e göre, bildiğimiz anlamda internet artık yok. İleride her şey bilgiye dönüşecek – yani yapay zekâ sistemlerini besleyen veri parçalarına. Bulut bilişimdeki gelişmeler, giderek daha fazla bilginin depolanmasına ve sürekli bilgi aktarımına olanak sağlıyor. Böylece yapay zekâ sistemleri daha çok öğreniyor ve tahmin konusunda giderek daha iyi hale geliyor.

AWS, Google ve Azure gibi bulut bilişim hizmetleri büyük nöral ağların işlenmesini sağlayarak yapay zekânın gelişmesini hızlandırıyor ve bu ilerlemede kilit rol oynuyorlar. Hatta bazıları, gelecekteki kârlarını gözeterek hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyor. Yapay zekâ sistemlerini çalıştırmanın pahalı olduğuna parmak basmakta fayda var. ChatGPT’deki bir sorgu, Google’daki tek bir aramadan yedi kat daha pahalı. Sürekli artan veri, çok miktarda yer kaplıyor.

Webb’e göre, önümüzdeki iki yıl geçiş dönemi olacak ve sonrasında çok modlu, genel amaçlı yapay zekâ sistemleri yaygınlaşacak. Keşfedilebilirliğe bel bağlayan tüm işletmelerin stratejilerini yeniden düşünmeleri gerekecek. Webb, yapay zekâ sistemlerinin verilerle etkileşime girmeye başlayacağı bir anın da kapıda olduğunu öngörüyor ve bu anı “AISMOSIS” olarak adlandırıyor.

Üretilen her türlü bilginin otomatik olarak yapay zekâ sistemlerini besleyeceğini ve her şeyin “veri” haline geleceğini belirten Webb, tüm ekosistemin büyük teknoloji şirketleri tarafından kontrol edileceğini söylüyor. Çoklu bulut sistemleri, yapay zekâ modellerinde şeffaflık ve insanlara veri paylaşımına katılma seçeneği sunmak, gizlilik için tehdit oluşturan ve verimsiz yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesini önlemede önemli adımlar olabilir.

Tüm bunlar, ilaç, tıp ve cerrahi, kolluk kuvvetleri gibi akla gelebilecek her alanda kullanılabilen yeni üretken yapay zekâ araçlarının ortaya çıkmasına yol açacak ve bu araçların nasıl kullanılacağını bilmek hayati önem taşıyacak. İnsan üretkenliği büyük ölçüde artacak ancak hükümetlerin dijital yetenek açığını önlemek için eğitime daha çok yatırım yapmaları gerekecek. Yapay zekânın önyargılı davranmadığından emin olmak da başka bir gereklilik. Bu anlamda olumsuz sonuçlardan kaçınmak adına yapay zekâ araçlarının güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirilmeleri şart.

Sonuç olarak, köklü bir değişimin eşiğindeyiz. Tüm bu gelişmeler daha iyi bir geleceğin mümkün olduğunu gösteriyor. Bunu sağlamak içinse teknoloji şirketleri, yatırımcılar, düzenleyiciler ve işletmelerin bu umut verici geleceği inşa etmek için birlikte çalışmaları gerekiyor.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.