Gençler 4 gün çalışma, İK’cılar daha kısa mesai diyor

Geleneksel çalışma modellerinin dışına çıkmak isteyen Y ve Z Kuşağı arasında 4 gün çalışma talebi artarken, İK yöneticileri bunun yerine günlük mesai saatinin kısaltılmasına daha sıcak yaklaşıyor.

Gençler 4 gün çalışma, İK’cılar daha kısa mesai diyor

Pek çok ülkede çalışma saatlerinin kısaltılmasına yönelik uygulamalar sürerken, gençlere yönelik kariyer platformu Youthall 18-35 yaş arası gençlerin mevcut çalışma modellerini ve beklentilerini araştırdı.

Farklı ölçeklerde 241 şirketten 1130 kişinin katıldığı araştırma, genç çalışanların çoğunluğunun (yüzde 88,9) haftada 4 gün çalışmak istediğini ortaya koydu. İK yöneticilerinin tercihiyse çalışma gününü azaltmaktan ziyade günlük çalışma saatlerini kısaltmak olarak öne çıktı.

Fazla mesai yapanların yüzde 80’i ek ücret almıyor

Araştırmaya katılan 241 şirkette mevcut yaygın uygulama yüzde 82,7 oranında haftada 5 gün çalışma iken, büyük ölçekli şirketlerin üçte birinde günlük çalışma süresi 9 saat olarak belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre, orta ve küçük ölçekli şirketlerin yüzde 13’ünde ise günlük çalışma süresi 9 saatin üzerinde.

Araştırmaya katılan genç çalışanların yüzde 12,1’i 7 saat, yüzde 57’si 8 saat ve yüzde 30,7’si 9 saat ve üzerinde çalıştığını belirtti.  Her 3 gençten 1’i mesai süresinin aşıldığını ifade ederken, bunların yaklaşık yüzde 25’i ise mesai aşımının haftada 10 saat ve üzerinde gerçekleştiğini aktardı. Fazla mesai yapanların yüzde 80,2’si herhangi bir ek ücret almadığını belirtti.

Çalışan gençlerin yüzde 54’ü çalışma hayatından mutlu olduğunu ifade erken, yüzde 46’sı kendisini mutsuz hissettiğini söyledi. 25 yaş üzerindeki çalışanların kendilerinden genç olanlara kıyasla daha mutsuz çalıştıkları da araştırmanın tespitleri arasında yer aldı.

İK yöneticileri günlük mesaiyi kısaltmaya yeşil ışık yakarken, haftada 4 gün çalışmaya sıcak bakmıyor

Şirketlerin İK yöneticilerinin yüzde 78,7’si günde 6 saatlik çalışmaya yeşil ışık yakarken, 4 günlük çalışmaya “evet” diyenlerin oranı yüzde 25’te kaldı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 1’i haftada 4 gün çalıştıklarını belirtirken, yüzde 63’ü 4 gün çalışma konusunu değerlendirdiklerini ifade etti. Büyük şirketlerin yüzde 70’inde karar sürecinin zaman alacağı gözlemlenirken, yüzde 11’lik kesim ise bu uygulamaya tamamen karşı. Belirtilen nedenlerde ilk sırada çalışma verimliliğinin düşmesi kaygısı var. Onu izleyen yanıtlar ise, “iş disiplinini bozma”, “şirket kültürünü zayıflatma” ve “işten çıkarmalara neden olma”.

Kadınların hibrit çalışmayı daha çok istiyor

Pandemiyle birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma ve hibrit model yerini yeniden ofislerde çalışmaya bıraktı. Çalışanların yüzde 61,2’si düzenli olarak ofiste, yüzde 22,1’i hibrit, yüzde 16,7’si ise uzaktan çalıştığını belirtti.

Araştırmaya katılan gençlerden yüzde 87,8’inin çalışma modelinin hibrit olmasını dilediği, kadınların hibrit modele ilgisinin erkeklerden daha yüksek olduğunu gözlemlendi. Kadınların hibrit ve uzaktan çalışma modelini tercih sebepleri arasında sırasıyla “Kendime daha fazla zaman ayırabiliyorum”, “Daha iyi odaklanabiliyorum”, “verimim artıyor”, “maddi açıdan tasarruf sağlayabiliyorum” ve “ruh sağlığıma iyi geliyor” yanıtları öne çıktı. Erkeklerin ofiste çalışmaya yönelik en önemli şikâyetinde ilk sırada “yolda kaybedilen zaman” yer aldı.

3 yöneticiden 2’si hibrit modeli geleceğin iş modeli olarak görüyor

Şirket yöneticilerinden geleceğin çalışma modelinin hibrit olacağı yönünde görüş verenlerinin oranı yüzde 63,3 oldu. Bir diğer ifadeyle her 3 yöneticiden 2’si hibrit modeli geleceğin iş modeli olarak gördüğünü ifade etti. Gelecekte çalışanların hepsinin uzaktan çalışacağını söyleyen yöneticilerin oranı yüzde 33,9 olurken, yöneticilerin sadece yüzde 2,9’u gelecekte de ofiste çalışılacağını düşündüğünü belirtti.

Youthall CEO’su Emre Aykan

“Gençlerin talepleri iş dünyasını değiştiriyor”

Y ve Z jenerasyonlarının önceki kuşaklardan farklı olduğunu ifade eden Youthall CEO’su Emre Aykan, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, “Pandemi döneminde doğal olarak gelişen farklı çalışma modelleri hem şirketlere hem de çalışanlara yeni ufuklar açtı. Youthall olarak yaptığımız araştırmalar, insan kaynakları yöneticilerinin gençler için yeni motivasyonlar gerektiğinin farkında olduklarını ortaya koyuyor. Gençlerin tercih listesinde olmak çok kolay değil, genç çalışanların şirket bağlılığını artırmak da eskiye kıyasla zorlaştı. Bu nedenle en iyi çalışanları isteyen şirketler çalışma koşullarını gençlerin talepleri doğrultusunda düzenleyerek albeni yaratmalılar. Yaptığımız araştırma, çalışma saatlerinin azaltılmasının tüm dünyada konuşulduğu bir dönemde ülkemizdeki şirket yönetimlerinin de bu konuya oldukça sıcak baktıklarını bizlere gösterdi” ifadelerini kullandı.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.