MediaCat

Creativity 50 Türkiye

2014’te yaratıcılıklarıyla fark yaratan 50 kişi ve ekibi bir araya getirdik.

Creativity 50 Türkiye

Büyük yaratıcıların sırrı, hayatın içindeki her şeye merak duymaktır, der efsane reklamcı Leo Burnett. Kim bilir, belki de yaratıcılığın sırrı bu kadar basittir. 11 harften oluşan sıradan bir kelime… Herkes için kullanılabilecek, hatta kimilerine göre öğrenilip geliştirilebilecek bir özellik. Ancak bazıları var ki yaratıcılıklarına ekledikleri uzmanlık, orijinallik, cesaret, disiplin, hız, öngörü, içgörü ve doğru zamanlama ile biz diğer fani yaratıcılardan farklılaşarak buluşlardan sorun çözmeye, yeni kategorilerden moda trendlere kadar birbirinden farklı alanlarda sonsuz olasılıklar arasından en mükemmelini bulup hayata geçirmeyi başarıyorlar.

MediaCat’in Mart sayısında 50 yaratıcı Türk’ü bu sayfalarda bir araya getirdik. Bu isimleri seçerken de salt yaratıcılıkla sınırlı kalmadık ve birkaç kriter belirledik. Alanında yaratıcı ve inovatif, bir ya da birden fazla çalışmaya imza atmış, bu çalışma ile ulusal/uluslararası ödüller kazanmış, yeni bir kategori/ tür/ format geliştirmiş, bir girişim başlatmış ve bu girişimle sürdürülebilir bir başarı elde etmiş, önemli bir soruna etkili bir çözüm getirmiş ve yeni bir trend yaratmış kişileri araştırdık ve 2014 yılında bu kriterlerden en az ikisini gerçekleştirerek alanında fark yaratmış 50 ismi belirledik.

Görsellerin üzerine tıklayarak detaylı kişi/ekip bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Nuri Bilge Ceylan

xx

Yönetmen, Senarist, Fotoğrafçı

Sosyal ve siyasi fonların önüne yerleştirdiği eşsiz karakterlerin sahibi Nuri Bilge Ceylan’ın hafızalardaki en taze başarısı “Altın Palmiye” olsa gerek. Çehov’un “Karım” ve “İyi İnsanlar” öykülerinden parçalar ve alıntılar taşıyan Kış Uykusu’nda, “Türk aydını” tiplemesini, barındırdığı tüm yargı ve önyargıları delik deşik ederek, bol diyaloglu tarzıyla inceleyen Ceylan, Yılmaz Güney’in Yol (1984) filminden sonra Türkiye’ye Altın Palmiye kazandıran ilk yönetmen oldu. 1995’te Cannes Film Festivali’nde yarışmaya seçilen ilk Türk kısa filmi olan Koza’nın ardından Ceylan’ın Cannes karnesi, 2003’te Büyük Jüri Ödülü’ne layık görülen “Uzak”, 2006’da FIPRESCI alan “İklimler”, 2008’de En İyi Yönetmen Ödülü getiren “Üç Maymun” ve 2011’de Büyük Jüri Ödülü kazanan “Bir Zamanlar Anadolu’da”dan oluşuyor.

Onur Ünlü

xx

Yönetmen, Yapımcı, Senarist, Şair, Müzisyen

Televizyonun efsaneleşen yapımları arasında yer alan Leyla ile Mecnun ve Ben de Özledim dizilerinin yönetmeni Onur Ünlü’nün ortaya koyduğu işleri, fantastik ve absürd öğelerin yanı sıra barındırdığı bir doz duygusallıkla tanımak mümkün. İnce bir zekanın ürünü olduğunu belli eden alışılmışın dışındaki mizahi yaklaşımsa adeta Ünlü’nün imzası. Polis filmi ile başladığı sinema serüvenine birçok ödül de sığdıran ve bu filmlerin çoğunun hem senaristi hem yönetmeni hem de yapımcısı olmak gibi zor bir görev üstlenen Ünlü’nün hafızalara kazınan filmleri arasında Beş Şehir, Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi, Sen Aydınlatırsın Geceyi ve son olarak 2014 yılında 33. İstanbul Film Festivalinde “En İyi Yönetmen” ödülünü de getiren İtirazım Var bulunuyor. Aynı zamanda Leyla The Band grubunda davulcu da olan Ünlü’nün yeni dizisi Beş Kardeş Şubat ayında Kanal D ekranlarında yerini aldı.

Arda Erdik, Başar Bellisan

xx

Tribal Worldwide İstanbul Kreatif Direktörleri

Arda Erdik ve Başar Bellisan geçtiğimiz yıl Tribal Worldwide İstanbul çatısı altında, Vodafone Arena’ya “Stat Abi” kampanyasıyla ruh kattı ve bir markadan Twitter fenomeni yarattı. Felis’te Yılın Yeni Nesil Ajansı koltuğuna oturan ajansın başarılı iki yaratıcı yönetmeni, geçtiğimiz yılın en cesur sosyal medya yönetimlerinden biri ve “2014’te en gurur duydukları” Vodafone Beşiktaş sponsorluk çalışmalarının bir parçası olan kampanyayla, Stat Abi’yi 500 bin taraftara ulaştırdı. Beşiktaş esnaflarını billboard’lara taşıyarak onurlandıran #BuFormayıTaşımak, yalnızca 15 panoda yer almasına rağmen 2 milyon kişiye ulaşarak “açık havada viral olmaya giden” bir kampanyaya dönüştü. İkilinin imzasını attığı ve Sigortam.net’in satışlarını yüzde 300 oranında artıran Kadir İnanır’lı reklam kampanyasına ek olarak, “Kavanoz” ilan serisi ajansa Epica’da Altın getirdi.

Atakan Ilgazdağ

xx

Müzisyen

Müziği “İstanbul… İki yaka iki kıta. İstanbul… Yedi tepe tepe tepe. İstanbul… İçi beni dışı seni. Ulan İstanbul; sen mi büyük ben mi büyük?” dizeleriyle akıp giden sevilen dizi Ulan İstanbul’un müzikleri Atakan Ilgazdağ’a ait. Ulan İstanbul’un yanı sıra bir sezon öncesinin takip edilen dizilerinden İntikam ve Turkcell Superonline, Cappy, Ülker O’lala, Nescafé, Yurtbay Seramik, Beko, Keskinoğlu, Samsung gibi markaların birçok reklamında duyduğumuz müziklerin de yaratıcısı Atakan Ilgazdağ. Sanatçının “Yeni Bir Gün” isimli 2010 tarihli bir de stüdyo albümü bulunuyor. Ilgazdağ, son yıllarda müzik sektörünün yetiştirdiği en başarılı isimlerden.

