2017’yi üretmenin tutkusu ve yaratıcılığın gücüyle sarmalayan 50 kişi…
07.03.2018 - 14:05 | MediaCat
Herkes için yaratıcılığın ayrı bir tanımı, ete kemiğe bürünmüş bir karşılığı vardır. Picasso, Da Vinci, Dali, Einstein, Mozart, Beethowen… Yaratma yeteneğinin yüzyıllardır sanatla bağdaştırılması yaygın bir kanı; ancak fark edilmesi gereken bir nokta var ki o da yaratıcılığın anahtar kelimesinin hayal gücü olduğu. Yaratıcılık duyguların ve hislerin özgün bir biçimde dışavurumudur. Doğadan bilime, yemekten spora ve eğlenceye kadar… Her an, her yerde.
Türkiye’nin en yaratıcı 50 kişisini belirlerken çok zorlandık. Çünkü seçim aşamasında, farklı disiplinler arasında kendine has tarzı, bakış açısı ve başarılarıyla övgüyü hak eden pek çok insan tanıdık. Neticede ise illüstratörden yönetmene, eğitimciden girişimciye, şeften stratejik planlamacıya kadar oldukça geniş yelpazede, alanında sıyrılmayı başarmış isimleri bir araya getirdik. Bu noktada yaratıcılığın kapasitesini alternatif çözümler bulmak, yeniliklerle tanıştırmak, farklı bakış açıları kazandırmak ile genişletmenin ötesinde şu altı kritere bağlı kaldık:
Sir John Hegarty’ye göre “yaratıcılık benliğin ifadesi, normal iş rutini gibi akşam bitirilecek bir iş değil.” Dolayısıyla daima varlığını hissettiriyor ancak kimi zaman ortaya çıkabilmek için bir uyarıcıya ihtiyaç duyabiliyor. Dördüncü kez bir araya getirdiğimiz En Yaratıcı 50 listemizin sizlere de ilham olması dileğiyle…
Fatih Akın, ülkemizdeki bilinirliğini pekiştiren 2000 tarihli “Temmuz’da” filminden itibaren Türkiye’ye özgü pek çok toplumsal ve kültürel sorunu yedinci sanatın süzgecinden geçirerek provokatif dozajı yüksek sinematografik temsiller koydu ortaya. Uluslararası yarışmalardan Altın Ayı (Berlin Film Festivali), En İyi Yönetmen (Antalya Altın Portakal Film Festivali) ve En İyi Senaryo (Cannes Film Festivali) gibi ödüllerle dönen Akın; Duvara Karşı (2004) ve Yaşamın Kıyısında (2007) filmlerinin yanı sıra Köprüyü Geçmek (2005), Kesik (2014) ve Paramparça (2017) filmleriyle de pek çok tartışmanın konusu olmayı başardı. Başrol oyuncusu Diane Kruger’a Cannes’dan En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getiren son Fatih Akın filmi Paramparça, yönetmenine de 75. Altın Küre Ödülleri’nden Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazandırdı. Kamerasını göçmenlik, soykırım, yabancı düşmanlığı ve kültürler arası etkileşim gibi tartışmalı konulara çeviren Akın, yönetmenlik kariyerine sığdırdığı üç müzik videosuna da taşıdı.
2002 yılında sunuculuğunu ve yapımcılığını üstlendiği Acun Firarda ile popüler kültürde yer edinen Acun Ilıcalı’nın yaşamı 2006 yılında kurduğu Acun Medya ile serbest yükselişe geçti. Acun Ilıcalı, Var Mısın Yok Musun, Yetenek Sizsiniz, O Ses Türkiye ve Survivor gibi yarışmalarla Türkiye’yi yeni formatlarla tanıştırırken, programlarının yayınlandığı akşamlarda reyting ölçümlerinde harikalar yarattı, hatta kimi zaman izlenme paylarının tartışmasız galibi milli futbol maçlarının tahtını bile zorladı. 2013 yılında TV8’i satın alarak kanalı yalnızca eğlence içerikleri sunacak şekilde baştan yaratan “tutan formatların televizyoncusu” Ilıcalı, 2016 yılından itibaren Türkiye’deki başarısını yurtdışına da taşımaya başladı. Ilıcalı’nın yapımcılığını üstlendiği program portföyü, son iki yılda O Ses Yunanistan’ın da eklenmesiyle epey gelişti. Üstelik survivor formatının yaratıcısı ABD’li CBS network’ü Acun Ilıcalı’ya o kadar güveniyor ki Survivor Yunanistan, Survivor Brezilya, Survivor Romanya ve Survivor Meksika’nın sorumluluğunu da yakın zamanda kendisine teslim etmiş durumda
Ardahan’ın Göle ilçesindeki köy okulundan ODTÜ’ye, oradan da New York’a uzanan bir başarı hikâyesine sahip olan Selçuk Şirin, eğitim konusundaki yapıcı eleştirileri ve bilimsel çalışmalarıyla alanında lider isimlerden biri olmayı başardı. New York Üniversitesi J. K. Javits kürsü profesörü olarak 70’i aşkın akademik yayını bulunan Şirin, geçen yıl Birleşmiş Milletler Öğrenci Konferansı’na ana konuşmacı olarak katılarak Suriyeli göçmenler konusunda dünya çapında farkındalık oluşmasını sağladı. Yeni öğrenme modellerinin savunucusu ve uygulayıcısı olan Şirin’in pek çok çalışması da alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor. ABD’de yayınlanan Muslim American Youth adlı kitabı 11 Eylül saldırıları sonrası İslamofobinin gençler üzerindeki etkisini ortaya koyan ilk bilimsel çalışma olurken; Umut Projesi, Suriyeli çocukların en büyük sorununun dil olduğu göz önüne alındığında kullanılan yöntem tekniği ile dünyada bir ilk teşkil ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi ve New York Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen projeyle Suriyeli çocuklara bilgisayar oyunu oynayarak Türkçe ve kodlama öğretme amaçlanıyor.
