MediaCat

Yılın başarılı yerli marka hikâyeleri

Stratejistler Canan Pehlivanoğlu Öke, Berkant Avcı ve Can Çalışkan, geçtiğimiz yıl öne çıkan başarılı yerli marka hikâyelerini paylaşıyor.

Yılın başarılı yerli marka hikâyeleri

İletişimleri ve marka stratejileriyle paylaşılmayı hak eden ne çok yerli marka hikâyesi var. Üç stratejistin kapısını çaldık ve ödül kazanmasından bağımsız olarak, 2022’de alkışı hak eden bu hikâyeleri paylaşmalarını istedik.

Medina Turgul DDB Yönetici Strateji Direktörü Berkant Avcı

Togg

Togg’un marka stratejisinde, hem zamanın ruhunu hem de Türkiye’nin yerel kodlarını başarılı bir şekilde buluşturduğunu düşünüyorum. Rekabet alanının tanımından nihai ürünü isimlendirmeye kadar birçok noktada bu stratejiyi gözlemleyebiliyoruz. Örneğin, marka lansmanının dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’te yapılmış olması pazarlama iletişimi açısından stratejik bir öneme sahip. Zira Togg kendini bir otomotiv markası olarak değil, mobilite çözümleri sunan bir teknoloji markası olarak konumlandırıyor. Benzer şekilde marka, ürününü elektrikli otomobil değil, akıllı cihaz olarak tanımlıyor. Ayrıca Turkish Cargo ile cihaz testlerinin Arjantin’de gerçekleştirilmesi, İstanbul Havalimanı’nda cihaz için bir sergi alanı tasarlanması doğru işbirliklerine örnek olarak verilebilir.

Paribu

Konu fintech ya da girişim olunca markaların “konvansiyonel” bir yaklaşımdansa “yeni” yollar denemesini bekleriz. Oysa Paribu, marka yaratımının “konvansiyonel” addedilen temel kurallarına sadık kalarak çok kısa sürede güçlü bir marka ortaya çıkardı. Ve böylece marka stratejisinin ne kadar kıymetli olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi.

Marka teklifi (Yarının Dünyası Bu), marka işitsel kodu (Pa-Ri-Bu) gibi markanın bilinirliğini artıracak doğru tercihlerin yanı sıra Paribu spor, kültür-sanat gibi tüketici algısında her dönem saygınlığını koruyan alanlara stratejik yatırımlar yaptı. İstanbul Film Festivali ve Filmekimi sponsorlukları, olimpiyat sporcularına destek verdikleri Team Paribu girişimi markaya saygınlık kazandıran, stratejik anlamda doğru hamlelerdi. Ve son olarak Paribu Cineverse yatırımı ile Paribu’nun hem marka bilinirliğine hem de marka prestijine katkı sağlayacak stratejik bir adım atarak istikrarlı marka stratejisi konusunda örnek alınması gereken bir yol izlediğini söyleyebilirim.

The Stay

The Stay’in zamanın ruhunu yakalayan marka stratejisiyle turizm markaları için önemli bir potansiyel vadettiğini düşünüyorum. Çevre ve sanat gibi modern lüks tanımının iki önemli bileşenini marka stratejisinin merkezine koyan The Stay’in, lokasyon seçiminde de akıllıca tercihler yaparak güçlü bir marka yarattığı kanaatindeyim.

DAGİ

DAGİ, pandemide artan rahat giyim akımını doğru bir şekilde okuyarak markayı iç giyim markasından rahat giyim markasına doğru dönüştürme stratejisi izledi. Bu anlamda akıllıca bir hamle yapan DAGİ, Birce Akalay gibi doğru bir isimle işbirliğine giderek reklam yatırımlarını artırdı. Aynı zamanda mağaza ağını da genişleten DAGİ’nin tüm bu efor sayesinde markasını, önümüzdeki dönemde güçlü bir noktaya taşıyacağı yorumunda bulunabilirim.

Urban Care

Global rakiplerin son derece güçlü olduğu bir pazarda henüz çok genç bir marka olmasına rağmen Urban Care, doğru stratejik adımlar atarak büyüyor. Özellikle ürünlerini güncel içerik trendlerine adapte etmede son derece başarılı bulduğum Urban Care, influencer pazarlamasını da akıllıca kullanıyor.

Co Entegre Marka ve İletişim Danışmanlık Şirketi Kurucu Stratejisti Canan Pehlivanoğlu Öke

Sahibinden.com

Sahibinden.com, Türkiye’nin lider ve öncü ilan sitesi olmanın anlamını geçtiğimiz yıllarda ağırlıklı olarak her bir insanın, emlak, araç ya da ikinci elde aradığı ne olursa olsun mutlaka Sahibinden.com’da bulacağı iddiası üzerine kurdu.