Emre Irmak

xx

Müzisyen – Jingle Jackson

Son dönemde hafızalarımıza kazınan birçok reklam müziğinde Emre Irmak ve Jingle Jackson’ın imzası var ama bunu pek azımız biliyoruz: Anadolu Hayat Emeklilik’in “Bana Teyze/ Amca Dediler”i, Akbank’ın “Akbanklı Hep Farklı”sı, CarrefourSA’nın “Ne Lazımsa CarrefourSA”sı, Hürriyet’in “Hürriyet Benim”i, Vestel’in “Türkiye Vestelleniyor”u… Kreatif içerik hangi duygu gamını gözüne kestirmişse (ki Anadolu Hayat Emeklilik’te olduğu gibi kreatif atonal makamlarda da gezinebiliyor) ona başarıyla hitap eden, bununla da kalmayıp zihnin kıvrımlarında kendine kalıcı yerler açmayı bilen Irmak bugüne kadar gizli öznesi olduğu reklamların yanı sıra birçok belgesel müziğine de imza attı.

BKM

xx

Güldür Güldür Ekibi

Birkaç yıl önce Ali Sunal ve Alper Kul’un başladığı maceranın geldiği son durak Güldür Güldür Show, Show TV ekranlarında adının hakkını vermeye, temposu ve “başarısızlığa” tahammülsüzlüğüyle dudak uçuklatan mecrada, olanca yaratıcı skeçlerle devam ediyor. Reyting sıralamalarında AB ve ABC1’de zirve ve zirveye yakın yer almasına alıştığımız programın bu başarısında ekibe yeni sezonla birlikte katılan Çağlar Çorumlu ve Onur Buldu’nun payı da es geçilmemeli. Televizyon yayınının ardından YouTube’da da BKM’nin resmi hesabı tarafından yayınlanan programın yüz binlerce kez izlenen skeçlerinin ardında Murat Kepez, Nisan Hakan Özkan, Caner Karaaydın, Levent Pala’dan oluşan yazar kadrosu yer alıyor.

Hakan Baş

xx

Seri Girişimci, Lidyana.com CEO

Tabiatı itibarıyla riskli ve bir o kadar da yaratıcı bir efor girişimcilik. Çok kısa süre içinde hayata geçirip kuvvetli şekilde tutundurduğu mobil/sosyal oyun şirketi Peak Games, sosyal medya ajansı Krombera ve dikey e-ticaret sitesi Lidyana ile Hakan Baş hiç şüphe yok ki bu alanda Türkiye’nin en önde gelen isimlerinden. Alanında dünyanın en büyük üçüncü firması Peak Games ve kısa sürede imza attığı marka işbirlikleri ve yaşattığı yenilikçi e-ticaret deneyimi ile Lidyana örnekleri bile Hakan Baş’ın en yaratıcı 50 isim arasında yer almasına yeterdi. 2014 yılında hayata geçirdiği Anibera adlı animasyon, Probera adlı prodüksiyon ve Berabera adlı PR şirketleri ise Hakan Baş’ın yaratıcı ve girişimci potansiyelinin limitsiz olduğunu ortaya koyuyor.

Cem Topçuoğlu ve TBWA\ISTANBUL Ekibi

xx

Cem Topçuoğlu önderliğindeki TBWA\ISTANBUL ekibi, hiç müşteri kaybetmeden tamamladığı 2014 yılını kazandığı konkurların yanı sıra ulusal ve uluslararası ödüllerle taçlandırdı. Arko, CarrefourSA, Cola Turka, Çamlıca, İŞGYO, KOTON, Maltana, Markafoni.com, McDonald’s, Ülker Smart, Zizigo gibi markaları müşterileri arasına ekleyen ajans, Felis’ten 15, Kristal Elma’dan 47, Kırmızı Ödülleri’nden 12, Effie’den 10, Mixx Awards Türkiye’den üç ödülle ülke sınırları içinde aslan payını kaparken uluslararası arenada da ödülleri topladı. Eurobest’ten üç, Golden Drum’dan beş ve ikisi altın aslan olmak üzere Cannes’dan da beş ödülle dönen TBWA\ISTANBUL, 4 yıl sonra Cannes’dan Türkiye’ye altın aslanı getirmeyi başaran tek ajans oldu.

Serpil Timuray

xx

Vodafone Grubu İcra Kurulu Üyelisi ve Afrika, Ortadoğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölgesi Başkanı

2009 yılının başından 2013 yılının sonuna kadar Vodafone Türkiye’nin icra kurulu başkanlığını yürüten Serpil Timuray, 1 Ocak 2014’te bu pozisyonu Gökhan Öğüt’e teslim ederek, Vodafone Grubu İcra Kurulu Üyeliği’ne ve Afrika, Orta Doğu ve Asya Pasifik (AMAP) Bölgesinin başkanlığına yükseldi. Bu büyük bir başarı zira Vodafone Grubu’nun 409 milyon abonesinin yüzde 65’inin bulunduğu, servis gelirlerinin yüzde 30’unu oluşturan bir bölge burası. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu’nda ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nde de üyelikleri bulunuyor Serpil Timuray’ın. Global GSM devinin Türkiye’nin yerel pazarında da ciro ve abone sayısındaki artışlarla ve operatöre duyulan tüketici güveninin büyümesiyle taçlanan başarısında, Timuray’ın Vodafone Grubu’na katıldığı ilk dönemlerde ekibiyle birlikte hayata geçirdiği “U Dönüşü” projesinin payı büyük.

Mert Alaş

xx

Fotoğrafçı

Bugüne kadar Madonna’dan Kate Moss’a, Naomi Campbell’dan Jennifer Lopez’e, binlerce yıldız ismi “soyması” ile manşetlerde ironik bir gururla sunuldu Mert Alaş. 44 yaşındaki fotoğrafçı, kuşkusuz ki –çoğu kadının kendini teslim etmekten çekinmeyeceği türden bir güven telkin eden- 21’inci yüzyılın en sıradışı fotoğrafçılarından biri. Ruh, haz ve tutkuyu, insan bedeninde görünür kılan Alaş, 1994 yılında Londra’da tanıştığı ve birlikte Mert & Marcus şirketini kurduğu ortağı Marcus Piggott ile W, Vogue Paris ve Intervew gibi dergilerin medyaya bol malzeme veren çekimlerini yapıyor. Geçtiğimiz yıl “Business of Fashion 500” listesine adını yazdıran Alaş, son dönemlerde Calvin Klein, Gucci, Givenchy, Versace ve Giorgio Armani gibi markaların reklam çekimlerini gerçekleştiriyor.