Medina Turgul DDB’yi Creativity 50 listesiyle birlikte anacak çok fazla şey var, sürdürülebilir başarı ise bunlardan biri. 2017’ye İş Sanat Stories, Fiyat Çizen Ürünler ve İndirimin Frekansı gibi ödüllü işlerle damga vuran Medina Turgul DDB’nin, bir ilki gerçekleştirdiği Lipton-Konuşalım Artık’ı hatırlamak için ise çok geriye gitmeye gerek yok. Ekip, bir Pazar günü prime-time’da 5 dakika boyunca ekranı susturacak kadar ileri gittiğinde, TV iletişimine de yeni ve sıradışı bir soluk kazandırdı. Yılı 10 Felis, 10 Kristal ve 1 Effie ile kapatarak The Cat Report’a altıncı sıradan giren Medina Turgul DDB; Ad*Watch’ta yılın en çok hatırlanan ve en beğenilen 15 işinden dördüne sahipti. Ancak 2017’de ajansın İş Bankası ve Türkiye’nin bu alandaki kültürel mirası için yarattığı katma değerin başka bir boyutu daha vardı. Medina Turgul DDB, İş Bankası’nın 1924’ten bu yana yayınladığı 450 reklam filmi, 400’e yakın basılı çalışma ve yaklaşık 60 özgün nesneden oluşan İş Bankası İftiharla Sunar sergisini hazırlayarak katılımcılarla buluşturdu.
10 yıllık kurumsal iş deneyiminin ardından 2011 yılında Armut.com’u kurma girişiminde bulunan Başak Taşpınar Değim bu girişimiyle temizlik, tadilat ve nakliyat olmak üzere hizmet kategorisinin büyük oranda online dönüşümünü sağlayarak önemli bir değişimin öncüsü oldu. 2016 yılında 3,2 milyon dolar ile Türkiye’nin en büyük internet yatırımını aldı. 2017’de yeni girişimi Rahat Taşının’ı duyurarak ve ABD, İngiltere, Romanya, Mısır ve Suudi Arabistan’da HomeRun markasıyla faaliyet göstermeye başlayarak yüzde 32 büyüme kaydetti. Armut, girişimleriyle hizmet sektörünü daha şeffaf hale getirmekle kalmayıp Armut Garantisi lansmanıyla, hizmet verenlerden kaynaklı memnuniyetsizliklerin de büyük oranda önüne geçilmesini sağladı. Teknolojiye adaptasyonu zor olan hizmet kategorisinde son dört yılda elde ettiği büyümeyle Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye’de ikinci ve Deloitte Fast 500 EMEA’da 40’ıncı olurken, Lokal Hizmet Alma Alışkanlığını Offline’dan Online’a Döndürmek işiyle de bir Felis ve bir Başarı Ödülü aldı.
Şef, aşçı ve 19 restoranın işletmecisi... Pek çok şapkası var Mehmet Gürs’ün. Ama biz onu daha çok Anadolu lezzetlerini korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek adına bir antropologla birlikte Anadolu’yu karış karış gezen şef olarak tanıyoruz. Gürs, sahip olduğu bu vizyonla Yeni Anadolu Mutfağı’nın manifestosunu yazmakla kalmayıp Anadolu lezzetlerinin dünyaya duyurulmasına önemli katkı sağladı. Kurucusu olduğu restoranlardan Mikla, Dünyanın En İyi Restoranları listesinde geçen yıl beş basamak atlayarak 51’inci sıraya yerleşti. Gürs’ün global anlamdaki bir diğer başarısı ise Amerika’daki bir sanat müzesinde açılan restoran In Situ’nun, dünyanın dört bir yanından en iyi şeflerin imzası haline gelen yemeklerin seçilerek oluşturulduğu menüsüne bir Anadolu mutfağı tarifi kazandırmasıydı. “Yemek kültürün vazgeçilmezidir” diyen Gürs, şimdilerde Grunding’in başlattığı Ruhun Doysun projesi kapsamında gıda israfına dikkat çekerek sürdürülebilir bir yaşam konusunda farkındalığı artırmak için çalışıyor.
Muhabbet 2015 yılında kuruldu ve 2017 yılını The Cat Report’ta 11’inci olarak kapattı. Kısa sürede elde edilen bu başarı grafiğinin yalnızca son yılında altı Felis, beş Kristal Elma ve bir Büyük Ödül gibi kazanımlar ve aralarında Coca-Cola, Arter, Sunbank, ETİ Petito ve ETİ Benimo’nun da yer aldığı dokuz yeni müşteri edinimi bulunuyor. 2017’de müşteri portföyüne eklediği Joyful’unsa Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarındaki reklamlarının kreatif sorumluluğunu üstlendi Muhabbet. Beşiktaş için hazırlanan ve geçtiğimiz yılın ses getiren kampanyalarından biri olarak arşivlerdeki yerini alan Sessiz Tezahürat projesi, yurtiçinde birçok ödülün sahibi olmakla birlikte, Dailymail ve Eurosport gibi global yayınlarda da haber oldu. Yine Beşiktaş için hayata geçirilen kurumsal kimlik tasarımıyla Ayşe Bali’nin sözleriyle “futbol gibi estetiğin minimal düzeyde arandığı bir alanda, art direktörlere alan açan” Muhabbet, yakın zamanda jimnastik kulübünün küresel boyutlu yeni iletişim kampanyası “Come to Beşiktaş”ın da etkin aktörlerinden.
Y&R İstanbul’da stratejik planlamadan sorumlu başkan yardımcısı olarak 2012’den bu yana görev yapan Bediz Eker, 2017 Kasım itibarıyla Y&R New York ofisinde Kuzey Amerika bölgesinden sorumlu grup strateji direktörü olarak yeni görevine başladı. Yeni pozisyonunda ajansın İş ve Teknoloji Birimi altında yer alan Eker, WARC’un Future of Strategy 2017 raporunda görüşlerine yer verilen dünyadaki 12 stratejik planlama yöneticisinden biri. Aynı zamanda Y&R İstanbul’un Effie Etkililik Endeksi’nde Avrupa’da birinci ve dünyada sekizinci sırada yer almasının ardındaki en önemli isimlerden. Habitus Research ile birlikte global olarak gerçekleştirilen “Ramazan Ayının Su Yüzüne Çıkardıkları” araştırması, Digiturk/beIN ve beIN Connect lansmanları, Opet relansmanı, Vodafone Kapsama Alanı ilanları, Vodafone’un Babalar Günü ve Maraton kampanyaları ve Arçelik İmaj Kampanyası Eker’in 2017’de altına imzasını attığı çalışmalardan bazıları.
