Espora yapılan reklam ve sponsorluk yatırımları 2020’de yüzde 10’luk artışla yaklaşık 850 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Dünya sanal oyun pazarının büyüklüğünün bu yıl 180 milyar dolara ulaşması beklenirken iletişim sektörü de bu büyümeye kayıtsız kalmadı. Espora yapılan reklam ve sponsorluk yatırımları 2020’de yüzde 10’luk artışla yaklaşık 850 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Pandemi sürecinde birçok sektörde küçülme yaşanırken, özellikle spor, sinema ve müzik sektörleri bu dönemden çok daha fazla etkilendi. Dijital oyun sektörü ise büyümeye devam etti. Dijital dünya ve mobil oyun pazarı 2020’de 160 milyar dolara ulaşarak, dünya müzik ve sinema sektörünü geride bıraktı. Bu büyüklüğe ulaşan oyun pazarı, kendi içinde başka bir pazarı da hızla büyütüyor. O da espor pazarı. Dünya espor pazarı oyun firmalarının önderliğinde gelişirken, geçen yıl büyüklüğü 1,1 milyar dolara ulaştı.
Newzoo’nun 2020 raporuna göre, dünya üzerinde 2,7 milyar oyuncu mevcut ve 2023’ün sonunda 3 milyar oyuncunun olacağı öngörülüyor. 2021’de oyun pazarının gelirlerinin 180 milyar dolara ulaşması beklenirken, global espor pazarının büyüklüğünün 2021’de 1,7 milyar dolara, 2023’te 3 milyar dolara, 2025’te de 5 milyar dolara ulaşmasını öngören araştırmalar mevcut. Pazar hızlı büyürken espor seyirci sayısı da hızla artıyor. 1 milyara yakın takipçisi olan espor izleyicileri için arenalar inşa edilmeye başlandı. Örneğin Çin’de 1 milyar dolar yatırımla dev arena inşaatına gelecek yıl başlanması bekleniyor. Pandemi döneminde espor turnuvalarının sayılarında da üç kata ulaşan artışlar söz konusu.
Hem pazarının hem de seyircisinin bu kadar hızla büyüdüğü espor, reklam ve sponsorluk alanında da dikkatleri üzerine çekiyor. WARC tarafından yapılan bir araştırmaya göre, markaların yaptığı reklam ve sponsorluk harcamaları 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak yaklaşık 850 milyon dolar oldu. Yapılan yatırımın yüzde 75’i yarışmacılara ve turnuvalar adına gerçekleşti, geri kalan bölümü ise reklamlara harcandı. Televizyon reklamlarının yüzde 14’e yakın bir oranda düştüğü bir dönemde espora yapılan reklam harcamaları artış gösterdi. 2022’ye gelindiğinde reklam ve sponsorluk için yapılacak yatırımın 1 milyar doları aşması bekleniyor.
Türkiye’de de aynı hızla büyüyen oyun pazarı 1 milyar dolara ulaşan büyüklüğüyle dünyada da 18’inci sırada. Türkiye’de 32 milyondan fazla kişi oyun oynuyor, esporun ise sıkı takipçisi olan yaklaşık 4 milyon kişi var.
Dünyadaki gelişime ayak uyduran Türkiye’de espora destek sunan markalardan Red Bull ise bu yıl işi farklı boyuta taşıyor. Yılın en önemli espor organizasyonlarından Red Bull M.E.O. Dünya Finalleri bu ay Türkiye’de düzenleniyor.
Türkiye dahil 28 ülkeden gelen dünyanın en önemli 32 takımı ve 16 oyuncusu, Red Bull M.E.O. Dünya Finalleri’nde şampiyonluk için, sanal ortama aktarılan İstanbul’da mücadele edecek. 17 Mart’ta İstanbul’u tek tıkla keşfetmek isteyen herkese açılan festival simülasyonundan sonra gözler finallere çevrilecek. Organizasyonda şampiyonluk mücadeleleri İstanbul ile özdeşleşen noktalarda yaşanacak. 20 Mart tarihinde Kapalıçarşı’daki Hearthstone Dünya Finalleri ile başlayan şampiyonluk heyecanı 27 Mart’ta Ortaköy’de gerçekleşecek Teamfight Tactics ile sürecek ve yolculuk 22 ve 29 Mart’taki PUBG MOBILE finaliyle tamamlanacak.
Red Bull M.E.O. Dünya Finalleri için hayata geçirilen sanal İstanbul’u gezme fırsatı ve turnuva hakkında daha fazla bilgiye redbull.com/meo adresinden ulaşabilirsiniz.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.