Selçuk Erdem ve Erdil Yaşaroğlu

xx

Mizah keyifli, insanı mutlu eden en kolay iletişim metotlarından biri. Selçuk Erdem ve Erdil Yaşaroğlu da bunun bilinciyle mizah konusunda daha hoşgörülü bir toplum ve yöneticiler sınıfı arzuluyorlar. Reklamsız yayıncılığın mucizesi mizah dergisi Penguen’in başarısı da yıllardır ortada. İkilinin son hamlesi geçtiğimiz Kasım ayında Süper Penguen’i filolarına eklemek oldu. Türkiye’de çocuklara hitap eden ilk mizah dergisi olan Süper Penguen’de hayata dair pratik bilgiler ve karikatür çizme teknikleri öğretiliyor küçüklere. “Çünkü bütün çocuklar süperdir” mottosuyla harekete geçen aylık derginin hedef kitlesi 7-12 yaş arası çocuklar. “Sakıncalı” içeriğinden temizlenmiş ama yine de haylaz kalmayı başarmış içeriğiyle, ebeveynleri de ürkütmeyecek bir yayın Süper Penguen.

Ali Sabancı

xx

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı

Ali Sabancı, köklü ailenin en popüler ve en renkli mensuplarından biri günümüzde. Ali Sabancı’nın başarısı kuşkusuz Türkiye havacılık sektörünü yeni bir uygulamayla -düşük maliyetli hava yolu seyahatiyle- tanıştırmasında yatıyor. “Sabancı” soy ismi altında ezildiğini iddia eden ve yıllar önce bağımsızlığını ilan etmeyi kafasına koyan Ali Sabancı bugün yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttüğü Pegasus Havayolları’nda çalışan tek Sabancı. Kariyer yolunu Sabancı ailesinden ayrı çizeceğini eşi Vuslat Doğan Sabancı ile dört ay tartışmış; amcası Sakıp Sabancı ise Ali Sabancı’nın kararını öğrendiğinde tatile çıkıp geri döneceğini sanmış. Sabancı’nın yönetimindeki Pegasus Havayolları 2014 yılında sektörün 1,5 katı büyümeyi başarırken ağına tamamı yurtdışında 14 uçuş noktası ekledi. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı da olan Ali Sabancı, alışılmışın dışındaki hikâyesiyle Türkiye’nin genç girişimcilerine umut ve destek veren bir isim aynı zamanda.

Enis Orhun ve C-Section ekibi

xx

“Sadece güzel iş yapmaya çalışıyoruz. Ant içtik, reklamcılığı değiştireceğiz gibi bir hırsımız yok” dese de Türkiye’de “yeni nesil ajans” algısının değişmesinde pay sahibi isimlerin başında geliyor Enis Orhun. Geride kalan yılda başkanı ve kurucu ortağı olduğu C-Section’la Coca-Cola için imza attığı (Onun İsmi Ne, Görünmez Coca-Cola Makinesi ve Yeni Yılda İsmini Arayan Kız) kampanyalarla yılın en başarılı yaratıcı performanslarından birini ortaya koyan Orhun, 2014’teki performansıyla bu sayfalarda Yılın Reklamcısı unvanıyla da yer almıştı. Felis 2014’te 13 birincilik ve bir büyük ödül; 26’ncı Kristal Elma’da ise yedi Kristal ve bir büyük ödülü evine götüren C-Section, yaratıcı performans için çıtasını her geçen yıl daha yükseğe koymaya kararlı.

Cem Yılmaz

xx

Komedyen kimliği Cem Yılmaz’ı tanımlamaya yetmez olalı hayli uzun zaman oluyor. Medina Turgul DDB ile işbirliği içinde yaratıcı süreçlerinde de yer aldığı tüm İş Bankası kampanyalarını her yıl olduğu gibi 2014’te Ad*Watch’ta beğeni ve hatırlanma kalemlerinde ilk 10’a taşımayı başaran Cem Yılmaz’ın yetenekleriyle doldurduğu bohçası durmaksızın ağırlaşıyor. “Reklamda ünlü kullanımı” klişesini yerle bir eden komedyen, oyuncu, yönetmen ve reklamcı Yılmaz, beyazperde de oldukça üretken bir yılı geride bıraktı. Avustralya’nın Oscar’ları olarak gösterilen AACTA’da en iyi film ödülünü alan Russell Crowe imzalı Water Diviner’da rol alan Yılmaz; yazıp yönettiği ve bizzat rol aldığı Pek Yakında’yla da 2 milyonun üzerinde izleyicisiyle beyazperdede buluştu.

Leo Lunatic

xx

Grafiti Sanatçısı, Moda Tasarımcısı

Özellikle Beyoğlu, Galata, Çukurcuma ve Karaköy hattındaki (ayrıca İzmir ve Alaçatı’da) duvarlara akıttığı renkleriyle kondurduğu ve gri şehirlere öfkesini kusan ikonik kızgın pandanın mimarı Leo Lunatic. Sokak sanatının markalaşan isimlerinden biri olan ve asıl ismi İbrahim Kurtuluş olan 28 yaşındaki Leo’nun pandası, 2013 sonunda Guardian tarafından dünyanın en iyi 15 grafitisinden biri seçildi. Geçtiğimiz yıl Converse’in global çapta yürüttüğü Sneakers Clash projesi için Galata Kuledibi’nde çizdiği dev panda ile sosyal medyada çok konuşulan Leo’nun 2014’teki marka işbirlikleri arasında Mavi’nin İstanbul temalı tişört ve aksesuar tasarımları, Eastpak için yaptığı mural çalışması ve Ford ile gerçekleştirdiği Henry Ford projesi bulunuyor.