Metro Toptancı Market’in yerel vizyonunu oluşturması ve ülke için değer yaratacak rotalar çizmesinde kilit bir isim Kubilay Özerkan. Kendisinin öncülüğünde yürüyen ve Metro’nun son birkaç yılına sığan projelerin önemli bir ayağını elbette Metro Gıda Hareketi oluşturdu. TÜBİTAK ile yaptıkları kayıp gıda araştırmasının ardından, her yıl tahminen 11,6 milyona ulaşan ürün kaybının önüne geçmek için gücünü restoranlar ve şeflerle birleştiren proje, sektörde yarattığı farkındalığın yanı sıra, iki Felis ve PRİDA’da Sürdürülebilirlik İletişimi Ödülü’ne layık görüldü. Metro’nun 2012’de start verdiği coğrafi işaretli ürünler stratejisinin ardında önemli bir güç olarak yer alan Özerkan bakış açısındaki farklılığı şöyle özetliyor: “Coğrafi işaretli ürünler, bir sosyal sorumluluk projesi değil, bir iş yapma biçimi.” Son dönemde Türk Mutfağı’nı sıkı sıkıya sahiplenen iletişim çalışmalarına da hız veren Metro’nun “gelecek nesillere bırakılacak kültür mirasını koruma” stratejisinin bir uzantısı olarak sürdürülebilir balıkçılık projelerine de tam gaz devam ettiğini ekleyelim.
Arçelik geçtiğimiz yıl Ar-Ge yatırımları konusunda üç büyük adım birden attı: Garage ortak üretim merkezi, TECH PRO Akademi eğitim programı ve Atölye 4.0 akıllı fabrika sisteminin tamamı 2017’de hayata geçirildi. Garage yatırımıyla, Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk’ün ifadeleriyle “yeni bir Rönesans dönemi” başlatan marka, burada tesis edilen multidisipliner ortamda girişimci bir ruhla, yılda 20 bin fikir ve 200 ürün ortaya çıkarma hedefiyle çalışıyor. Çalışanların dijital dönüşümün getirdiği yeni teknolojilere adaptasyonu ve dijital okuryazarlık seviyelerini artırabilmeleri için kurulan TECH PRO Akademi’deki bazı modüller için Koç Üniversitesi’yle işbirliğine giden Arçelik, yeni nesil eğitim programlarıyla çalışanlarının yetkinliklerini yeniden şekillendirme amacında. Çin’den Romanya’ya, Güney Afrika’dan Tayland’a uzanan bir coğrafyada fabrikaları bulunan marka yeni nesil üretim sistemleri ve Endüstri 4.0’a olan inancının göstergesi olan Atölye 4.0’la akıllı robotlar tasarlamak ve buradan filizlenen fikirlerle ürünlerine ciro ve kâr yaratmayı hedefliyor.
Kazandıracak formülü bulmak her zaman çok da zor olmayabilir. Rüştünü farklı platformlarda defaten ispatlamış Gülse Birsel ve Ozan Açıktan’ı buluşturan Aile Arasında’da olduğu gibi. 2017’nin son döneminde birbirinden kıymetli oyuncu kadrosu Birsel’in kalemi, Açıktan’ın kamerasıyla birleştiğinde sonuç sürpriz olmadı. Aile Arasında’dan geriye (şimdilik) 5 milyon barajına yaklaşan izleyici, 61 milyon lira hasılat ve bolca kahkaha kaldı. Filmin Aralık ayında vizyona girmiş olmasına karşın 2017’nin en çok hasılat elde eden üçüncü yapım olduğunu da ekleyelim.
Fiat pazarlama ekibi, 2017 yılını başarılı bir karneyle geride bıraktı. The Cat Report’a göre, dokuz Felis ve üç Kristal Elma’ya sahip olan Fiat, performansı en yüksek altıncı reklamveren konumunda. Bu başarının merkezinde Show TV’nin sevilen dizisi İçerde için hayata geçirilen İçerdesin projesi bulunuyor. Felis Ödülleri’nde medyadan dijitale, mobilden markalı içerik ve eğlenceye kadar pek çok kategoride ödülün sahibi olan; MMA (Mobile Marketing Association) tarafından gerçekleştirilen “The Smarties Awards Global”dan da 360 Video kategorisinde ödüle layık görülen projede Fiat Egea’nın farklı bakış açılarını teşvik eden tabiatı, dizi takipçilerine -erişimi açısından dünya rekoru kıran- ikincil bir ekran deneyimi yaşatarak anlatıldı. 2016 yılının sonuna doğru açılan ve engelli bireyleri, spor karşılaşmalarının coşkusuna ortak eden Engelsiz Tribün projesi ise sosyal sorumluluk alanında hem toplum hem de yarışma jürileri nazarında yüksek puanlar kazandırdı Fiat pazarlama ekibine. Marka yine 2016 yılında start alan Aklım Fikrim Fiat programı ile, inovasyon ve girişimcilik alanında kabul ettiği projelerle her yıl girişimcilere mentorluk desteği vermeye devam ediyor.
Concept’in kuşkusuz 2017’de en ses getiren işlerinin başında Allianz Seninle geliyor. Yılın en duygusal filmi olarak görülen kampanya, kullanıcıyla buluştuğu yıl 2016 Ad*Watch sonuçlarında da yılın en çok konuşturan kampanyası olmakla kalmayıp Felis ve Kristal Elma’da Büyük Ödül’ün sahibi oldu. Concept’in listemize dahil olmasını sağlayan diğer başarısı Vestel için yaptıkları Dünyanın İlk Bumper Ad Dizisi-viziizle ve Anneler Günü ile Allianz Snaphack işleriydi. Bumper Ad modelini farklı bir şekilde ele alarak sektörü yeni bir formatla tanıştıran ajans, Anneler Günü filmiyle annelere ev eşyası alınması problemini etkili bir şekilde çözdü. Allianz’ın genç hedef kitlesine ulaşmasını sağladığı Snaphack işi ise reklam bütçesi yüksek olan Snapchat’te yer almak isteyen markalara bir örnek sunuyordu. Coca-Cola 3 Yıldızda İmzam Var, Şekerbank Bayrampaşa Enginarı ve Alibeyköy Mısır işlerinde de imzası bulunan Concept, yılı Felis ve Kristal Elma’dan aldığı ikisi Büyük Ödül toplam 23 ödülle tamamlayarak The Cat Report 2017’de bağımsız ajanslar sıralamasında ilk sıralarda yer almayı başardı.
