MediaCat

Dark social, fake news, brand safety…

Dijital Age Summit’in ilk gününde gündemin en sıcak başlıkları konuşuldu.

Dark social, fake news, brand safety…

Digital Age Summit’in öğleden sonraki ilk oturumu WARC Pazarlama Direktörü İmaad Ahmed ve Deloitte Digital’in Sosyal Medya “Ninja”sı Monica Hu’nun Darc Social üzerine yaptıkları sunumla başladı.

Ahmed, internet üzerinden yapılan tüm paylaşımların yüzde 84’ünün özel mesajlaşma yoluyla gerçekleştirildiğini açıklayarak başladığı sunumunda, markaların dijital bütçelerinin tamamını paylaşıma açık platformlarda kullanmayı tercih ettiklerini ve yüzde 84’lük bir kitleye ulaşma fırsatını kaçırdıklarını söyledi. Markaların bir numaralı önceliğinin ölçümleme olduğu gerçeği karşımızdayken sektörün bu büyük fırsatı “ölçülemeyen alan” olarak görerek göz ardı etmesinin markalara neler kaybettirdiğini örneklerle anlatan ikili, bizi –ve eminiz ki tüm katılımcıları- birçok soru işaretiyle baş başa bırakarak sahneyi bir sonraki konuklara bıraktı.

Sahte haberde kritik olan “amaç”

Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde gazeteci ve Teyit.org Kurucusu Mehmet Atakan Foça, Journo Yazı İşleri Müdürü ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sarphan Uzunoğlu, Developi Genel Müdürü Serdar Başeğmez’in katılımıyla gerçekleşen Fake News başlıklı oturumda bir toplumsal olgu olarak yaklaşılan yalan haberlerin tüm dünyada yaygınlaşması, ortaya koyduğu durum ve medyanın dönüşümüne dair neler söylediği etraflıca konuşuldu.

Uydurma haberlerin tarihinin çok eskiye dayandığını ifade eden Başeğmez, “Mark Twain ve Benjamin Franklin’in dahi sahte haberler yaptığını, amaçlarının da insanların körü körüne bir habere inanmalarından sıkıldıklarını ve sahte haberlerle işe eğlenceli tarafından yaklaştıkları” bilgisini paylaşarak sahte haberleri amaçlarına göre gruplara ayırdı: eğlendirici sahte haberler, yanıltıcı haberler ve sansasyonel haberler.

Dark social, fake news, brand safety...

Haber sitelerinden ziyade bir şahıs tarafından paylaşılan haberlerin daha etkili olduğunu belirten Başeğmez, partilerin de bu şekilde kitlelere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek trolleri hakikatimizin yeni yaratıcıları olarak değerlendirdi. Uzunoğlu da partilerin küçük organizasyonlarla kendi hakikatlerini insanlara dayatmaya çalıştıklarını ve bunu etkili bir şekilde yaptıklarına dikkat çekti.

Sosyal medya kullanımının artışıyla birlikte yalan haberlerin de aynı oranda yayıldığına dikkat çeken Mehmet Atakan Foça, “Gerçeğe ulaşamama durumu bunu doğuruyor. Yalan her zaman vardı günümüzdeyse kurumsallaşmış durumda. Haberlerin çok daha hızlı yayılabilmesi ve araçlara erişimin kolaylığı da sahte haber kullanımının artmasında etkili oldu” dedi.

Marka güvenliğinden marka uygunluğuna

Digital Age Summit’in ilk gününde son kahve molasının ardından markalar dünyasının en güncel tartışmalarından biri sahneye taşındı: Marka Güvenliği. IAB Başkanı Dr. Mahmut Kurşun’un moderatörlüğünü üstlendiği oturum, BPN Istanbul CEO’su Nüzhet Algüneş, Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez ve Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş’ı bir araya getirdi.

Dark social, fake news, brand safety...