Öner Şahin, Taylan Yapıcı, Viktor Kuzu

xx

BLAB Kurucu Ortakları

2012’de kurulan BLAB geçtiğimiz yıl en çok ödül kazanan kreatif ajanslar sıralamasında üçüncü oldu. Bu başarının mimarı ise Öner Şahin, Taylan Yapıcı ve Viktor Kuzu’dan oluşan triumvira. Listemizdeki meslektaşları ile birlikte geleneksel/dijital ayrımını ortadan kaldıran ekip geçtiğimiz yıl özellikle, izleyenleri annenin zihnindeki o dolambaçlı yollarda yolculuğa çıkaran Çok Düşünen Anneler, kendimize yakın olandan gittikçe koptuğumuzu hissettiğimiz şu günlerde bize cemiyetin o mayhoş tadını hatırlatan Meyhanenin Güzel İnsanları (filmler kadar dijital uygulamayı da anmak lazım tabii) ve dört farklı karakterin gerçeküstü hikâyelerini 9 dakika boyunca izletmeyi başaran Fantastik Değişim gibi işlerle büyük beğeni topladı.

İrfan Değirmenci

xx

Haberci

Eskiden haber sunucuları bize konuşurlardı, şimdi bizimle konuşuyorlar. Sadece üslup değişmedi; sunumlara karşılıklılık görünümünü veren, bir yandan da, habercilerin sosyal medyayı yayın akışına bağlamaları. Bugün bu tarzın uygulayıcısı başka başarılı anchorman ve anchorwoman’lar da var ama dönüm noktası İrfan Değirmenci’ydi. Değirmenci bültenleri diyalojik bir zemine oturtmakla kalmadı, haberi gündemin ötesine taşıyarak hem gündelik hayatın içinden hem İstanbul dışından manzaraların haber değeri taşıdığını gösterdi. Öte yandan sabah haberlerinin bugün geldiği önemli noktada da Değirmenci’nin rolü büyük. Geçtiğimiz yıl ise programı 25-26 Mart’ta Yüksek Seçim Kurulu’ndan yayın yasağı alan Değirmenci, evinden Ustream üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayınla sosyal reyting şampiyonu oldu.

Egemen Ertem

xx

3D Tasarımcı, Öğrenci

2014’ün sihirli kelimesi “3 boyutlu yazıcı”ların kullanım alanları kadar, kullanıcılarının yaş aralığı da sınır tanımıyor. Üç boyutlu yazıcı evreninin en genç mucitlerinden biri olan sekizinci sınıf öğrencisi Egemen Ertem’in tasarım dünyasındaki yolculuğu, 3D yazıcı markası MakerBot’la buluşmasıyla başladı. Kendine ait tasarımları arasında kabukluklu-kaşıklıklı yumurta kabı, jiroskop, küre rulman, parmak koruyucu ve 3bFab şirketinin demo parçalarından biri haline gelen mafsal bulunan 14 yaşındaki Ertem aynı zamanda, Türkiye’de, üç boyutlu tasarım yazılım sınavı CSWA’i geçen en genç kişi olma unvanını elinde tutuyor. Tasarımlarının üretim süreçlerini de üstlenen Ertem, yeni nesil tasarım evreninde, hem tasarımcı hem üretici hem de tüketici kimliğiyle varlık gösteriyor.

Ongun Tan

xx

Makers Türkiye Kurucusu

Kendisini “teknoloji ve ‘kendin yap’ kültürünün birleşmesinden oluşan bir akım” olarak ifade eden Maker Hareketi’nin (Maker Movement) Türkiye kurucusu Ongun Tan, tüketici ve üretici kimlikler arasındaki sınırları esnetmeye kararlı. Ezber bozan bir inovasyon anlayışının yaygınlaştırılması için 2014’te yola koyulan Tan, Kasım ayında Türkiye’nin ilk Mini Maker Panayırı’nı (Mini Maker Faire) 10 bin ziyaretçisi ile gerçekleştirdi. Üç boyutlu yazıcılardan insansız savaş ve kurtarma gemisine dek pek çok “el yapımı teknoloji”nin yer aldığı panayırın yanı sıra Tan, yıl boyunca okullarda dolaşarak, ezberci eğitim sistemine etkili bir alternatif sunduğu Maker kültürünü konu alan seminerler verdi. Tan’ın bir sonraki adımı, #AnadoluSenDeYap ismiyle başlattığı 2015 Makers Türkiye Anadolu Turu.

Erdal İnci

xx

Sanatçı

Teknoloji ilerledikçe sanat kendine yeni mecralar buluyor. Erdal İnci hayatımıza izleyicileri büyüleyen GIF’leriyle girdi. Bu sıradışı sanatçı açık alanlarda sabit bir kamerayla çektiği bir iki saniyelik filmleri dijital olarak düzenleyip sürekli bir döngü haline getiriyor. Eserlerinin çıkış noktası, devamlı tekrar eden hareket ile titreşim şeklindeki periyodik basınç değişimlerine dayanan ses olayını görselleştirme fikri. Sesin nasıl bir frekansı varsa İnci’nin filmlerinin de var. Filmlerde çoğunlukla İstanbul’un özgün alanlarını mekân olarak kullanan sanatçı genelde kendi sahnelediği ve bazen ışıklı aksesuarların da kullanıldığı basit hareketleri kurgu aşamasında klonlayarak göz kamaştırıcı örüntüler yaratıyor. İnci’nin sanatı geçtiğimiz yıl CNN ve Wired gibi uluslararası kaynaklara haber oldu.

Selçuk Aydemir

xx

Senarist, Yönetmen

Selçuk Aydemir son dönemde yarattığı, yazdığı ve yönettiği projelerle ekranların pasını atan isim. 2012 yılında İşler Güçler ile güçlü ve kendini adamış bir takipçi kitlesi kazanan Aydemir geçen sene ekranlara merhaba diyen Kardeş Payı ile aynı başarıyı çabucak tekrarladı. Komedinin tornadan çıkmış sitcom’ların ve popüler tiplerin hakimiyetine terk edildiği bir dönemde Aydemir taviz vermez hikâyeciliği ve incelikli mizahı ile daha az arşınlanmış yolu tercih etti. Senarist/yönetmenin ilk sinema filmi Çalgı Çengi’den sonra 2013 Aralık’ında vizyona giren Düğün Dernek bu geç tarihe rağmen hem o yılın en çok izlenen hem de geçtiğimiz yılın ise 3’üncü en çok izlenen sinema filmi oldu. Kardeş Payı ise televizyondaki reytinglerine ek olarak sosyal reyting rekorları kırmaya devam ediyor.

