Hello world

YouTube’da Elon Musk’ın “Çocuğum ne okusun, ne öğrensin?” diye soran bir anneye verdiği cevabın videosunu izliyorum. Ben de bu soruyu kendime ve sektöre yöneltiyor ve iletişim için soruyorum: Anneye ne cevap vereceğim?

Hello world

Kuru geçen uzun sürenin intikamını alır gibi bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyor. Yağmur damlalarının camda yarattığı tıkırtılar evimin an itibarıyla olabileceğim en doğru yer olduğunu hatırlatıyor. Hem Dünya Kupası başlamış, kaçar mı… Devre arasında şöyle bir YouTube’a düşeyim diyorum. Rasgele açıyorum, Elon Musk’ın “Çocuğum ne okusun, ne öğrensin?” diye soran bir anneye cevabının videosunu izliyorum. “Bu soruyu size sorabilmek istedim. Teknolojiyle pek alakam yok, buraya sadece çocuğum için geldim” diyor.

Ne kadar doğal ve harika bir soru değil mi?

Çok basit gibi gözüküyor ama çokbilmiş Elon bile uzunca bir süreyi “Eeeeermmmm” diyerek geçiriyor. Yapacak o kadar çok şey, çalışılacak o kadar çok alan var ve bunlar o kadar iç içe geçmiş durumda ki harika ürünler yaratabilmek için birçok şeyi aynı anda öğrenmek gerekiyor. Sanırım bugünler için “Generalist’lerin Çağı” yakıştırmaları bu yüzden yapılıyor. Ben de bu soruyu kendime ve sektöre yöneltiyor ve iletişim için soruyorum: Anneye ne cevap vereceğim? İtiraf edeyim, tahmin ettiğimden daha çok zorlanıyorum.

En büyük güç

Yaratıcılıktan başlıyorum. Teknoloji her nereye evriliyor olursa olsun, iletişimin şekli neye dönüşürse dönüşsün gencin en büyük gücü yaratıcılık olacak. Bu yüzden yaratıcılığını tetikleyebilecek bir şey okuması ya da bir performansa gönül vermesi harika olurdu. Güzel sanatlar okusa kendine çok büyük bir iyilik yapardı herhalde. Ya da bir takım sporunda sorumluluk sahibi oyun kurucu olsa kesin çok faydalı olurdu. Duyguları harekete geçirecek herhangi bir konuda pratik yapması genel ve harika bir çözüm diyebilirim.

Bunu tahsil olarak da hobi olarak da yapabilir. Bana FRP çok yardım etmişti. Dijital olsa da oyun oynamak çok faydalı olabilir herhalde, ne dersiniz? (FPS hariç.)

İkinci konu başlığım teknoloji. Herhalde yapay zekâ ve data etrafındaki konuları en başa koymak gerekir. Yeni internet teknolojileri ve internet etrafında gelişen blockchain gibi devrimlere herkesten önce hâkim olması ve bu konseptleri iletişimle birleştirebilmesi gerekir. Öyle bir şey yapsın ki tüm bunlara tam hâkim olmasa da en azından sürekli dahil olsun, olmak zorunda kalsın. Bir ürün çıkarsın veya yeni bir hizmet modeli geliştirsin. Çünkü TV reklamlarıyla şekillenen sektörün şu an nasıl bir evrim geçirdiği ortada. Belki yakın gelecekte her iletişim projesi birer girişim hâline gelir hatta öyle bir noktaya gidiyoruz bile diyebilirim.

Asıl önemli olan

Daha net bir cevaba varabilmek adına yukarda saydığım herhangi bir alanda kendinize küçük bir proje inşa etmek isteseniz en büyük yardımcınız ne olurdu diye soruyorum. Şu an bu soruya cevabım sanırım “Python” olurdu. Evet evet ya, kesin cevabım bu. Demek ki kodlama veya en azından çalışma ve çalıştırma mantıklarını, protokolleri öğrenmesi çok faydalı olurdu.

Günümüzde iletişim fazlasıyla karmaşık hâle geldi. Gerçekten ses çıkartabilmek, bir ürünü veya bir konuyu duyurmak aynı anda çok fazla şey bilmeyi gerektiriyor. Bu sebeplerdendir ki geleneksel mantıklarla bugünlere gelmiş büyük yapılar birer birer düşüyor. İyi bir iletişimci olmak şu an göründüğünden çok daha kompleks. Gelecekte de daha kolay hâle gelmeyeceğini düşünüyorum. Anneye öğütlerimi bir makalede ancak toparlayabildim, çok kolay bir yol çizmediğimin de farkındayım.

Ancak asıl önemli olan şu: Daha da eğlenceli olacağına eminim.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.