Marka Güvenliği, Nüzhet Algüneş’in sözleriyle,“Ana Britannica tanımına göre, bir markanın medya arzı üzerinde maruz kalabileceği her türlü riskin yönetilmesini ilgilendiren bir süreç.”

Bu bağlamda, oturum katılımcılarının ortak görüşü, marka güvenliğinin medya ve reklam alanında hep gündemde olan bir konu olageldiği; ancak dijitalleşmeyle beraber daha fazla tartışma ürettiği. Programatik dünyada, 10 binlerce internet sitesine aynı anda reklam verilmesi ise işleri güçleştiriyor ve bunun en güncel örneğini mart ayında bazı reklamverenlerin videolarının “uygunsuz” içeriklerle beraber yayınlanması oluşturdu. Katılımcılar, marka güvenliğinden ziyade marka uygunluğu (brand suitability) kavramının konuyu daha iyi özetlediği zira internet platformlarında hangi içeriklerin yer alacağı, bu içeriklerin hangilerinin reklam alabileceği ve reklamverenin hangi içerikleri tercih edeceği, güvenliğin ötesine geçen bir konu.

Marka güvenliğine yönelik oturumun akılda kalan yaklaşımları ise şu şekilde:

Bülent Hiçsönmez: Yıllar öncesi ve bugün arasındaki en büyük değişiklik, bugünün daha fazla ölçülebilir hale gelmesi. Burada devasa bir büyüklükten, veri üretiminden ve tüketiminden bahsediyoruz. Yönetimi yalnızca algoritmik ve teknolojik olabilir. Biz marka güvenliği konusunda hızlı aksiyon alıyoruz. Ancak, burası aynı zamanda yaratıcılığın da bir mecrası. Siz burayı ne kadar kısıtlarsanız, kullanıcının aradığı özgün içeriği de yaratıcılığı da kısıtlamış olursunuz. Kendini ifade edebilmesinin, içeriği yeşertebilmenin önemini de saklı tutmalıyız önlemler alırken.

Derya Matraş: Müthiş data hacmi bilgi kirliliğini de beraberinde getiriyor. 1,86 milyar Facebook kullanıcısı var bugün ve yapay zekânın her şeyi çözmesi mümkün değil. Bu süreçte fazlasıyla şeffaf olmalıyız. Geçtiğimiz haftalarda CEO’muz Mark Zuckerberg’in bizlerle paylaştığı bir mektup vardı. Orada belirtildiği gibi; “Topluluğumuz güvenlik üzerine çalışmaya devam ederken, inclusive (dahil edici) yapısını da sürdürecek”.

Nüzhet Algüneş: Beş sene boyunca, marka güvenliği hep beraber yönetmemiz gereken bir konu olacak. Burada üç partiye de önemli görevler düşecek: Mecralara, reklamverenlere ve medya ajanslarına.

Mobil reklam harcamaları DAS sahnesinde açıklandı

Digital Age Summit’in ilk gününün son panelinde, MMA Onursal Başkanı Volkan Biçer, Nielsen Türkiye Genel Müdürü ve MMA Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Tolon ve MMA Türkiye Araştırma ve Ölçümleme Komitesi Eşbaşkanı Burak Yılmaz, MMA Türkiye 2016 Mobil Reklam Harcama Araştırma Raporu verilerini konuklarla paylaştı.

Dark social, fake news, brand safety...

IAB’nin 601 milyon TL olarak açıkladığı dijital reklam yatırımlarının yanında MMA’in derlediği premium ve programatik odaklı mobil reklam yatırımlarının 122 milyon TL olması üzerinde duran Yılmaz, Biçer ve Tolon, Türkiye’nin Batı ülkeleriyle karşılaştırıldığında her ne kadar bu alanda oradaki oranları yakalayamamış olsa da Türkiye’de mobil yatırımların son derece hızlı yükseleceğini vurguladılar.

Panelin ardından gerçekleşen Happy Hour’da konuklar günün yorgunluğunu attılar.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.