Arçelik Endüstriyel Tasarım Yöneticisi Serdal Korkut Avcı ve ekibi

xx

Arçelik Endüstriyel Tasarım Yöneticisi Serdal Korkut Avcı ve ekibi 2014 yılında adeta ödüle doymadı. Ekip, dünyanın en saygın tasarım ödüllerinden biri olan IF Design’da ürün tasarımı kategorisinde yedi ödüle layık görüldü. Red Dot’ta ise Beko, Grundig ve Cast markalı toplam 5 ürünüyle ödüle layık görüldü. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde Grundig marka ahşap masa radyosu, Beko marka dondurma makineli buzdolabı ve Arçelik hediye paketleri ile 3 ödül birden kazandı. Chicago Athenaeum Mimari ve Tasarım Müzesi ve Metropolitan Arts Press Müzesi’nin her yıl düzenlediği, dünyanın dört bir yanında üretilen en yenilikçi ve en üstün endüstriyel, grafik ve ürün tasarımlarına verilen GOOD DESIGN’a, 13 ürünüyle başvuruda bulunan Arçelik bütün ürünleriyle ödül aldı. A Design Tasarım Ödülleri’nden de boş dönmeyen Arçelik, Beko Cast Tekli Ocak, Beko Cast Ankastre Fırın, Beko Cast Davlumbaz ve Beko Cast Ocak ürünleri ile ödül aldı.

Anima İstanbul

xx

Arçelik’in Çelik ve Çeliknaz’ı, Sarelle’nin Erdo ve Bego’su, Opet’in Opedo’su, Garanti Bankası’nın Garanti Dostları ve Türk tüketicisinin hafızasına kazınan, hayatımızın bir parçası haline gelen daha pek çok ikon, Mehmet Kurtuluş, Vehbi Berksoy, İlhan Poyraz ve Erinç Koyun yönetimindeki Anima İstanbul ekibinin eseri. 2014 yılında !f İstanbul için hazırladıkları reklam filmiyle ses getiren ve ödüller alan Anima İstanbul’un geçtiğimiz yıl bizleri tanıştırdığı animasyon marka ikonları arasında Telesure Sigorta’nın akıllı koalası Cengiz’i, Ahmet Yılmaz’ın ünlü karakteri Kıllanan Adam’ın canlandırılması ve THY’nin Wingo’su öne çıkıyor. Prodüksiyonda da 2014 yılında onlarca markanın reklamlarına imza atan Anima İstanbul, 2015’te Kötü Kedi Şerafettin animasyon filmi ile sinemaseverlerle buluşacak.

Murat Ülker

xx

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Geçtiğimiz yılın en başarılı şirket satınalımı Yıldız Holding tarafından gerçekleştirildi. Bu başarının ardında bulunan isimse kuşkusuz şirketin yönetim kurulu başkanı Murat Ülker. İngiliz menşeli bisküvi devi United Biscuits’i 3 milyar dolarla bünyesine ekleyen Ülker’i böylelikle dünyanın üçüncü en büyük bisküvi üreticisi haline getiren Murat Ülker, markasını Batı’ya yönlendiren ülkemizdeki nadir iş adamlarından. Bu tespitin ardındaki bir başka olgu da yıllar önceki Godiva hamlesi elbette. 2007 yılında 850 milyon dolara satın alınmıştı Belçikalı premium çikolata markası. Kendi iş pratiğini “hesaplanabilir riskler almak” olarak tanımlıyor Murat Ülker; yani kendi sözleriyle Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayacak bir iş adamı. Yıldız Holding’in United Biscuits atağıyla 5 yılda 500 milyon dolarlık bir “sinerji” yaratması bekleniyor.

Ayşe Birsel

xx

Endüstriyel Tasarımcı

Endüstriyel tasarımcı Ayşe Birsel’in kariyeri prestijli uluslararası ödüller, Museum of Modern Art ve Cooper Hewitt gibi müzelerin koleksiyonlarına giren eserlerle dolu. New York’ta eşiyle birlikte kurduğu dizayn ve inovasyon şirketi Birsel+Seck General Electric, Hasbro, Herman Miller, HP, Target gibi markalarla çalışıyor. Ünlü tasarımcı öte yandan kendi geliştirdiği ve Deconstruction:Reconstruction ismini verdiği tasarımsal düşünce sistematiğini ürün tasarımının ötesine taşıyarak hem tüzel kişiler için çeşitli iş problemlerine yönelik bir çözüm yaklaşımı hem de bireyler için kendi hayatlarını yeniden düzenlemelerine yardımcı olacak bir disiplin haline getirdi. Türkiye’deki bazı büyük şirketlere de inovasyon danışmanlığı yapan Birsel, geçtiğimiz yıl ABD Endüstri Ürünleri Tasarım Derneği’nin Eğitim Başkan Yardımcılığı’na seçildi.

Cenk Uygur

xx

TYT Network Kurucusu

2002 yılında adını ilk kez Sirius Satallite Radio’da duyuran Türk-Amerikan Cenk Uygur’un bundan 13 yıl sonra varacağı noktayı tahmin edebilen olmamıştır. The Young Turks adlı politik, progresif ve eleştirel programını radyonun ardından televizyona ve 2005 itibarıyla YouTube aracılığıyla internete taşıyan Uygur, bugün dünyanın en büyük online televizyon network’ünün başındaki isim. Tek bir haber/tartışma programı olarak başlayan The Young Turks, YouTube’da spordan komediye, sanattan teknolojiye birçok konuyu kapsayan alt-kanalları ile birlikte CNN gibi dev network’lerden daha çok izleyiciye ulaşıyor. 2014 Temmuz’unda tüm kanallarıyla 2 milyar izlenme sayısının üzerine çıkan bu sıradışı yayıncılık serüveninin lideri Cenk Uygur’un öyküsü, Şubat 2015’te hem beyazperdede hem de VOD formatında Mad As Hell isimli belgeselde anlatıldı.

Nil Ertürk

xx

Blogger, Stil Danışmanı

2000’li yılların kucağımıza bıraktığı blog furyasının altından, markalaştırdığı ismiyle çıktı Nil Ertürk. Kariyerine Jean Pierre Jeunet’in İstanbul’da çektiği Chanel No.5 reklamında kostüm asistanı olarak başlayan 27 yaşındaki Ertürk, 2009 yılında, kendi adını taşıyan blogunu açtı. 2010 yılında Weardrobe 100 listesine girerek dünyanın en iyi moda blogger’ları arasında gösterilen Ertürk, bu noktadan sonra -globalde izine sıklıkla rastlandığı üzere- bir blogger ve moda-stil konusunda sözüne güvenilen bir Instagram fenomeni kimliğiyle, portföyündeki marka işbirliklerinin sayısını giderek artırdı. 2014’te Maybelline New York, Beymen, Max Mara, Dove, Elidor ve Guess gibi markalarla çalışan Ertürk, geçtiğimiz Kasım ayında Karaköy’de erkek giyim mağazası Bey’i açtı.

