Advertising Age’in bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan seçkisi Creativity 50’den ilhamla ilkini geçtiğimiz yıl oluşturduğumuz En Yaratıcı 50 listesinin ikincisi hazır. Takip eden sayfalarda, tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi, kendi alanlarında meslektaşlarının dahi gıptayla baktığı 50 yaratıcı isimle buluşacaksınız.
Bir araya getirdiğimiz 50 isim, yaratıcılık denildiğinde akla gelen birçok ortak değere haiz olduğu gibi MediaCat’in belirlediği altı temel kriterden mümkün olduğunca fazlasını karşılayan isimler aynı zamanda. Geçtiğimiz yıl da 50 ismi bir araya getirirken önümüzü daha net görmemiz adına rehber aldığımız kriterleri hatırlamakta yarar var. En Yaratıcı 50 seçkisinde yer alan isimler;
Seçkide yer alan isimler arasında tanıdık yüzler göreceğinize şüphe yok. Ancak ümidimiz o yönde ki, yeni tanışacağınız ya da kulağınıza bir vakit ismi çalınıp ne yapıp ettiğinden artık haberdar olmadığınız isimler de bulacak ve tıpkı bu isimleri bir araya getirirken bizim yaşadığımız gibi gurur duyacaksınız.
En yaratıcı 50, ALS’nin nadir hastalık statüsünden çıkarılmasına katkı sağlayarak ABD ilaç sektörünün adeta DNA’sını şekillendiren kadın doktordan geçtiğimiz yılın en ödüllü ikinci kreatif direktörüne; ABD’yi uzaya taşıyan teknolojinin ardındaki çiftten dünyanın en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomistinden birine uzanan bir yelpazede, heyecan verici isimleri ağırlıyor.
Keyifle okuyup, ihtiyaç duyuyorsanız, ilham almanız dileğiyle.
İşte En Yaratıcı 50…
Orhan Pamuk
Yazar
Doğu-Batı ikiliği modern Türkiye’yi doğuran coğrafyanın politik ve toplumsal gerilim hatları kadar, estetik ve entelektüel formlarını da belirlemiş olan kadim bir mevzusudur. Bu dualite, bize Ahmet Hamdi Tanpınar’ı ve Oğuz Atay’ı verdi. Son olarak da ülkemizin en yaratıcı yazarları arasında yerini alan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’u elbette. Orhan Pamuk’un edebiyat dünyasına kazandırdıkları saymakla bitmez fakat konseptimiz gereği sadece bir önceki yılı değerlendirdiğimiz için önceki eserlerini bir başka yazıya bırakalım.
Pamuk, son bir yılını oldukça üretken bir şekilde geçirdi. Aydın Doğan Vakfı tarafından verilen 19. Aydın Doğan Ödülü ve Erdal Öz Edebiyat Ödülü Pamuk’un olurken; Kara Kitap 25 Yaşında (Numaralı Özel Baskı), Resimli İstanbul – Hatıralar ve Şehir ve Kırmızı Saçlı Kadın da bu dönemde okuyucularla buluştu. Orhan Pamuk’a dair geçtiğimiz aya damgasını vuran gelişmelerden biri de şüphesiz Londra Sommerset House’un Orhan Pamuk’un 2008 yılında aynı ismi taşıyan romanını yazarken imgeleminde kurguladığı ve İstanbul’un 70’li ve 80’li yıllara dair görsel belleğini oluşturan Masumiyet Müzesi eserlerinin replikalarını sergilemesi oldu.
Aziz Sancar
Bilim İnsanı
Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Aziz Sancar, 2015’te ülkece adını en sık duyduğumuz isimlerden biriydi. 90’ların başından bu yana DNA onarımı üzerine çalışan ve bu mekanizmayı 35 yıllık araştırmaları sonunda çözen Sancar, 2015’te aldığı Nobel Kimya Ödülü’nün yanında daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat (bitkilerin, hayvanların, mantarların ve siyanobakterilerin 24 saat içindeki biyokimyasal ve psikolojik davranışlarının bütünü) kullanımındaki çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülmüştü.
Mardin Savur’da başlayıp İstanbul Üniversitesi’nde devam eden eğitim hayatını daha sonra vatandaşı olacağı ABD’de sürdüren Aziz Sancar, ultraviyole ışınların yanı sıra nikotin gibi mutasyona sebep olan kimyasal maddelerin DNA’da yarattığı hasarı hedef alan Nükleotid Eksizyon Onarımı (NER) konusundaki çalışmalarını da burada gerçekleştirmişti. Hücrelerin moleküler düzeyde DNA onarımını nasıl gerçekleştirdiğini haritalandıran Sancar’ın çalışmaları bilim dünyasını geçtiğimiz yıl en fazla heyecanlandıran olaylar arasındaydı.