Can Yayınları’nın kitap kapağı tasarımlarından, çizgilerine aşina olduğumuz Utku Lomlu aynı zamanda LOM Creative’in kurucusu. Tasarımlarıyla aldığı birçok ulusal ve uluslararası ödül ile başarısını taçlandıran Lomlu’nun 2017’de üç tasarımı birden Type Directors Club tarafından, “tipografide mükemmellik” ödülüne layık görüldü ve 16 ülkede sergilenmek üzere yola çıkmaya hazırlanıyor.
Allianz Türkiye yürüttüğü duygu odaklı pazarlama ve iletişim çalışmalarıyla sigortacılık alanında algısal liderliğini artırmakla kalmayıp, müşterileriyle arasındaki iletişimi de kuvvetlendirmeyi başardı. Hayatlarının her evresinde müşterilerinin yanında olduğunu vurguladığı Allianz Seninle kampanyası geçen yıl Felis ve Kristal Elma Ödülleri’nden ikisi Büyük Ödül olmak üzere toplamda 12 ödül alırken 2016 Ad*Watch raporunda yılın en çok konuşturan kampanyası oldu. Elde ettiği başarılarını müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik geliştirdiği uygulamalarla destekleyen Allianz, her fırsatta inovasyona ve girişimciliğe verdiği önemi göstermek adına pek çok projenin destekçisi olarak karşımıza çıktı. 2015’te kurduğu Allianz Motto Müzik YouTube kanalı ile özellikle gençler arasındaki bilinirliğini artırmayı başaran kurum, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (Global Compact) imzalayan tek global sigorta ve emeklilik şirketi olarak sektörün ilk sürdürülebilirlik modeline de imza attı.
Türkiye’den bir takım için ilk defa kurumsal kimlik tasarlanması, Sessiz Tezahürat ve Come to Beşiktaş içerikleriyle yepyeni bir iletişim dönemi başlatması, Avrupa’daki bilinirliğini dünyaya taşıması… Etkileşimi yoğun ve yenilikçi işleriyle bir spor kulübünün iletişimi adına örnek bir başarıya imza atan kulüp, yaratıcı performansını da beş Felis, üç Kristal Elma ve bir Büyük Ödül’le tasdikledi
Edebiyatla ekonomiyi birleştirerek kendine özgü bir anlatım sunan Cem Seymen gazeteciliği “tutkunun ve şefkatin harmanlandığı büyük heyecan” olarak tanımlıyor. “Para Dedektifi”, “Hızlı Karar” ve “Başka Bir Dünya Mümkün” programlarıyla CNN Türk çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Seymen, araştırmacı gazeteciliğiyle bilimden tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza atıyor.
iyzico, 2017’de Türkiye fintech pazarına yapılan yatırımın yüzde 78’ine sahip olarak geçen yıl Türkiye’de en fazla yatırım elde eden girişimlerden oldu. 170 farklı ülkeden ödeme almaya başlamasının yanı sıra 300 binin üzerinde satıcıyı e-ticaret ekosistemine kazandırdı. Hem Türkiye’de hem de dünyada örnek teşkil edecek bir teknoloji firması olma yolunda hızla ilerleyen iyzico’nun bu yöndeki atılımlarının en somut örneği iyziPark. Barbaros Özbugutu Ar-Ge merkezi olarak konumlandırdıkları yeni ofislerinde yapay zeka ve makine öğrenimi alanında geliştirmekte olduğu teknolojik çözümlerle sektöre pek çok yenilik sundu. İnsanların yaptığı birçok görevi otomatikleştirerek hata payını minimuma düşürdüğü, bireysel satıcıların sosyal medya platformları üzerinden güvenli ticaret yapmasını sağladığı ve e-ticaret sektöründeki güven algısını artırdığı girişimleriyle ödeme sistemlerinde yaşanan birçok problemin çözüme kavuşmasına önemli ölçüde katkı sağladı. Bu çalışmalarının karşılığında da KPMG’nin hazırladığı 2017 Fintech 100’e 79’uncu sıradan girerek listedeki tek Türk şirketi olmayı başardı.
Çocuk kitaplarına çizimleriyle renk katan bir isim Sedat Girgin. Şimdiye kadar birçok yayınevinde 80’i aşkın kitaba çizgileriyle hayat vermiş olan Girgin, ilk kişisel sergisi Hayretler Sirki’ni 2013’te ve Keçilerle Kaçarken’i 2017’de açtı. Aynı zamanda yine 2017’de Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. Resimlediği Leyla Fonten Serisi kitapları İspanya, Meksika ve Polonya’da yayınlandı. İki eseri Contemporary İstanbul’da sergilenirken, Kardan Adam eseri Zorlu Center’da bir ay boyunca görücüye çıktı ve Nike - Bant Mag işbirliğindeki “Koş”, Room and Rumours’daki “Blender is the New Black” isimli sergilerde eserleriyle yer aldı. Özgün çizgileriyle ün kazanan sanatçı son dönemde Londra’da bulunan Hovarda restoranının menü kapağını ve Emaar Square’de açılan Suvla Şarapları restoranını özel çizimleriyle renklendirdi. Kendisi çocuk edebiyatının Nobel’i olarak anılan ve IBBY (International Board on Books for Young People) tarafından verilen Hans Christian Andersan Ödülleri’ne 2018’de illüstrasyon kategorisinde Türkiye’den aday gösterilen tek isim.
Hayır, unvanı yanlış okumadınız. Ayşe Ören, Deep Spaces Industries bünyesindeki New Worlds ekibinde “uzay mimarı” olarak görev alıyor. “Dünyanın dışında ve ötesinde kurulacak yaşam formları için öneri ve fikir geliştirmek”ten daha havalı bir iş tanımı olan el kaldırsın. Ören’in Fransa Dışişleri Bakanlığı’nca verilen “Geleceğin Lideri” ödülüne sahip olduğunu da ekleyelim.
Dövmeden ziyade bir sanat eserini andıran minimalist dövme tasarımlarıyla tanınan Eva Karabudak, kendine has tarzıyla adını tüm dünyaya duyurmayı başardı. 2011 yılından itibaren profesyonel dövme sanatçısı olarak çalışan Karabudak, geçtiğimiz yıl Rihanna, Miley Cyrus gibi dünyaca ünlü sanatçıların tercih ettiği New York merkezli Bang Bang Tattoo’ya transfer olarak başarısını kanıtladı.