Zaytung

xx

Kurucu Hakan Bilginer, adını ciddi olduğu izlenimini uyandırması için Almanca gazete kelimesinin karşılığı olan zeitung’un okunuşundan alan sitesinin “yeni bir format” olmadığını açıkça ifade ediyor. 88’den bu yana aktif olan theOnion’ın hayret verici Türkiye gündemine adapte edilmiş hali Zaytung’un içeriği itibarıyla ne denli yaratıcı olduğuysa her yeni haberle bir kez daha kanıtlanıyor. “Aslında ülkenin kısık sesle konuştuğu şeyleri biraz daha yüksek sesle söylemeye çalışıyoruz” diyen Bilginer, sınırlı sayıdaki sabit editörlerinin yanı sıra 100 binin üzerindeki üyeleri aracılığıyla “sadece Türkiye’de olur” denilen olayların bir parça mizahla manipüle edilmiş “ahlaksız” versiyonları ile ses getirmeye devam edeceğe benziyor.

Hasan Kale

x

Mikro artist

Toplu iğne başına, iğne deliğine, pirinç tanesine, kum tanesine, arı kanadına, balık puluna, ay çekirdeğine çizilmiş İstanbul siluetleri… Mikro sanatçı Hasan Kale’nin eserlerinde büyük ve küçük karşıtlığını yitirmiş durumda. Bazıları çıplak gözle seçilmeyen çizimlerini herhangi bir merceğe gerek duymadan yapan Kale her şeyin bir tuval olabileceğini dünyaya gösterdi. Eserleri son dönemde Huffington Post, BuzzFeed, Business Insider, Bored Panda gibi haber kaynaklarında yer alan sanatçının yenilebilir malzemeleri sanat eserlerine dönüştürmesi Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nun dikkatini çekmiş olacak ki uluslararası yarışmalarda kendisinden destek alıyorlar. Kale’nin son dönemdeki ilginç işlerinden biri de içinde 3 milimetreye 8 milimetre çizimler bulunan 1 santimetreye 1,5 santimetre ebatta 40 sayfalık bir kitap.

Banu Uğural

x

Tasarımcı

Dublin’de National College of Art & Design’da üniversite eğitimini tamamlayan Banu Uğural, birkaç sene öncesine kadar Mavi Jeans’in kıdemli tasarımcılarından biriydi. “Babam vefat ettikten sonra varlığımla iyi bir şeyler yapmak istemekle başladı her şey” diyor sürdürülebilir bir dünya için Mavi Jeans’teki görevini bırakıp hayatını sosyal sorumluluk projelerine adayan genç tasarımcı. Upcycling (ileri dönüşüm) üzerine çalışmaları bulunan Uğural’ın hayali bir mobil atölye kurup ileri dönüşümün önemini çocuklardan başlayarak topluma yaymaktı. Bu hayalin ilk adımıysa 2014 yılının Haziran ayında İzmir’in Çınardibi Köyü’nde gerçekleşti. Dreamstalk ve Marmaric Permakültür ekiplerinin desteğiyle köydeki çocuklara ileri dönüşüm atölyesi veren Uğural, 150 genç yetenekle birlikte bir hafta boyunca evlerden ve okullardan köydeki ilkokula toplanan atıklardan harikalar yarattı. Uğural, her Cumartesi Cibali’de bulunan atölyesinde ileri dönüşüm platformu düzenliyor ve konu hakkında farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Siminya

x

Blogger, Yazar

Ankara Mamak’ta muhafazakâr bir ailede dünyaya gelip sınırsız bir hayal gücü ve sonsuz öğrenme açlığıyla donatılan aykırı bir ruhun kendini ifade etmesini mümkün kılan takma ismi Siminya. 2008 yılından bu yana Siminya.blogspot’ta varoşların yaşam tarzından geleneklere, aile ilişkilerinden cinselliğe kadar hemen her konuyu derinlemesine irdeleyen yazar, aile yapısı nedeniyle kimliğini gizli tutuyor; öyle ki bir banka hesabı olmadığı için kitaplarının telifini bile alamıyor. 2012 yılında ilk kitabı Kız Kısmı’nı Sayfa 6 yayınlarından çıkaran Siminya bu kitapta kendi hayatından yola çıkarak aile içi şiddet ve tacizi cesurca irdelemişti. Yazarın ikinci kitabı Annem, Tanrı ve Sen de yine aynı yayınevinden 2014 yılında çıktı. Anne ve Tanrı kavramlarını farklı bir boyutta resmettiği bu kitap geçtiğimiz yıl bir hayli ses getirdi.

Nazım Salur

x

BiTaksi Kurucu ve CEO

Yaratıcı uygulamalarıyla açık havaya yeni bir soluk getiren BiTaksi, kurucu ve CEO’su Nazım Salur’un önderliğinde 2014’te de yenilikçi tavrını sürdürdü. 900 binin üzerinde kişi tarafından kullanılan ve geçtiğimiz yıl Ankara’ya da taşınan uygulama, 2014’te görme ve işitme engelli kullanıcılara özel olarak bir yazılım geliştirdi; kredi kartı ve nakit ödeme modellerine PayPal’ı da dahil etti. Salur’un bir sonraki adımında panik butonu uygulaması var.

Nejat Uygur, Sina Özer

x

Vine fenomenleri

Vine furyasının Türkiye’deki başarılı temsilcileri Nejat Uygur ve Sina Özer, 2014’te Vine’ı reklam filmlerine taşıyan Tadelle kampanyasında rol aldılar. İlgi gören kampanyanın kreatif süreçlerinde de yer alan ikili, böylece globalde markalar tarafından oldukça ilgi gören Vine uygulamasını –elbette markanın da yenilikçi tavrıyla birleştirerek- Türkiye’ye daha yakından tanıttılar. Puck Communication’ın hazırladığı kampanya geçtiğimiz yıl Kristal Elma’da “Yaratıcı Sosyal Medya İletişimi” kategorisinde Kristal Elma kazandı.