Daron Acemoğlu
MIT / Ekonomi Profesörü
Daron Acemoğlu, 2012 yılında yayınlanan Ulusların Düşüşü kitabıyla yıllardır hakkında konuşturan başarılı bir ekonomist. Onyıllara yayılmış özenli akademik çalışmalar, saygıdeğer kurumlardan edinilmiş onur ve nişanlar, ekonomi disiplininde kazanılan değerli deneyimler meslektaşlarının gözünde Acemoğlu’nu muhtemel bir Nobel Ekonomi Ödülü adayı yapıyor.
Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz Eylül ayında kişisel hesabından milyonlarca takipçisine Acemoğlu’nun kitabını tavsiye etmesiyle dijital dünyadaki varlığını da kuvvetlendiren ekonomi profesörü, 2015 yılında ekonomi alanında araştırmaların yayınlandığı Research Papers in Economics (RePEc) platformunda, aralarında Amerikan Merkez Bankası eski başkanı Ben Bernanke’nin de bulunduğu 2 bin 222 ekonomi profesörünü geride bırakarak ekonomi dalında dünyanın en önemli akademisyeni seçildi.
Aynı platformda dünyanın en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomisti arasında gösterilen Acemoğlu’na kulak vermeye devam etmeli zira kendisi ulusların neden başarısız olduğuna dair önemli içgörülere sahip.
Gökhan Öğüt ve Vodafone Ekibi
Özellikle son yıllarda hayata geçirdiği projeler, pazarlama hamleleri ve yaratıcı iletişim çalışmalarıyla gerek Lovemark gerek Samimi Markalar araştırmalarında yükselişini sürdüren Vodafone, kendini dijital dönüşüm denildiğinde akla gelen ilk markalar arasında konumlandırmayı başardı.
Vodafone 2015’te Kırmızı Işık-Aramızda Kalsın uygulamasıyla 62. Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nden Grand Prix’i Türkiye’ye ilk kez kazandıran işin ardındaki reklamverendi. Epica’dan da Altın’la dönen Vodafon Kırmızı Işık, Cannes Lions sonrasında reklam ve pazarlama dünyasının zirvesi olarak kabul edilen Clio Ödülleri’nde Türkiye’ye ilk kez Büyük Ödül kazandırdı.
2015’te 51 bin 395 adet reklam yayınlayan marka ayrıca Effie Etkinlik Endeksi’ne göre en etkili markalar sıralamasında ikinci sıraya yerleşti. Projelerine 2014 Kasım’da FikirÇarkı Girişimcilik Programı ve 2015’te Girişimcilikte Önce Kadın’ı ekledi. Çiftçi Kulübü projesi, 2015 yılı itibarıyla Hindistan, Gana, Kenya, Tanzanya ve Yeni Zelanda olmak üzere beş ülkede kullanılarak Vodafone Türkiye’nin global pazara kazandırdığı ilk sosyal iş modeli oldu.
Serdar Erener
Reklamcı
Markalara vazgeçilmez ikonlar, müzikler ve hikâyeler üreten Erener’in imzasını taşıyan Turkcell’in Cellocan’ları, Arçelik’in Çelik’i ve Garanti’nin Bonus’unun, bugün ilgili markaları da aşıp topluma mal olmadıklarını kim iddia edebilir? Garanti’nin Sucu Çocuğu’ndan 12 Dev Adam’ına, Hayvancık’larına, Özgür Kız’dan Cola Turka’ya, Turkish Airlines’in dünya tıklama rekorları kıran Kobe & Messi filminden, “ayağına getiren” Hepsiburada’ya, “sağlam basan” Lassa’ya niceleri, hep olmasını istediği gibi, Serdar Erener adına konuşan işlerden sadece birkaçı.
İçinde bulunduğu namütenahi arayışla sektörün hakikatlerine dair kafa yormaktan yılmayan Erener, “yaptığımız işin adı yaratıcılık değil, ne dersem ne olur’u bilme erdemidir” dese de, Creativity 50’nin tartışmasız üyelerinden.
Erener’in manevi liderliğindeki Alametifarika’nın da geçtiğimiz yıl portföyüne Domino’s Pizza, Balparmak, Ülker Çikolata, Bomonti Bira ve VitrA’yı dahil ettiğini; ajansın, Effie Etkililik Endeksi’nin 2015 sonuçlarında En Etkili Bağımsız Ajanslar arasında küresel sıralamada sekizinci olarak yer aldığını hatırlamakta da fayda var.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.