MediaCat

Dönüşüm muhteşem olacak! (mı?)

Mindshare’den gelecek tasarımları.

Dönüşüm muhteşem olacak! (mı?)

Mindshare’in gerçekleştirdiği araştırmalara göre reklam yatırımlarının 2017’de yüzde 33 daha masraflı olacağı öngörülüyor. Ancak soru şu: Şirketlerin ya da reklamverenlerin karlılık oranları da doğru orantılı şekilde artacak mı? Bir başka sorgulama da son yıllarda oldukça şöhret kazanan Big Data gelişmesine dair. Zamanın başlangıcından 2000’li yıllara dek üretilen veri, artık her birkaç dakikada bir üretilebilir hale gelmişken, bu bolluk ve kaostan anlamlı bir bütün türetebilmek, hedefleri ve bu hedeflere varacak yol haritasını çıkarabilmek mümkün mü?

Bu bağlamda, bu sorularla açılan #dönüşümhikayeleri semineri, bir başka tespiti daha ortaya koydu. Veri tabanındaki artış, satışa dönüş oranlarındaki artışı da beraberinde getiriyor. Sosyal dinleme sonucu elde edilen verilerin geleneksel CRM datalarıyla entegrasyonu farkına varılmamış fırsatların da keşfedilebilmesine olanak tanıyor; markaların potansiyel müşterilerine yönelik aksiyon alabilmesine ve adaptasyon yetisini kuvvetlendirmesine yol açıyor. Verilerin doğru işlenmesi daha hedefli iletişim stratejilerine ve bireyler nazarında daha derin yaşanabilecek deneyimlere vesile oluyor. Örneğin omni-channel tüketici adı verilen ve birkaç mecrada aynı anda varlık gösterebilen bireyler, pazarlamanın gelişimine dair birçok gelecek tasarımına ilham veriyorlar zira bu bireyler tek kanal kullanıcılarına göre yüzde 15-30 daha fazla satın alma edimi gösteriyor, marka bağımlılığı yüksek oluyor. Bu bireyler aynı zamanda sosyal ilişkilerinde ve dijital alanlarda markalar hakkında konuşmaya daha eğilimli oluyorlar.

Mindshare’de Dijitalden Sorumlu Direktör Meltem Moral ile geçtiğimiz haftalarda düzenledikleri “Dönüşüm Muhteşem Olacak (mı?)” semineri sonrasında konuştuk. Moral, bize programatik bir veri analizinin önemini, medya planlamadaki güncel gelişmeleri ve geleceği anlattı.

Pazarlamanın geleceği olduğu iddia edilen Big Data, sizce yaratıcılığın sonunu hazırlayan bir gelişme mi?

Data kesinlikle yaratıcılığın sonunu hazırlayan ya da tehdit eden bir gelişme değil tam tersine yaratıcılığı daha dinamik ve dinç tutan bir gelişme. Daha da öteye gitmek gerekirse yaratıcılık olmadan datanın bir işe yaraması neredeyse imkânsız. Tam da bu yüzden artık reklam sektöründe daha önce hiç alışık olmadığımız yeteneklere ihtiyaç duyuyoruz ve Datadan anlayan kreatifler, kreatif düşünebilen data analistleri gibi yepyeni görev tanımları icat ediyoruz. Aylarca planladığımız ve yayına sokup sonuçlarını beklediğimiz efsane kampanyalar yerini çok daha dinamik, farklı tüketici seyahatlerini ve her an oluşabilecek yeni fırsatları kucaklayabilecek kampanyalara bırakıyor.

Mindshare: Dönüşüm muhteşem olacak! (mı?)

Mindshare ve yeni iş modeli “the Loop”, hangi iş yapış modellerini dönüşüme uğratacak?

İki sene kadar önce Mindshare olarak “Adaptive Marketing” diye adlandırdığımız yeni bir pazarlama vizyonu ve iş yapış şeklinden müşterilerimize bahsetmeye başladık. The Loop aslında temelinde veriyi ama özellikle gerçek zamanlı veriyi kullanarak pazarlama stratejisine, aktivitelerine ve yatırımına yön vermek olan bu vizyonun daha sistemli bir şekilde hayata geçmesini sağlayan bir inisiyatif. Çok kısa özetlemek gerekirse arkasında pek çok data toplama, analiz etme, görselleştirme ve aksiyon alma teknolojisinin bulunduğu, nasıl kullanılacağı ile ilgili de çok detaylı süreçlerin çalışıldığı bir data room. Müşterilerimize içgörü aşamasından itibaren tüm medya ve pazarlama aktivitelerinin stratejisinin oluşturulması, planlanması, optimize edilmesi, her türlü fırsatın ve tehdidin önceden ya da gerçek zamanlı analiz edilebilmesi ve aksiyon alınabilmesine olanak sağlayan bir iş yapış şekli olacak.

Omni-channel tüketicilerin, tek kanal kullanan tüketicilere göre daha fazla satın alma eğilimi göstermesi, basın ve radyo gibi mecraların eskisi gibi rağbet görmesini sağlayabilir mi?

TV, basın, radyo tüm geleneksel diye adlandırdığımız mecralar aslında dijitalle kendilerini yeniden keşfedip güçleniyorlar ya da güçlenebilirler. Omni-channel tüketici dediğimiz tüketiciler, geleneksel mecralar ile birlikte çeşitli dijital mecraları da yoğun olarak kullanan, hayatında pek çok farklı ekran olan, data yaratan, data tüketen kişiler. Tüm bu tüketici seyahatini birlikte analiz etmek ve anlamak daha önce tam hakkını veremediğimiz mecraların gerçek rollerini anlayabilmemizi sağlıyor. Bunun içerisinde TV ve basın da var, dijital tarafta daha branding için kullanılan ve ROI anlamında tam olarak ne kadar etkili olduğu her zaman ölçülemeyen display, video gibi mecralar da var.

Türkiye’de sosyal medya yönetimi bürokrasiyle işleyen firmalarda , “Aksiyon odaklı pazarlama”nın yaygınlık kazanabilmesi adına ne gibi öneri ya da eleştirilerde bulunursunuz?

Datayı toplamak ve analiz etmek, datayı gerçekten aksiyona dönüştürebilmekten hakikaten daha kolay. Onay süreçleri ve bürokrasinin de içinde olduğu alışılagelmiş iş yapış şekilleri ve süreçlerin kesinlikle değişmesi gerek. Aslında bugün bahsettiğimiz The Loop bir yandan tam da bu değişimi gerçekleştirmesini umduğumuz bir şey. Bir masanın etrafında medya ajansından, kreatif ajansa, sosyal medya ajansına ya PR ajansına tüm partilerin toplanması ve datayı birlikte analiz edip aksiyonlara birlikte karar alması bahsettiğimiz bürokrasileri ve onay süreçlerini çok kısaltacak.

Fotoğraflar: ianmartinadams@flickr ve @MindshareTurkey

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.