Gülfem Çakmakçı

x

Lenovo Türkiye, CEO

İş hayatına 1994 yılında Karma International’da Pazarlama Ürün yöneticisi olarak başlayan Gülfem Çakmakçı, 1997 yılında Boca Research’ün Doğu Avrupa Ortadoğu ve Afrika Satış Müdürlüğü, 2000 yılında Seagate Teknoloj’nin Yunanistan, Türkiye, İsrail ve Orta Doğu Afrika’dan sorumlu Bölge Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Daha sonra Dell Tüketici ve SMB Ülke Müdürlüğü de yapan Çakmakçı, Lenovo Türkiye’nin CEO’su olduğundan bu yana markayı pazar lideri konumuna taşıdı. Gülfem Çakmakçı önderliğinde Lenovo Türkiye, 2013 yılında yeniden yapılanma sürecinin ardından pazarlama, iletişim ve inovasyondaki güçlü stratejisi ve verimli projeleri ile kategorisinin lider markası olmayı başardı. Lenovo Türkiye son olarak akıllı telefon pazarına da iddialı bir giriş yaptı.

Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü

x

Onedio.com Kurucuları

2005 yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü 2005 yılında YFYİ yarışmasını kazanarak ilk startup’larıı olan Kade Vision’ı (bugünkü adıyla V-count.com) kurdular. İkili, 2012 yılında ise son iki yılda tüm sosyal paylaşım mecralarını domine eden Onedio.com’u kurdular ve iki yıl içinde Türkiye’nin en büyük 30 sitesi arasına sokmayı başardılar. Onedio.com’da, 2014 yılında markalı içeriklere de yer verilmeye başlandı.

HÜSEYİN ÇAĞLAYAN

x

Moda Tasarımcısı

Hüseyin Çağlayan, kimilerinin gözünde bugün İngiltere’nin en radikal tasarımcısı. Portföyünde Mavi ve Puma gibi markaları bulunduran Çağlayan, fütüristik kıyafetleriyle uluslararası moda sahnelerinde adından gelecekte de söz ettirecek gibi duruyor. 2005 yılında Venedik Bienali’nde Türkiye’yi temsil eden tasarımcı, bizler giyilebilir teknolojiler hakkında konuşmaya başlamadan önce bu alanda ürettiği eserlerini sunmaya başlamıştı bile. Çağlayan’ın giydirdiği isimler arasında Michelle Obama ve Rihanna da bulunuyor.

Hamdi Ulukaya

x

Chobani – CEO

Ulukaya’nın kurucusu olduğu Chobani, Al Ries’in değişiyle tam bir konumlandırma başarısı. Pazarlama sektörüne “Yunan yoğurdu” kategorisini yerleştirmeyi başaran Ulukaya, ABD’deki yoğurt pazarını hacimsel olarak büyüttüğü gibi, Ar-Ge çalışmalarına da desteklerini sunmayı ihmal etmedi. 2014 yılında 2 milyon dolarlık bütçeyle Amerikan gıda sektörüne yeni bir kuluçka merkezi kazandırdı iş adamı. Ulukaya’nın bir de lakabı var: Yoğurdun Steve Jobs’u. Bu durumda Chobani markası da yoğurt dünyasının Apple’ı oluyor.

İzzet Çapa

x

İşletmeci / Gazeteci

Son yıllarda Hürriyet gazetesindeki ses getiren röportajlarıyla adından söz ettiren İzzet Çapa, gazeteciliği kadar İstanbul hayatına kazandırdığı başarılı işletmeleriyle de yaratıcılarımız arasında yerini alan bir isim. Elbette Çapa’nın asıl alametifarikası üst sınıfların eğlence pratiklerini orta sınıflar için de ulaşılabilir kılmasında. Bunun en iyi kanıtı Cahide. İzzet Çapa’nın diğer sayı yapan teşebbüsleri arasındaysa 2014 yılında açılan Etiler şubesiyle büyümeye başlayan Limonata ve konsepti kendisine ait olan Trump Cadde bulunuyor.

Tiyatro DOT

x

2005 yılında Murat Daltaban, Özlem Daltaban ve Süha Bilal tarafından kurulan DOT, ilk günden itibaren çağdaş tiyatro dünyasında bir çığır açarken hızla büyüdü ve yeni oluşumlara örnek oldu. 2014 yılında Makas Oyunları 1-2, Dövüş Gecesi, İki Kişilik Yaz gibi oyunları sahneledi. Ekim 2005’te İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı’nda kendi sahnesini açan DOT, 2011- 2012 Tiyatro Sezonunda ana salonunu İstiklal Caddesi Mısır Apartmanından, Maçka’ya taşıdı. 2014 Eylül’ünde ise Kanyon’a taşındı. “500 TL 500 destekçi” kampanyasıyla tiyatroseverleri kendilerine destek olmaya çağıran DOT, 2005-2014 yılları arasında 22 oyun sahneledi ve 2 Büyük “Kısa Oyunlar Projesi” gerçekleştirdi.

Ayşe Şule Bilgiç

x

Düşyeri Kurucusu ve Planet Çocuk Genel Yayın Yönetmeni

Planet Çocuk’un genel yayın yönetmeni, Düşyeri’nin kurucusu, Pepee, Lelico ve Pisi çizgi karakterlerinin yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç son olarak Türk çizgi sinema filmi Ayas’la adından söz ettirdi. Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu tarafından hazırlanan çizgi film karakteri “Pepee”; yayınlanmaya başlandığı ilk günden itibaren büyük küçük herkesin sevgisini kazandı. Yetişkinlerden oluşan bir hayran kitlesi de bulunan Pepee; YouTube 2014 rakamlarına göre en çok seyredilen videolar arasında yer aldı. Şu anda ise Rusya’da yayınlanabilmesi için çevirisi yapılıyor. Düşyeri’nin kurucusu; Pepee’nin yanı sıra Ayaz, Pisi ve Leliko’nun da yaratıcısı olan Ayşe Şule Bilgiç ise 2015 yılı itibariyle karakterlerin yeni kanalı olan Planet Çocuk’un Genel Yayın Yönetmeni oldu.

Melih Abdulhayoğlu

x

Comodo – CEO

1998’de kurduğu Comodo’yu bugün güvenlik sertifikaları alanında Verisign ve GlobalSign gibi şirketlerin önünde liderliğe taşıyan Abdulhayoğlu, Türkiye’nin eksikliğini sıkça hissettiği bir alanda tüm dünyanın saygısını kazanmayı başarmış önemli bir girişimci. Bugünlerde ODTÜ Teknokent’teki yatırımıyla ülkemizde geliştirdiği güvenlik yazılımını dünyaya ihraç etmek için çalışıyor.

