MediaCat

Genç blogcular bir arada

Arap Baharı’nda sosyal medya ve bloglar büyük rol oynadı. Bu deneyimi yaşayan farklı ülkelerden genç blog yazarları, yeni süreci, karşılarındaki fırsat ve zorlukları konuşmak için bir araya geldi.

Genç blogcular bir arada

Arap Baharı’nda sosyal medya ve bloglar büyük rol oynadı. Bu deneyimi yaşayan farklı ülkelerden genç blog yazarları, yeni süreci, karşılarındaki fırsat ve zorlukları konuşmak için bir araya geldi. 

Tunus’ta düzenlenen Genç İletişimciler Zirvesi’nde, Kuzey Afrika ve Almanya’nın genç blogcuları bir araya geldi.

Moritanya, Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Almanya’dan yaklaşık 30 genç blogcu Tunus’ta buluşup, üç gün boyunca yaşadıkları ülkede sosyal medyanın oynadığı rolü değerlendirdi ve deneyimlerini paylaştı. Buluşma, Deutsche Welle Akademisi, Tunus’un kolektif blogu Nawaat ve Radyo kanalı Kalima’nın ortak girişimiyle yapıldı.

"Devrim oldu diye blog önemini kaybetmiş değil"
Yeni anayasa tasladığını görüşmek için ilk kez bir araya gelen Tunus Ulusal Kurucu Meclisi’nin önünde toplanmış kalabalığın arasında Remzi Bettayyib de var. Bettayyib, Tunus’un kollektif blogu Nawaat’ın üyesi. Nawaat, 2004 yılından bu yana Tunus’ta yaşanan siyasi ve sosyal olaylarla ilgili haberler yayınlıyor. Kollektif blog, uzun süre boyunca Tunus’un az sayıdaki bağımsız haber kaynağından biriydi. Bettayyib "devrim oldu diye blog önemini kaybetmiş değil" diyor.

Bettayyib "Sadece yaşanan olayları aktarmak zorunda değiliz. Gerektiği gibi işlemeyen şeyleri, bunlara nasıl çözüm bulacağımızı, devrimin yolunda yürümeye nasıl devam etmemiz gerektiğini tartışarak kendi gündemimizi yaratabiliriz" açıklamasını yapıyor.

Sansür kalktı, blogcular koları sıvadı
Eski Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin döneminde blogcular ağır bir sansür engeliyle karşı karşıyaydı. Mervan Bin Mesud Fransa’da öğrenim gördüğü dönemde teknik ve web 2.0 konularında bir blog oluşturmuştu. Ancak Mervan Bin Mesud 2009 yılında Tunus’a döndüğünde bloguna istemeyerek de olsa son vermek zorunda kaldı. Zira Youtube gibi pek çok video paylaşım platformu Tunus’ta yasaklı olduğu için gereksindiği bilgi kaynaklarına ulaşamaz hale geldi. Bin Mesud devrimin ardından blog çevrelerine geri döndü ve şimdi siyasetle ilgili esprili ve bolca da hiciv içeren yazılar yazıyor.

Bin Mesud "Haberleri biraz esprili bir şekilde aktarmaya çalışıyorum. Benim katkım da işte bu şekilde. Sivil toplumda gerçekten aktif olan birçok kişi var. Onlara katılmak için yeterli cesaretim ya da zamanım yok belki ama ben de onlara blogumla destek oluyorum" şeklinde konuşuyor.

"Buluşma önemli bir anahtar"
Genç İletişimciler Zirvesi’nin katılımcıları zirve boyunca tartışmalar düzenleyecek, çalışma grupları oluşturacak ve Tunus’taki devrimin sembolü haline gelen merkezlere geziler düzenleyecek. Mervan Bin Mesud deneyimlerini diğer ülkelerin genç blogcularıyla paylaşmayı, blog dünyasına diğer ülkelerdeki bakış açısını değerlendirmek ve belki de birlikte harekete geçmek için önemli bir anahtar olarak görüyor. 
 
Bin Mesud "Farklı kültürlerden insanlarla tanışacağım, Mağripli ve Avrupalıların Tunus’ta yaşanan olaylar hakkında neler düşündüğünü ve durumun diğer ülkelerden nasıl göründüğünü ilk elden öğrenebileceğim için çok mutluyum. Zira her ne kadar Cezayir ve Fas’ta devrim yaşanmamış olsa da, buralarda da birçok şeyin değişmesine neden olan sosyal hareketler düzenleniyor. Onlarla izlenimlerimizi paylaşmak çok ilginç olacak" diyor.

(Deutsche Welle Türkçe-Sarah Mersch)

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.