Yapay zekâ devrimi hangi sektörü tam nasıl etkileyecek, spesifik olarak kimlerin hayatı nasıl değişecek tahmin etmek çok zor değil.
Makaleye negatif başlamak genelde iyi bir fikir değildir ama bıkmadınız mı yapay zekâ haberi okumaktan? Ben şahsen bu noktadayım. Yapay zekâ sistemlerini baz ve kaynak alan bir şirket kurmuş olsam da ben bile ne olup bittiğini anlamaya çalışırken çok yoruluyorum. Peki abartıyor muyuz? Yani yapay zekâ da tıpkı geçtiğimiz senelerde birçok teknolojinin olduğu gibi “şu anlık hype” mıdır? Bir aksiyon almaya gerek yok, her yeni hype‘a kendimizi adapte edeceksek bu işin sonu yok, değil mi?
Değil. Yapay zekânın ve şu an içerisinde bulunduğumuz devrimin tam anlaşılmadığını görüyorum. Neden hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağını anlatabilmeye çalışacak olan bu makalenin henüz başlarındayken bir “yapay zekâ nedir” tanımlaması yapmak istiyorum? Yapay zekâ sistemleri output-input bağlantısını değiştiriyor. Bir kod düşünün, bu kod bir girdiyi bir çıktıya dönüştürebilir. Biz bu sayede müthiş karmaşık sistemler geliştirmeyi başardık ve bilişsel teknoloji hayatımızın her alanına dokundu. Yapay zekâ sistemleri ise girdi ve çıktının birbirinden ayrı olmadığı, çıktının girdiyi tekrar besleyebildiği sistemler. Bu, aslında, makinenin öğrenmesi anlamına geliyor. Yani kod, zihnimizi taklit ediyor ve zihnimiz gibi öğrenmeye çalışıyor. Girdi sayısı ne kadar büyük olursa öğrenilebilecek o kadar çok şey var. Bu da o kadar büyük yapay zekâ sistemi anlamına geliyor. Her girdi hem çıktıyı hem de sonraki girdinin işlenme kalitesini değiştiriyor. Harika değil mi?
1700’lerin İngiltere’sinde başlayan ve önce İngilizlerin, ardından dünyanın kaderini değiştiren Sanayi Devrimi’nden sonra, işgücünü en fazla etkileyecek devrimin tam içerisindeyiz. 20 kişinin asıldığı bir iple kaldırılan taşı, bir makine sistemi basit çarklar yardımıyla kendi kendine kaldırabildi. Günümüze gelelim: İşlemci-bilgisayar, internet ve şimdi yapay zekâ… Bu devrim hangi sektörü tam nasıl etkileyecek, spesifik olarak kimlerin hayatı nasıl değişecek tahmin etmek çok zor değil. Bu makalede her şeyden bahsedemeyecek olsak da genel olarak geçerli olabilecek bazı kurallardan bahsetmemiz mümkün. Eğer işleyen bir sistemde spesifik bir iş yapıyorsanız ve bu iş genel olarak kendini tekrar eden bir kural setine dayanıyorsa, o işi bir süre sonra siz değil yapay zekâ yapacak.
Biraz daha öteye gitmek gerekirse zihin bazlı, kolayca halledilebilir hemen tüm işlerde yapay zekânın bir rolü olacak. Yapay zekâ sistemlerinin özellikle beyaz yaka işlerine talip olduğunu söyleyebiliriz.
en önemli yeteneğin “Creative Thinking” (Yaratıcı Düşünme) olacağı yazıyordu. Makale, 2025 yılına kadar bilgisayar sistemlerinin, insanın adeta sağ kolu olacağını ve bugün uğraştığımız birçok sistemle artık uğraşmak zorunda kalmayacağımızı öngörüyordu.