Çeşitlilik ve kapsayıcılık kavramını işlerken alıcı ve satıcılara güvenli bir ortam kurduğunu düzenli olarak vurguladığı yenilikçi özellik iletişimlerine başladı. Fonksiyonel faydanın yanında duygusal fayda alanını da güçlendirdi.

2022 yılına geldiğimizde, fonksiyonel fayda iletişimine devam ederken Sahibinden’in dokunduğu alanın kolaylık ve anındalık motivasyonunun yanında aynı zamanda bir aidiyet konusu da olduğunu odağa almaya başladı. 20’nci yıl iletişimi gibi okazyonlarda yer verdiği insan hikâyeleriyle, Sahibinden.com’un hayatta kapladığı alanın özüne inerek Sahibi Sizsiniz platformunu kurguladı.

Çeşitlenen pazarda lider marka olarak farklı insanların hayatında kapladığı yeri, gerçek ve çok bizden bir refleks olarak konumlandırdı. Türk insanının aradığını bulsa da bakmaktan asla vazgeçmediği; piyasanın, hayatın nabzını tutma güdüsünü kültürel bir kod olarak Sahibinden üzerinde yaşadığımızı farklı kategorilerde, geniş kapsamda işleyerek duygusal bağı her insanın anına indirdi. Bu anlamda, farklılaşma noktasını ilan çeşitliliği ve sayısının ötesinde; liderliği, özündeki fonksiyonel ve duygusal anlamı çeşitlendirerek, insanı kahramanlaştırarak yeniden tanımladı.

Fuudy

Yemek sipariş platformlarının çeşitlendiği, süper uygulama dünyası ile birçok büyük markanın, market ve yemek alanına atıldığı yeni dünyada Fuudy, yeni nesil bir yemek, içecek platformu olarak kuruldu. Özellikle pandemi döneminde lüks ve seçkin restoranların evlere ulaşmasını sağlayarak belli bir kitlenin güvenini ve kalbini kazandı. Ancak dönemin deneyimlerinden gelen lüks algısı, daha geniş kitlelere ulaşmak için kısıtlayıcı bir kavramdı. Bu yüzden Fuudy seçkinlik kavramını, seçicilik ve özeni içinde güçlü bir şekilde barındıran iyi yemek tutkusuna dönüştürdü.

İyi yemek tutkusunu sadece lüks ya da sadece sağlıklı yemek olarak sınıflandırmayan Fuudy, doymak için yemek yemeyen, bulunduğu yerde iyi bir yemek deneyimi yaratmak isteyenlere, iyi yemek kavramını sahiplenen restoranlardan ve marketlerden oluşan bir seçki sunmaya başladı. Kendine, yemek sipariş dünyasının kalabalık “food court”undan ayrıştığı güçlü bir alan yarattı.

Rafineri Strateji Direktörü Can Çalışkan

Jolly Joker

2008 yılında hayatımıza giren Jolly Joker eğlence mekânları, Türkiye’nin son 10 yıllık şehirlileşme ve modernleşme gerçekliğini en iyi okuyan markalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Müziği ve eğlenceyi ulaşılabilir kılma hedefiyle yola çıkan marka şu an 11 ilde 20 şubeye çıktı bile. Son dört şubesi Denizli, Diyarbakır, Gaziantep ve Kocaeli’de açıldı hem de. Eskiden milyonlarca insanın hayatında en yakın büyük şehre gelen sanatçı için kilometre yapmak vardı. Şimdi ise tüm bu şehirler müziği ve yaşam tarzlarına uyabilen eğlence anlayışını coşkuyla kucaklıyor. Müzisyenlere ve performans sanatçılarına yeni temas noktaları ve fırsat kapıları açılıyor. Tam da bu noktada Jolly Joker’in kategoriye öncülük yapma niyeti de belirginleşiyor.

Özellikle pandemi dönemi kısıtlamalarının yeniden düzenlenmesi için öncülüğünü yaptığı “Sahnene Sahip Çık” kampanyası Jolly Joker’in marka davasına ne kadar samimiyetle sarıldığının önemli bir göstergesi. Jolly Joker’in Türkiye’nin farklı farklı bölgelerine hatta yurtdışına yatırım yapması kuvvetle muhtemel çünkü markalar dönüştürücü bir fayda sundukları noktada insanların vazgeçilmezi olmaya başlıyorlar. Jolly Joker de belli ki bunun farkında.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.