Crunchbase tarafından ABD dışındaki en iyi yedi kadın CEO’dan biri olarak belirlenen Hande Çilingir, dijital müşteri deneyimi platformu Insider’ın, üç milyon doların üzerinde yatırım almasına ve 13 ülkede faaliyet göstermesine öncülük eden en önemli isimlerden biri. Kendisi aynı zamanda, KAGİDER tarafından düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Ödülleri’nde, 2017 Türkiye’nin Kadın Girişimcisi kategori birincisi.
Oğuz Aral’ın başlattığı Gırgır dergisi ekolünden gelen Tarık Tolunay, çok sevgili İstanbul’umuza, kültürel ve tarihi dokusuna uygun bir armağan hediye ederek giriyor Creativity 50 listemize. Tolunay, beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan Fractal İstanbul ile 300 farklı doku, 400 karakter ve toplamda 200 milyon piksel kullanarak İstanbul’u yaşatacak bir harita ortaya koydu.
Dünyada 60’ı aşkın ülkede yayınlanan ve 45’inci Uluslararası Emmy Ödülleri’nde “En İyi Dizi” (Telenovela) kategorisinde “En İyi Yapım” seçilen Kara Sevda, Türkiye’de bu başarısıyla bir ilke imza attı. Yapımcılığını Kerem Çatay’ın, yönetmenliğini Hilal Saral’ın ve senaristliğini Burcu Toptaş’ın üstlendiği dizi Ay Yapım Ekibi’nin dünya çapındaki başarısının önemli bir kanıtı. Aynı zamanda ikinci sezonu Çi’nin ilk bölümü ile üç günde dört milyon izleyiciye ulaşan Fi dizisinin de yapımcısı olan şirket, dizideki başarılı senaryo entegrasyonlarıyla reklamveren nezdinde de önemli bir yer ediniyor. Fi, mobil içeriklerin yarıştığı Uluslararası MMA Smarties Ödülleri’nde “yılın en iyi içeriği” ödülüne layık görülürken, 2018 C21 Uluslararası Drama Ödülleri’nde “Dijitalde En Orijinal” kategorisinde de finale kaldı. Hakan Günday’ın aynı isimli kitabından esinlenilerek çekilen sinema filmi “Daha”nın ortak yapımcılığını üstlenerek 2017’de sinema sektörüne de adım atan şirket; Ufak Tefek Cinayetler, İçerde, Çukur, Cesur ve Güzel gibi daha pek çok başarılı dizinin de yapımcısı.
Cenk Durmazel ve Erdem Uygan muadili olmadığı gibi taklidi de mümkün olmayan bir formatla, konuşmaya başladıkları ilk gün kendilerine bağlanan kitleyi korumakla yetinmeyip daha da kalabalıklaştırdı. Bir süredir geleneksel anlamda radyodan ayrı kalan ikili, YouTube ve Facebook canlı yayınları ve Karnaval.com’da yer alan podcast’leriyle sevenlerine ulaşmaya devam ediyor.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun Cem Özkan pek çok tasarımcıdan farklı bir göze sahip. Çünkü kendisi hurda malzemeleri bir sanat eserine dönüştürmede oldukça yetenekli. Öyle ki Özkan’ın estetik açıdan oldukça zengin bir görünüme sahip olan heykelleri geçtiğimiz yıl İstanbul Tasarım Haftası’nda da kendine yer bulmuştu.
Ekin Akalın’ı hafızalarımıza kazıyan elbette, 69’uncu Emmy Ödülleri’nde, Netflix’in 13th belgeseli için hazırladığı hareketli animasyonlarla “Outstanding Motion Design” kategorisinde Emmy Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Türk olmasıydı. Endüstriyel tasarımdan mimariye ve animasyonlara uzanan Amerika hikâyesi ise heyecan verici.
Fatih Portakal, geleneksel haber sunma anlayışına bir alternatif üreterek, samimi ve dinamik sunumuyla habercilik alanında yeni bir pencere açtı. Bu samimiyetiyle izleyici nezdinde de önemli bir konum elde eden Portakal, FOX TV Ana Haber Bülteni’ni sunmaya başladığı 2013’ten bu yana, reytinglerle de rüştünü ispat ediyor. 2014 yılı itibarıyla FOX Ana Haber’in reytinglerde ilk sıraya yerleşmesinin ve programın bugün hâlâ konumunu muhafaza etmesinin ardındaki en önemli isim kendisi. 2018’in ilk günlerinde de sadece ana haber bültenlerini değil, tüm programları geride bırakarak 100 program arasında birinciliği FOX Ana Haber’e kazandırıyor Portakal. 1996’da İzmir’de Star TV bünyesinde muhabir olarak mesleğe ilk adımını atan Portakal, 2006 senesinde Kanal D ekibinin içerisinde yer aldı ve ardından Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak CNN Türk için Seçim Çadırı ve Sokak TV programlarını yayınladı. 2010’da “Fatih Portakal ile Çalar Saat” ile FOX TV bünyesinde çalışmalarını yürütmeye başlayan Portakal, bugün hâlâ aynı çatı altında izleyiciye seslenmeye devam ediyor.
Asıl mesleği avukatlık olan Dilek Uyar, radikal bir kararla mesleği bırakarak hayatını gönülden sevdiği işin peşinden giderek şekillendirenlerden. Deklanşöre olan bağlılığının kanıtı ise alanında almaya hak kazandığı ulusal ve uluslararası ödüller. Bu ödüllerin haricinde de bazı ilklere sahip. Uyar, dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından 2017 National Geographic Yılın En İyi Seyahat Fotoğrafçısı yarışmasının “İnsan” kategorisinde birinciliğe layık görülürken, Türkiye’den bu başarıya erişen ikinci isim ve ilk kadın oldu. Yine 2017’de Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nde “övgüye değer sanatçı” unvanını kazandı. Uyar’ın en yeni başarılarından biri ise, Dubai’de düzenlenen 2017-2018 Hamdan Uluslararası Fotoğraf Ödülleri’nde (HIPA) “Wild Horses” isimli fotoğrafıyla finale kalması.
