MediaCat

Alfaların radarına girenler

YouGov’un, Alfa Kuşağı’nın kullanmayı arzu ettiği markaları ve marka tüketim davranışlarını belirlemek için hayata geçirdiği araştırmanın en net çıktılarından biri bu kesimin marka farkındalığının hayli yüksek olması. Teknolojiden giyime, ayakkabıdan yiyeceğe “marka tercihi olmayan çocuklar”ın oranı yüzde 10’u geçmiyor.

Toplumsal, ailesel, çevresel ve kişisel getiriler ve götürülere bağlı olarak kuşak çıkarımları ve genellemeleri yapmak elbette kolay değil. Ancak yine de bugünün çocuklarının tüketim dünyasını şekillendiren etmenlerle olan bağlarını kavramak değerli. Bu amaçla YouGov’la bir araya geldik ve Alfa Kuşağı’nın kullanmayı arzu ettiği markaları ve marka tüketim davranışlarını belirlemek için bir araştırma tasarladık.

YouGov tarafından düzenlenen araştırma kapsamında; 10-14 yaş arasında çocuğu olan ebeveynler, kadın ve erkek, ABC1C2 SES gruplarına mensup, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya illerinde yaşayan 308 kişi ile görüşüldü. 12-18 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın en net çıktılarından biri Alfa Kuşağı’nın marka farkındalığının hayli yüksek olması.

Her an iletişimin mümkün olduğu bir dünyaya doğmak

YouGov Türkiye ve BeNeLux Genel Müdürü N. Özge Akçizmeci, inceledikleri dünyanın ayrışan yönlerine dair şöyle bir tablo çizerek başlıyor söze: “Pazarlama dünyası Z Kuşağı’nı anlamaya çalışırken onları takiben gelen Alfa Kuşağı da markaların merakını cezbetmeye başladı. 2010 yılı ve sonrasında doğan bireylerden oluşan bu kuşak, teknolojinin ve artan sosyal medya kullanımının içine doğdu. Çevrimiçi etkileşimlere önceki nesillerden çok daha önce dahil oldular ve akıllı telefonların olmadığı bir dünyaya aşina değiller. Peki bu, onların alışveriş tavırlarını nasıl etkiliyor? Alfa Kuşağı’nın alışveriş konusundaki tutum ve davranışlarını anlamak ve farklı kategorilerde dikkatlerini çeken markaları incelemek adına yaptığımız araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.”

Araştırmanın medya tüketim sorgulamasında dikkat çeken başlıklardan biri “her an iletişimin mümkün olduğu bir dünyaya doğmuş bu neslin çoğunluğunun şimdiden sosyal medya kullanıcısı olması”. Veriler gösteriyor ki bu çocukların en yüksek oranda kullandıkları sosyal medya platformları şu şekilde sıralanıyor: YouTube (yüzde 74), WhatsApp (yüzde 72) ve Instagram (yüzde 58).

Marka farkındalığı hayli yüksek

Akçizmeci, “Sosyal medya tüketimi şimdiden yüksek olan Alfa Kuşağı’nın marka farkındalığı da haliyle yüksek. Çalışmamıza katılan her 4 ebeveynden 3’ü (yüzde 76) kendisinin çocuğu yaşındayken bu kadar fazla marka bilmediğini ifade ediyor. Bu nesil şimdiden çeşitli kategorilerde marka beklentilerine sahip. Teknolojiden giyime, ayakkabıdan yiyeceğe ‘marka tercihi olmayan çocuklar’ın oranı yüzde 10’u geçmiyor. Hatta her 3 ebeveynden 2’si (yüzde 65) çocuğuna, onun sevdiği markalardan hediye almaya çalıştığını belirtiyor. Genel itibarıyla incelendiğinde kız çocuklarının erkek çocuklarına kıyasla spesifik marka tercihlerine sahip olmaya daha yatkın olduğu görülüyor” diyor.

Araştırmada “Çocuğum giyeceği kıyafetleri her zaman kendisi seçer” ifadesine olumlu görüş bildirenlerin oranı yüzde 63. “Çocuğum kullanacağı teknoloji ürünlerinin markasına önem verir” cümlesine “Kesinlikle katılıyorum” ve “Katılıyorum” diyenlerin oranı yüzde 61’i bulurken; aynı sorgulama kıyafetler için yüzde 46, ayakkabı için yüzde 54, içecek markası için yüzde 76 ve yiyecek/atıştırmalık için yüzde 75 olarak görülüyor.

Peki, bu araştırma markalara ne anlatıyor? Akçizmeci’nin bu noktada markalara mesajı şöyle: “Şimdiden belli başlı kategorilerde favorilerini belirlemiş Alfa Kuşağı’nın tercih listesine girmek isteyen markalar sosyal medyasını canlı tutmalı. Fakat bu tek başına yeterli değil. Alfa Kuşağı’nı hedefleyen şirketler, oyunlaştırma ve influencer pazarlamasıyla ‘yalnızca’ görünürlükten çıkıp sevilen/tercih edilen bir marka olma yolunda güçlü adımlar atabilirler.

Araştırma künyesi: YouGov tarafından düzenlenen araştırma kapsamında 10-14 yaş arasında çocuğu olan ebeveynler, kadın ve erkek, ABC1C2 SES gruplarına mensup, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya illerinde yaşayan 308 kişi ile görüşülmüştür. Saha çalışması CAWI (Bilgisayar Destekli İnternet Anketi) araştırma yöntemi kullanılarak 12-18 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.