Sanırım bu senaryo tam anlamıyla gerçekleşiyor. Gelişen teknolojiyi kucaklamak ve birlikte neler yapılabileceğini sorgulamak gerektiğini düşünüyorum. Operatörler ile yaratıcılar arasındaki fark daha da belirginleşiyor. Yapay zekâ sistemleri ile teknik ve teknik olmayan kişiler, meslekler arasındaki duvarlar küçülüyor hatta yok oluyor. Kod yazmayı bildiğiniz için bir mesleğiniz var ancak bunun ötesinde bir şey yapmıyorsanız veya iyi bir photoshop kullanıcısıysanız ancak boyutlandırma, düzenleme dışında pek de bir şey yapmıyorsanız yapay zekâ sistemleri yaptığınız işe talip olacak. Hatta oldu bile.
Yapay zekâ sistemlerinin yaratıcılığı öldürdüğü ve insanı insan yapan özellikleri elinden aldığı gibi argümanları komik buluyorum. Basit sistemleri kolaylaştıran, bağımlılığı azaltan ve üretimi hızlandıran bir sistem ancak ve ancak yaratıcılığın önünü açabilir. Bu devrimle birlikte gerçek yaratıcıların daha ön planda olacaklarına ve sektörün müthiş bir dönüşüm geçireceğine inanıyorum.
Tüm sektörler bu dönüşümün tam içerisinde. Biz örnek olarak yaratıcı reklam/pazarlama sektörünü ele alalım. Yapay zekâ bizim sektörümüzde neyi değiştiriyor?
Copywriting (Yazarlık): Büyük dil modelleri sayesinde başlangıç noktası, fikir, önemli metin yazımı, blog, senaryo, sosyal medya… hangi tipten metin veya fikir craft’ına ihtiyacınız varsa, hemen hepsinde yapay zekâ sistemlerini kullanarak destek alabiliyorsunuz. Her şeyden öte, harika bir beyin fırtınası partneri.
Art Direction (Sanat Yönetimi): Herhangi bir iletişim materyalinin hissine karar verirken size her tarzdan ve her sanatçıdan öneriler yapabilecek bir beyin fırtınası partneriniz var. Dilerseniz görsellerle görsel üzerinden konuşabilir veya dil ile sohbet edebilirsiniz. Üstelik kibar ve siz ne kadar isterseniz o kadar konuşuyor.
Prodüksiyon: İletişim odaklı çıktılar için büyük bütçeler harcanan dönem geride kalıyor. Yapay zekâ en büyük dönüşümlerden birini burada gerçekleştiriyor. Prompt bazlı görsel, video, animasyon, stilizasyon… Hemen hemen tüm prodüksiyon konularında büyük bir dönüşüm gerçekleşiyor.
Yazılım: Teknik olan ile teknik olmayan arasındaki fark bulanıklaşıyor. Bugün bu makaleyi yazarken istediğiniz şekilde tarif ederek bir landing page veya app giriş ekranı tasarlamak mümkün. Kod kontrolü halihazırda yaygın bir şekilde kullanılıyor, yeni dil modelleri üretmek ve yazılımın bambaşka bir hal alması ise kısa bir zaman içerisinde gerçekleşiyor.
Buraya kadar okuduysanız konunun ehemmiyetini aktarabilmiş olduğumu umuyorum. En önemli konuyu en sona bıraktım ve bilimin yapay zekâdan beklentisiyle makaleye bir sonuç kazandırmak istiyorum. Kuantum teorileri ile Einstein’in görelilik teorilerini birleştirerek bir “her şeyin teorisi” oluşturmaya çalıştığımızı biliyorsunuzdur. Bilimin yıllardır üzerinde uğraştığı “her şeyin teorisi”, “kozmik enflasyon” gibi bilimsel teorilerde de yapay zekâ sistemleri çözüme dair ana umut haline gelmiş durumda. Bill Gates’in yakında yayınladığı bir yazısından alıntı yaparak bitirmek istiyorum.
“Yakında birçok beceri seti için iş talebi önemli ölçüde azalacak. İnsanların bunu zihinsel modellerinde düşündüklerini sanmıyorum.”
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.