Aşk-ı Memnu, Fatmagül’ün Suçu Ne?, Kuzey Güney ve Kara Sevda gibi gerek ulusal gerekse uluslararası başarılara uzanmış dizilerin yönetmen koltuğunda oturan Hilal Saral için 2017 de hatırlanası bir yıl oldu.Bugüne dek toplamda 65 ülkeye ihraç edilen ve Güney Kore’ye kadar uzanan bir yelpazede ödüllere (Seul Uluslararası Drama Ödülleri Jüri Özel Ödülü) layık görülen Kara Sevda, 2017’de ödüllerine bir yenisi daha ekledi. 45. Uluslararası Emmy Ödülleri’nin Telenovela (En İyi Dizi) kategorisinde birinci olan ve Hilal Saral imzası taşıyan dizi, bu başarıyı elde eden ilk yerli yapım olarak da tarihe geçti. Hilal Saral’ın yönetmenliğinde izleyicilerle buluşan yine uluslararası arenada ses getirmiş Kuzey Güney ve Fatmagül’ün Suçu Ne? TET’in (Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği) 2017 verilerine göre en fazla hasılat elde eden beş dizi sıralamasında iki ve üçüncü sırada yer alıyor.
Ceyda Torun, yönetmen koltuğunda oturduğu Kedi belgeselini, ABD sınırları içerisinde yabancı dilde en çok hasılat elde eden üçüncü belgesel ve en çok izlenen Türk filmi haline getirdi geçtiğimiz yıl. Metascore’dan 79, Rotten Tomatoes’tan yüzde 97 puan elde eden film, kent ve sokak hayvanları ilişkisinin İstanbul’daki gibi duygusal bir boyuta sahip olmadığı ABD’ye kedileri sevdirmeyi başardı
Melis Güçtaş, ikinci el moda pazarının Türkiye’deki potansiyelini fark edip harekete geçen ilk insanlar arasında. 2014 yılında 309 ürün ve 6 bin TL sermaye ile start verdiği Modacruz, bugün 5 milyon dolarlık yatırıma sahip, 4 binin üzerinde markaya ve 1,5 milyonu aşkın kullanıcıya ev sahipliği yapan bir platform haline gelmiş durumda.
Kurumsaldaki 10 yıllık kariyerinin ardından, odasında samimi bir amatörlükle donattığı skeçleriyle bambaşka bir dünyaya adım attı Kaan Sekban. Geçen sürede Türkiye ve ABD’de oyunculuk eğitimleri alan Sekban bugünlerde, beyaz yaka komedisi “Kaan Sekban Saçmalar” show’uyla izleyiciyle buluşurken, 2017’de çıkan “Tebrikler Kovuldunuz!” kitabıyla da okuyucularına sesleniyor.
Borusan Lojistik tarafından 2012 yılında kurulan eTA’nın (Elektronik Taşımacılık Ağı), bulunduğu sektör itibarıyla bir yaratıcılık listesine girmesinin hayli zor olduğunu düşünebilirsiniz. Haklısınız da. Zira eTA, geleneksel kalıplardan sıyrılıp dijitalleşmenin imkânsıza yakın göründüğü kamyon taşımacılık sektöründe, yenilikçi ve inovatif bir vizyon ve zekice bir stratejiyle çıktı yola. 2015’te lanse ettikleri mobil uygulama ile kamyoncuların ve KOBİ’lerin hayatını kolaylaştırmakla kalmadılar, örnek bir pazarlama stratejisi ve medya kullanımı ile de benzer zorluk eşiğine sahip sektörler için yol açmış oldular. Felis’te Dönüştüren Pazarlama Etkisi Büyük Ödülü’ne uzanan ve üç Felis’i daha evine götüren uygulamadan, bölümün jüri başkanı Tankut Turnaoğlu da, “dijitalleşmeyi kullanarak kendi ekosistemine adeta hayat imkânı sunan, yeni dünyanın diline uygun bir iş” olarak bahsetmişti. Uygulamanın indirilme sayısı 2016’da yüzde 340 artış gösterdi ve başarılı rakamsal çıktılara eşlik eden şey elbette, eTA’nın, kamyoncuların iş yapış biçimlerine attıkları önemli imza oldu.
Oyuncusu, yönetmeni ve izleyicisi bizzat köy halkından müteşekkil köy tiyatrosu; çocuk oyuncakları müzesi; 80 yıla uzanan tarihi kütüphanesi ve dünyanın dört bir yanında kaybolduğuna tanıklık ettiğimiz doğa ile insan arasındaki uyuma tanıklık edebileceğiniz Urla’nın Bademler Köyü, “başka bir yaşam mümkün” diye, sesini yükseltmeden sakince sesleniyor ülkenin geri kalanına.
12 sene önce “müşterinizi arkadaşınız yapalım” sloganıyla kurulmuş olan Overteam’in bugün hiç müşterisi yok çünkü başlarda “müşteri” olarak kapılarını çalanlar bugün kendilerinin arkadaşı. Kendilerini girişimci bir içerik/kültür ajansı olarak tanıtan Overteam, meyhane kültürünün yapı taşlarının paylaşıldığı Meyhanedeyiz.biz platformunun da kurucusu. Meyhanedeyiz.biz kampanyaları 2017’de Felis Ödülleri’nde beş Felis kediciğini ve Kristal Elma’da altı Kristal Elma’yı kucakladı. Her ne kadar Meyhanedeyiz.biz ajansın en çok ses getiren işlerinden biri olsa da, onların pek çok başarılı işin altında da imzası bulunuyor. Kendi alanında ilk kültürel referans kitabı olan ve aynı sene içinde ikinci baskısını yayınlayan Rakı Gastronomisi ve 2017’de basılarak 2018’in başında dokuz bin kopya satan Kuruyemiş Ansiklepodisi bunlardan bazıları. Aynı zamanda Koç Holding’in kurumsal dergisi “Bizden Haberler” ve Tivibu’nun program dergisinin de tüm içerikleri ve tasarımı Overteam’e ait.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 2003’ten bu yana aralıksız olarak çalışıp geçtiğimiz yıl tamamlanan DermoTürk projesi ile ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin En İyi Deneysel Araştırma ödülüne layık görüldü. 120 kişilik bir ekip ve iki haneli milyon dolarları bulan yatırımla hayata geçirilen DermoTürk, kan ve kök hücreden yapay deri üretilmesini sağlıyor. Kök hücre ile yanık tedavisi yapabilmek adına geliştirilen projede üretilen deri, üç katmanlı olmasının yanı sıra oluşturulan derinin tamamen hastanın kendisinden temin edilmesi ile de alanında çığır açan bir iş olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Ovalı, uygulandığı noktada iz bırakmaması sebebiyle, yüz nakli operasyonlarında da fark yaratması beklenen yapay deri projesinin dışında aralarında yapay kalp, yapay nefes borusu, biyokemik ve kanser aşıları gibi çalışmaların olduğu kök hücre ve nakil projelerinde çalışmaya devam ediyor. ABD’den aldığı prestijli ödülü Eren Bülbül’e ithaf eden Ovalı, kısa süre önce GQ dergisinin Men of The Year Ödülleri kapsamında Yılın Bilim Ödülü’ne layık görüldü.
