MediaCat

Hayat ile ömür arasında

Brand Week Istanbul 2022 sona erdi.

Hayat ile ömür arasında

Bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan Brand Week Istanbul‘un Zorlu PSM’de 9 Kasım’da başlayan ilham maratonu tamamlandı. Yılın en ilham verici haftası son gününde dopdolu sabah oturumlarının ardından katılımcılarını öğleden sonra da birbirinden değerli konuşmacılarla buluşturdu.

Brand Week Istanbul son gününde Türkiye edebiyat dünyasının duayen isimlerinden birini, Murathan Mungan’ı ağırladı. Inspiration Hall sahnesinde izleyicilerle buluşan Mungan’ın “Kendine Ait Bir Zaman: Ömürden Hayat Yapmanın Yolları” isimli konuşmasının odağını, Time to Reset temasından hareketle belirlediği ve “öteden beri tüm sanat ve sanatçıların derdi” olduğunu söylediği zaman mefhumu oluşturuyordu.

“Zamanla yüzleşmek, yüzleşme çeşitlerinin en zorlarından biridir; belki de en zorudur” diyen Murathan Mungan’a göre çocuklara öğretilmesi gereken üç temel ders var: dil, düşünme ve zaman bilgisi. “140 karakterden oluşan bir cümleyi anlamayan insanların 140 sayfalık kitaptan ne anladıklarını düşünmek kaygılandırıyor beni” diyen Mungan, hayatını anlamlandırmanın daima ilk meselesi olduğunu söyleyerek ömür ile hayat arasındaki çizgiyi şu cümleyle çizdi: “Ömür bize verilmiş bir şeydir, hayatıysa kendimiz yaparız.”

Yarının yaratıcıları

Meta Sahnesi’nde düzenlenen Creators of Tomorrow oturumunda Sanatçı Ahmet Rüstem Ekinci, Les Benjamins Kurucusu ve Kreatif Direktörü Bünyamin Aydın ve xtopia Kurucusu Lalin Akalan, Meta Türkiye E-ticaret Lideri Irmak Emekdaş’ın sorularını yanıtladı.

Les Benjamins’in küresel bir marka olmasında defileler gibi fiziksel etkinliklerin oldukça önemli bir etkisinin olduğunu belirten Bünyamin Aydın, bu etkinliklerin yanı sıra sosyal ağlar aracılığıyla oluşan toplulukların da markayı bugünlere taşıdığını aktardı. Aydın, gerçek dünya ile oyun dünyasının kesişimi üzerine sürekli olarak düşündüğünü, avatarlar için kıyafetlerin tasarlandığı bir dünyaya yol aldığımızı ve daha önce oyuncular tarafından tasarlanan bu kıyafetlerin artık markalar tarafından tasarlandığını söyledi.

Ahmet Rüstem Ekinci ise artırılmış gerçekliği (AR) hem bir kavram hem de bir araç olarak kullandığını söyledi. İnsanın yüzeyleri değiştirme isteğinin hep var olduğunu belirten Ekinci, AR’ın bunu mümkün kıldığını ve ayrıca sanatı da demokratikleştirdiğini aktardı. Bir yüz filtresinden çok daha ötesi olan AR filtrelerin ve AR uygulamaların Meta Spark AR ile kolayca oluşturulabildiklerine değinen Ekinci, AR’ı arkeolojik veriyi bağlamdan koparmadan tüm dünyaya sergilemek için kullandıklarını ifade etti. Ekinci, örnek olarak, 10 bin 500 yıllık Aşıklı Höyük’ü AR olarak dünyanın dört bir yanına ulaşacak şekilde sergilemeye başladıklarını ekledi.

Lalin Akalan ise metaverse, AR gibi teknolojilerin insanların derinleşen bilgi birikimlerini aktarmalarına yardımcı olacağını, toplulukların birbirlerini görmelerini ve topluluklar arası iletişimi sağlayacağını düşündüğünü belirtti. Akalan, metaverse için hâlâ geliştirme aşamasında olduğunu ve insanların metaverse’ü gerçek zamanlı olarak kolektif bir şekilde yaratmaya devam ettiklerini aktardı.

Datayı doğru işlemek

“Hayatımızı Ele Geçiren Güç: Müzik” başlıklı konuşmasıyla Spotify Sanatçı ve Yapım Şirketi İlişkilerinden Sorumlu Müdürü Fırat Tekaüt’e Master Hall’da Hypers New Media Kurucusu Tolga Akış eşlik etti. Datayı doğru kullanıp ve doğru zamanda işleyip doğru kişilere ulaşmanın öneminden bahseden Tekaüt, Spotify’daki lokal içerik tüketiminin yüksekliğine dikkat çekti.

