MediaCat

Türkiye’nin e-ticaret karnesi

iyzico, ETİD ve Dogma Alares’in hazırladığı “2022 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu” paylaşıldı.

iyzico, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) ve Dogma Alares tarafından hazırlanan 2022 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’nun çıktıları dün iyzico CEO’su Orkun Saitoğlu, Dogma Alares Kurucu Ortağı Erdal Güner ve ETİD Başkanı Emre Ekmekçi’nin katılımıyla Feriye’de gerçekleşen basın toplantısında paylaşıldı.

Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyüklüğünün 2022 yılında gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 6’sına karşılık gelen 801 milyar TL’lik ekonomik büyüklüğe ulaştığını gösteren rapora göre, e-ticaret işlem sayısı da 2020’den bu yana iki kat yükselişle 4,8 milyar adet oldu.

Rapora göre, ortalama sepet tutarlarında 2020’den 2021’e 13 TL, 2021’den 2022’ye 79 TL’lik  yükseliş görüldü. İlerleyen dönemde kredi kartı, banka kartı ve kapıda nakit ödeme gibi geleneksel ödeme yöntemlerine ek olarak ön ödemeli kartlar, A2A (hesaptan hesaba) ödemeler, dijital cüzdanlar, alışveriş kredileri, kripto parayla ödeme ve şimdi al sonra öde (BNPL) gibi alternatif ödeme yöntemlerinin payının artması beklendiği de kaydedilenler arasındaydı.

Rapor, e-ticaretin pandemi döneminde yakaladığı ivmenin kısmen yavaşlamış olsa da hem Türkiye’de hem de dünyada gücünü korumayı sürdürdüğünü ortaya koydu. 2022 yılında global ölçekte 5,7 trilyon dolarlık bir pazar payı elde eden e-ticaret, 100,2 trilyon dolar değerindeki küresel gayrisafi hasılanın yüzde 5,7’sini temsil etti. E-ticaretin global perakende satışlar içindeki payı ise yüzde 22 oldu.

Rapora göre ayrıca;

  • En çok alışveriş Black Friday’de yapılıyor. Okula dönüş ile başlayan sonbahar dönemi ve Black Friday, Cyber Monday gibi özel kampanya dönemleri, alışverişlerin sonbahar ve yılbaşı arasındaki zaman diliminde en yüksek seviyesine ulaşmasını sağlıyor. Günlük işlem sayılarının ortalamaya göre değeri açısından ilk sırada ortalamanın 1,3 katı işlemin gerçekleştiği okula dönüş dönemi, hemen ardından ise Black Friday haftası geliyor.
  • Rapor, e-ticaret platformlarını kullanan kullanıcı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 2,2 arttığını gösteriyor. Ayrıca 2022 itibarıyla kadın ve erkek kullanıcıların oranı sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 42 olarak kayıtlara geçerken, kadınların payının 2021’e göre yüzde 10 arttığı görülüyor.
  • E-ticarette satış hacmi ve işlem sayısı bazında en yüksek pazar payına sahip ürün kategorileri 2022 yılında sırasıyla moda ve aksesuar, elektronik ve teknoloji, kozmetik ve kişisel bakım, hizmet, turizm ve seyahat olarak gerçekleşti. Bu beş sektör, satış hacmi bakımından e-ticaret sektörünün yüzde 63’ünü ve işlemlerin yüzde 66’sını oluşturdu. En dikkat çeken büyüme kozmetik ve kişisel bakım kategorisinde yaşandı.
  • Küresel e-ticarette 2022 yılındaki işlemlerin üçte ikisi alternatif ödeme yöntemleri ile gerçekleşti. Türkiye’de ise geleneksel yöntemler küresel ortalamanın iki kat üzerinde tercih edildi. Kredi kartı en çok tercih edilen ödeme yöntemi olurken, banka kartı mikro işletmeler dışındaki tüm işletmelerde en çok tercih edilen ikinci ödeme yöntemi oldu.
  • Satıcıların en yoğun bulunduğu üç coğrafi bölge Marmara, İç Anadolu ve Ege olurken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde en çok satıcıyı barındıran illerin bölgesel hacimden en yüksek payı almadığı kaydedildi.
  • iyzico’nun e-ticaret müşterilerine ödeme güvenliği sunmak ve satış sonrası hizmetlere ulaşmalarında kolaylık sağlayan ürünü Korumalı Alışveriş ile tamamlanan işlemlerin payı 2021’de yüzde 1,5 iken 2022’de yüzde 1,7’ye yükseldi. Bugüne kadar 5 milyondan fazla tüketici tarafından kullanılan iyzico Korumalı Alışveriş, özellikle iyzico ile Öde ve havale/EFT yöntemleriyle yapılan alışverişlerde tercih ediliyor.

2022 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.