Bundan 2-3 yıl önce müşteri hareketlerinin izlerini dijitalde takip etmeye başlayarak dijital dönüşüm hareketine start veren Opet’in bu alandaki en önemli hamlesi 2017’de başlattığı Akıllı İstasyon Hareketi oldu. Akıllı dolum sistemi, mobil ödeme ve ücretsiz Wi-Fi ile hizmet olanaklarını farklılaştıran Opet, 890 istasyonda Akıllı Dolum sistemi, 919 istasyonda mobil ödeme ve 895 istasyonda ücretsiz Wi-Fi gibi tatmin edici rakamlara ulaşınca, Metin Akpınar ve Ata Demirer’li Gitti mi Gidiyo kampanyasıyla güçlendirdi iletişimini. 2013, 2014 ve 2016’da kendi kategorisinde lovemark seçilen Opet, bu yıl da Superbrands’te akaryakıt kategorisinin Süper Markası seçildi ve Kal-Der ve Ipsos’un Türkiye Müşterinin Sesi Araştırması’nda akaryakıt kategorisinde en sadık müşteri bağlılığı seviyesine sahip marka olarak belirlendi. Şirketin en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ve 17 senedir devam eden Temiz Tuvalet Projesi için markanın yatırımı ise 2017 sonu itibarıyla 100 milyon dolara ulaştı.
Fırat Çavaş’ın ismini daha önce duymamış olabilirsiniz ama onun imzasını taşıyan Doğa İçin Çal’dan haberdar olmama ihtimaliniz hayli düşük olmalı. 9 yaşında piyano çalarak tanıştığı müzikle olan münasebetini, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nden mezun olarak profesyonel seviyeye taşıyan Fırat Çavaş, sekiz yıldan bu yana devam eden Doğa İçin Çal ile anlamlı bir farkındalık çalışmasını yürütüyor. Geçtiğimiz yıla Cem Yılmaz, Tuvana Türkay, Yekta Kopan, Ferman Akgül ve Levent Yüksel gibi birçok ünlü sanatçının katılımıyla seslendirilen Hayde, Hey On Beşli ve Allı Turnam performanslarını sığdıran Doğa İçin Çal’ın bu içerikleri toplamda 35 milyondan fazla izlenirken, ilk iki videonun bir hafta boyunca YouTube Türkiye trendlerinde bir numarada kaldığını hatırlatmakta fayda var. Fırat Çavaş’ın Creativity 50 saflarına katılmasına neden olan bir diğer kıymetli çalışması, Türkiye’de çok da popüler olmayan, “yalnızca cover müziğe odaklanan” YouTube kanalı “Bak Ne Söylicem!”. Çavaş’ın, içeriğini Duygu Şirin ile birlikte hazırladığı Bak Ne Söylicem! 12 milyonun üzerinde görüntülenmeye sahip.
2015’teki TÜYAP Kitap Fuarı’na dair sayısız haberde, genç bir yazarın önündeki upuzun kuyruk ve bu kuyruktaki çocukların en sevdikleri yazarla tanışabilmek adına ne denli tutkulu olduklarından bahsedilmişti. Büşra Yılmaz’ın Wattpad’de başlayan yazarlık öyküsü çok kısa süre içinde büyük bir serüvene dönüştü. Yayınlandığı ilk ay 100 bin satan 4N1K’nın önce filmi çekildi. 13 hafta vizyonda kalan film 5 milyon liraya yakın hasılat elde etti. 4N1K son olarak, FOX tarafından “gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri, Türkiye’nin en büyük iletişim platformu”na dönüştürülmek üzere yepyeni bir boyut kazandı. Yapılan yeni işbirliği ikinci bir sinema filmini ve yaz sezonunda başlayacak bir gençlik dizisini beraberinde getirecek. FOX’un 12-22 yaş aralığındaki çocuk ve gençlere hitap etmesi ve bu alanda uluslararası başarı elde eden Glee’nin bir adım ötesine geçmesini planladığı 4N1K platformu için bir üniversite kulübü kurmak, mobil oyun geliştirmek, e-spor partnerlikleri yapmak ve giysi koleksiyonları yaratmak gibi hedeflere sahip olması, Yılmaz’ın ne denli doğurgan bir içerik ürettiğinin kanıtı.
2012 yılında Tuncay Büyükoğlu, Özgür Soner, Burak Gözalan ve Genco Alp tarafından kurulan Ingame Group, ülkemiz özelinde hâlâ gelişmekte olan oyun sektörünün öncülerinden biri. Grubu özel kılansa hiç şüphesiz MMOFPS (Massively multiplayer online first-person shooter) türündeki (yüzde 100 yerel olarak geliştirilen) oyun ZULA. Yayınlandıktan kısa süre sonra Türkiye’de 10 milyonu aşkın kayıtlı, 2,5 milyon aktif aylık kullanıcı ve 50 bin CCU (anlık oyuncu) sayılarına erişen ZULA, 2016’nın sonları itibarıyla uluslararası anlamda da popülerlik kazanmayı başarmış durumda. Lokal geliştirici ve dağıtıcılarla olan işbirlikleri sayesinde bugün itibarıyla dünyanın yedi farklı bölgesinden 100’e yakın ülkede oynanan oyun, bu yıl uluslararası bir e-spor turnuvasıyla da meraklılarını selamlamaya hazırlanıyor. 2018 Nisan’da dünyanın en iyi ZULA takımını belirleyecek ZULA World Cup, kazanan ekibe 100 bin dolar şampiyonluk ödülü vaat ediyor. Üsküdar Sokakları, Trabzon, Safranbolu gibi haritalarıyla yerelliğine vurgu yapan ZULA’nın (ve geliştiricisi Ingame Group’un) Türkiye’yi “oyun ihraç eden ülke” sınıfına soktuğunu söylemek yanlış olmaz.