“Sanatçıların kendi ürettikleri içeriklerle hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamak” şeklinde belirttiği amaçları doğrultusunda, Spotify’ın müzik kültürüne sunduğu katkılar da değerlendirildi. Bu noktada öne çıkan uygulamalar ise sanatçı profil ve performansına dair veriler sunan Spotify for Artist, partnerlerle doğru iletişim kurma konusunda örnek teşkil eden ve kadın sanatçılara ön plana çıkma fırsatı sunan EQUAL oldu.

“TikTok bir sosyal medya platformu değil”

Brand Week Istanbul’un son gününde Master Hall sahnesi “TikTok’u İyi Kullanarak Fark Yaratmak” adlı sunumuyla TikTok Türkiye Pazarlama Lideri Ertan Güneş’i ağırladı.

Sunumuna TikTok’ta fark yaratmak için en önemli noktanın tüketiciyi anlamak olduğunu vurgulayarak başlayan Güneş, insanların dikkat aralığının 2000 yılında 12,5 saniyeyken bugün 8,2 saniyeye kadar düştüğü verisini paylaştı. Türkiye’de ad-blocker kullanımının yüzde 30’lara ulaştığını ve TikTok reklamları için en büyük zorluğun ilgiyi ilk beş saniyede yakalamak olduğunu ifade eden Güneş’in altını çizdiği bir diğer önemli araştırma çıktısı da TikTok kullanıcılarının yüzde 71’inin deneyim bölünmediği için, eğer içerik eğlenceliyse TikTok reklamlarını izlemekte beis görmemesiydi.

TikTok reklamlarından verim almak isteyen markalara birer içerik üreticisi gibi davranmalarını öneren Güneş’in en altı çizilesi çıkarımıysa TikTok’un bir sosyal medya platformu olarak değil, içerik platformu olarak değerlendirilmesi gerektiğiydi.

“Türkiye’nin tür olarak amiral gemisi melodramdır”

Inter Yapım CEO ve Kurucu Ortağı Ahmet Ziyalar, Sosyolog Dr. Feyza Akınerdem ve Ay Yapım CEO’su Kerem Çatay, Brands & Trends sahnesinde Türk dizileri üzerine gerçekleşen oturumda bir araya geldi.

Dr. Feyza Akınerdem, Türkiye’deki dizi izleyicisini “yetkin” olarak adlandırırken, “Artık farklı karakterlerle ve hikâye çizgileriyle ilişki kurmayı öğrendik” şeklinde devam etti sözlerine. Kerem Çatay izleyicinin bu yetkinliğini “her akşam 6-7 diziyle karşı karşıya olmasına” bağladı ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir rekabet olmadığının altını çizdi. Ahmet Ziyalar, Türk dizilerine karşı olan önyargıların kırıldığını belirtirken, en yoğun ilginin Latin Amerika ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Balkanlar ve Orta Asya’dan geldiğini söylerken, var olamadığımız ya da zorluk yaşadığımız pazarları Çin, Japonya, Kuzey Amerika, Kanada Avustralya ve Batı Avrupa olarak işaret etti.

“Sektörün izleyiciyi anlama biçimleri çok anlamlı değil. Ekran karşısında oturan bütünlüklü hayatı görmek lazım” diyen Akınerdem, artık yerelden ziyade küresel izleyiciden bahsetmenin mümkün olduğunu belirtti: “Squid Games ile Fatmagülün Suçu Ne’nin aynı küresel izleyiciye kendisini sevdirmesi çok enteresan geliyor.” Akınerdem, “Türkiye’nin tür olarak amiral gemisi melodramdır” derken, Çatay ise “Yapım şirketlerinin amiral gemisi hâlâ ulusal kanal işleri. Platform işlerimizi biraz ekip mutluluğu için yapıyoruz” dedi.

Instagram’dan dünyaya

“Instagram’dan Dünyaya” adlı oturumda Hypers New Media Kurucusu Tolga Akış’ın sorularını yanıtlayan Instagram influencer’ı Chaby Han, 2006 yılında babasının mesleği gereği Güney Kore’den ailece taşındıkları Türkiye’de sürdürdüğü hayatını, lise eğitiminden başlayarak özetledi. Bilgi Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunu olan Chaby Han, insanların tanıdığı ve sevdiği Chaby Han karakterinin Hypers New Media ile tanışmasından sonra oluştuğunu aktardı.

Güney Koreli teknoloji devlerinin bugüne gelişlerinin ve Güney Kore’nin son yıllarda kültürel olarak yakaladığı etkinin de konuşulduğu oturumda Chaby Han, Kore medya endüstrisinin ne kadar planlı çalıştığını aktardı; Türkiye’nin dizi ihracında ABD’nin hemen ardından ikinci sırada olduğunu, Güney Kore tarafından takip edildiğini belirttikten sonra Türk kültür endüstrisinin daha büyük işler başarmak için potansiyelinin olduğunun altını çizdi.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.