Bahadır Karataş

x

Yönetmen

2009’da ilk uzun metraj deneyimi Usta’yla beyaz perdeye merhaba diyen, yıllardır zanaatının tüm inceliklerini reklam filmlerine işleyen Bahadır Karataş, 2014’te meslektaşlarının ve sektördeki birçok profesyonelin gönül rahatlığıyla hakkını teslim etmekten geri kalmadığı Türk Hava Yolları Hayaller – Iğdır Havalimanı filmine imza attı. Ad*Watch’un yıllık sonuçlarına göre 97,5 beğeni ve 37,1 hatırlanma skorlarını elde eden ve bu sayede yılın en beğenilen ve en çok hatırlanan işine imzasını atmayı başaran Karataş, yıllardır emek verdiği reklamcılık sektörünün parmakla gösterilen yaratıcılarından.

Batesmotelpro

x

YouTube yıldızı olarak hayatımıza dahil olan Batesmotelpro, Panda, Domino’s ve işbirliğine gittiği diğer markalar için 2014’te de kendilerine has mizahlarını elden bırakmadı ve markalı içerikte çıtayı yine yükseklere koydu. Karnıaçlar, Hazlı ve Öfkeli, Atalet Avcıları gibi yüzbinlerce kez izlenen işlere imza atan Batesmotelpro’nun adını en fazla anmamıza sebep olan çalışmaları ise hunharca gerçekleşen bir soygunun hikâyesinin anlatıldığı Biletini Kestik’ti. Pronet için imza attıkları işe bir de devam filmi çeken ekip bugünlerdeyse Jolly Tur için hazırladıkları Cinnetten Bir Köşe ile adından söz ettiriyor.

Defne Koz

x

Endüstriyel Tasarımcı

Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul74’te Solid Air sergisi ile İstanbullularla buluşan endüstriyel tasarımcı Koz’un hayata dokunan sayısız ödüllü işi arasında şu sıralar en dikkat çekeni Lipton’un Koz imzalı çay bardakları. 2014’te Türk mobilya sistemleri markası SAMET için yaptığı tasarımlarla IF Design Awards’tan ödülle dönen Koz, Milano merkezli tasarım ofisinde ortağı Marco Susani ile birlikte Alessi, Apple, 3M, Mitsubishi, Motorola, Nestlé, Panasonic, Pirelli ve daha nice dünyaca ünlü markaya tasarım çözümleri sunuyor.

Dr. Hakan Gürsu

x

ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi

A’ Design Awards’ta geçtiğimiz yıl kurucusu ve CEO’su olduğu Designnobis ile 15 ödül alarak hem “en çok ödül alan tasarımcı” unvanını koruyan hem de “2014 Yılın Tasarımcısı” ödülü kazanan Dr. Hakan Gürsu Creativity 50’nin uluslararası yıldızlarından. Designnobis’le 7 yılda 91 ödül alan, 2007’de Tasarımın Oscar’ı olarak adlandırılan International Design Awards’u Volitan isimli yakıt kullanmayan tekne tasarımıyla Türkiye’ye ilk kez getiren Gürsu’nun kitabı “Sahi, İnovasyon Neden Bu Kadar Uzak?” da 2014’te raflardaki yerini almıştı.

Hakan Günday

x

Yazar

Yazmaya 23 yaşında, Kinyas ve Kayra ile başlayan ve kitapları farklı dillere çevrilen 1976 doğumlu Hakan Günday, 2014 yılında Ziyan isimli romanıyla Türk-Fransız Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. Edebiyatın kategorileştirilmesini onun tabiatına ters bulduğunu belirtmesine rağmen bugün Türkiye’de yeraltı edebiyatının önemli temsilcilerinden kabul edilen yazarın sekizinci ve son kitabı Daha, 2013 yılında Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Ayşegül İldeniz

x

Intel Yeni Teknolojiler Grubu Dünya Başkan Yardımcısı

Intel Yeni Teknolojiler Grubu Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz’in şu anda geleceği tasarlayan ekiplerden birinin başında olduğunu söylersek abartmış olmayız. Bundan önce aynı şirketin Ortadoğu, Türkiye ve Afrika başkanı olarak görev yapan İldeniz dijital uçurumun öte yakasındaki pazarlarda Intel’in işlerini büyüttü. Şimdi ise görevi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birinde yeni nesil teknolojik ürünler hayal etmek ve bunları gerçeğe dönüştürmek.

Mithat Erdem

x

Mithat Erdem meşhur Nusr-Et’in kurulmasını sağlayarak “steak house” konseptini Türkiye’de tanımlayan kişi. Erdem’in geçtiğimiz yıl hem kurduğu hem de menüsünden butik tarzına kadar tasarladığı Boşnjak ise şu anda en az Nusr-Et kadar revaçta. İstanbul’un kalburüstü yeme içme kültürüne yöresel bir mutfakla güçlü bir giriş yapan bu restoran yakında zincirleşme yoluna gidecekmiş. Mesele sosyoekonomik piramidin üst taraflarına hitap edebilmekse, Erdem bu kesimlerin gönlüne giden yolun nereden geçtiğini biliyor.

Fatih İşbecer

x

Monitise MEA / CEO

2000 yılında henüz akıllı mobil cihazlar ortada yokken mobil teknoloji şirketi Pozitron’u kuran Fatih İşbecer, geçtiğimiz yıl şirketini mobil para alanında dünyadaki önemli oyunculardan Monitise’a 100 milyon dolara sattı. Kendisi şu anda Monitise MEA CEO’su. Mobil cihazların artık bir çeşit proteze dönüştüğü; mobil ticaret, mobil bankacılık ve alternatif ödeme sistemlerinin de hızlı bir şekilde yükseldiği şu günleri oldukça erken bir tarihte öngördüğü anlaşılan İşbecer’in ismini ilerleyen zamanlarda daha sık duyabiliriz.

Elif Bilgin

x

Öğrenci

Çoğumuzun “muz kabuğundan plastik üreten 16 yaşındaki kız” olarak tanıdığı Elif Bilgin projesiyle ABD’li popüler bilim dergisi Scientific American’ın Science in Action ödülünü alırken Google Bilim Fuarı’nın ilk dört finalistinden birisi ve internet üzerinden yapılan halk oylamasının galibi oldu. Bilgin’in muz kabuklarından ürettiği bioplastiğin kozmetik protezlerden elektrik yalıtımına kadar çeşitli kullanım alanları var ve geliştirdiği üretim şekli insanların evde tekrarlayabilecekleri kadar basit.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.