Geçtiğimiz yıl Çankaya Belediyesi Temizlik İşçileri Şantiyesi, çöplerden topladıkları kitaplarla ve bağışlarla 3 bin 500 kitaptan oluşan bir kütüphane kurdu. Daha iyi haber ise Şubat ayında geldi; çöp kamyonundan gezici bir kütüphane oluşturacak olan işçilerin projesine öğrencilere konser veren ritim grubu “Grup Teneke” de eşlik edecek.
2016 yılında Doğuş Group ve REIDIN öncülüğünde hayata geçirilen emlak sitesi Zingat; muhit tanıma, bölge raporu, yaşam skoru gibi özellikleriyle bir trendin öncüsü oldu. 2017’de Teknoloji Bakanlığı onaylı, yerinde Ar-Ge merkezi sertifikasını alarak emlak sektörünün ilk Ar-Ge merkezi oldu. Site bugün altı milyondan fazla aylık ziyaretçi ve 18 binden fazla emlak danışmanı üyeliği kazanmış durumda.
Şair Sunay Akın Türkiye’de müzecilik adına önemli bir kulvar inşa etti. Akın, Oyuncak Müzesi’nin ardından Kasım ayında Türkiye’nin ilk Masal Müzesi’ni açtı. Çocuklar ve yetişkinler burada, masal kitaplarının çok eski baskılarıyla, Andersen’in Türkiye’deki ilk heykeliyle, bir masal dükkânıyla, masal kahramanlarının oyuncaklarıyla buluşuyor ve özel atölyelere katılma şansı yakalıyorlar.
Geçen yıl 4129Grey’e 12. Felis Ödülleri Dijital Bölüm Büyük Ödülü de olmak üzere pek çok yarışmadan ödül getiren Ebru Originals’ın arkasındaki sanatçı Garip Ay. Kariyerinin erken döneminde Türk tarihinin önemli figürlerinden Yunus Emre, Piri Reis ve Mimar Sinan gibi isimlerin portrelerini yapan Ay, ulusal ve uluslararası basında en büyük ilgiyi Van Gogh’un portresine ve Yıldızlı Gece tablosuna getirdiği yorumun ardından gördü. Türkiye’den ABD’ye, İskandinavya’dan Basra Körfezi’ne geniş bir coğrafi yelpazede çok sayıda sergi, atölye çalışması ve seminer düzenleyen Ay, 2017’de Japonya menşeili kişisel bakım ve güzellik markası SK-II ile yaptığı işbirliğiyle ebru sanatını Asya reklamlarına da taşıdı.
Zeytin çekirdeği yutmak mideye iyi gelir mi? Bu soru herkesin merakını cezbedebilir; ancak kaç meraklı bu soruyu alıp biyomalzeme üretmeye dek ileri taşıyabilir? Şimdi 29 yaşında olan Duygu Yılmaz, babasının zeytin yutma alışkanlığını masaya yatırdığında 26 yaşındaydı. Gıda mühendisi olan Yılmaz’ın İstanbul Teknik Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde başlayan araştırmaları iki yıllık bir sürenin ardından, antibakteriyel biyoplastik üreten BIOLIVE şirketini kurma yolculuğuna evrildi. KAGİDER’in Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2017’de “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” ödülünü alan Yılmaz, geçtiğimiz ay da ABD’de düzenlenen TÜBİTAK Clean Tech Open Yarışması’nda Uluslararası kategoride birincilik elde etti. Tüm ürünleri için Ar-Ge çalışmaları yürüten şirketin Vestel ile yatırım ortaklığına imza atması ise bu başarı hikâyesindeki önemli adımlardan biri. Yılmaz aynı zamanda, Vestel ürünlerinde kullanılabilecek biyoplastik malzeme üretimi için araştırmalar yapıyor.
Varol Yaşaroğlu, iflah olmaz hayal dünyasındaki yeni yaratımlarla, çocukların hayal dünyalarında kendine sıkı yer edinen bir karikatürist ve animasyon yapımcısı. Ancak kendisini bu noktada ayrıştıran bir özelliği var çünkü Grafi2000 stüdyosunun da kurucusu olan Yaşaroğlu’nun takipçileri yalnızca çocuklar değil. Bir dönem oturma odalarımıza konuk olan Koca Kafalar’ın ve yetişkinlere yönelik animasyon dizisi Fırıldak Ailesi’nin de yaratıcısı Yaşaroğlu. 2017 başında bir sinema filmiyle de taçlanan bu eğlenceli ailenin ardından Yaşaroğlu’nun uzun soluklu projesi ise elbette Kral Şakir. Cartoon Network’de yayınlanan çizgi animasyon filmi Kral Şakir, çocuklar için bir fenomene dönüşmüş durumda. Hikâye kitaplarıyla da sevenleriyle buluşan Kral Şakir karakteri, sınıflarda yer aldığı gibi ödevlere de konu oluyor. Yaşaroğlu Kral Şakir’i türlü platformlarda, farklı içeriklerle çocuklarla buluşturmaya kararlı. Zira Kral Şakir’in sinema filmi Nisan ayında vizyonda olacak.
Mahmut Orhan’ı 2015’teki “Age of Emotions” parçasıyla radarına alan çok sayıda kişiden biri olabilirsiniz. O halde 2017’de sizi heyecanlandıran şeyi tahmin etmek zor değil. Zira Orhan 270 milyon izlenmeye ulaşan “Feel” parçasıyla Shazam Global Top 100 listesine adını yazdırmış ve Ukrayna’dan Polonya’ya dek birçok ülkede müzik listelerinde zirveye oynamıştı.
Samsun Ayvacık Anaokulu Müdürü Nurten Akkuş, Varkey Gems Vakfı’nın 2018 için seçtiği uluslararası “En İyi 10 Öğretmen” arasında yer alıyor. Kendisi bu başarıya erişen ilk Türk öğretmen. Aynı zamanda Akkuş’un öğrencilerinin, babalarının belirli günlerde okulda çocuklara masal anlatmalarını sağladığı ve 2009’da başlattığı “Baba bana bir masal anlat” projesi şu an Türkiye’de 45 ilde uygulanıyor.
Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde eğitim alan Neval Çam, henüz 16 yaşında işitme engelliler için geliştirdiği işaret dili tercüme yazılımıyla adını duyurdu. Çam, geliştirdiği proje sayesinde Microsoft’un Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasında Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi seçilmekle kalmayıp Stanford Üniversitesi’nde okumaya hak kazandı.