“Tüketicilerin gözünü yeşile boyamayın”

Brand Week Istanbul 2021 konuşmacılarından Northeastern Üniversitesi Ekonomi Profesörü Madhavi Venkatesan’ı yakından tanıyalım.

“Tüketicilerin gözünü yeşile boyamayın”

Sürdürülebilirlik kültürünü yaygınlaştırmak hedefiyle çalışmalarını yürüten Northeastern Üniversitesi Ekonomi Profesörü Madhavi Venkatesan, sürdürülebilirliğin üç temel yapı taşının sosyal adalet, çevresel adalet ve ekonomik eşitlikten oluştuğunu söylüyor. Venkatesan bu yıl Brand Week Istanbul’da katılımcılarla buluşmaya hazırlanıyor.

Ekonomi ve iklim değişikliği arasında sıkı bir bağlantı mevcut. Bu bağlantıdan ve markaların iklim üzerindeki olumsuz etkilerini indirgeyebilmek adına yapabileceklerinden bahseder misiniz?

Gayri safi yurt içi hasılanın 1940’larda küresel olarak benimsenmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ekonomik gücü pazarın üretim değeriyle birlikte değerlendirmeye başladı. Her ne kadar bu olumlu bir gelişme olarak gözükse de, aslında üretim hem kaynak hem enerji olarak yoğun bir güç ister. Üretim sürecinin ekosisteme etkilerinin göz önünde bulundurulmaması da günümüzde iklim krizinin bu noktaya gelmesinde büyük oranda etkili.

Bugün tüketiciler sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir bakış açısına sahip. Bu da şirketler için sürdürülebilirliği operasyonlarına entegre edebilmek adına büyük fırsatlar sunuyor. Markaların perspektifinden baktığımızda bu yalnızca iş yapış biçimlerine sürdürülebilirliği entegre etmek ya da tüketicileri tatmin etmek değil; aynı zamanda markaların kendi varlıklarını daha uzun soluklu ve sürdürülebilir kılabilmeleri ve değişen global çevreye tam anlamıyla uyum sağlayabilmeleri adına çok önemli.

Markalar yalnızca sürdürülebilir gözükmeye değil, gerçekten tüm süreçlerini sürdürülebilir hale getirmeye odaklanmalılar. Sürdürülebilir gözükmek işleri her zamanki gibi yöneterek sadece tüketicilerin gözünü yeşile boyarken, gerçekten sürdürülebilir olmak çok ciddi bir taahhüttür. Tüketiciler aradaki farkı ayırt edeceklerdir. Günün sonunda liderliği üstlenebilen ve hatta ayakta kalabilen şirketler bu taahhüdü verebilenler olacaktır.

Markalar sosyal sorumluluktan bir pazarlama aracı olarak nasıl faydalanabilirler?

Kurumsal sosyal sorumluluk, bir şirketin sürdürülebilirliğe olan bağlılığını ve sürdürülebilirlik hedeflerine nasıl ulaştığını vurgulayabilmesi için bir fırsat sunar. İlk başlarda şirketlerin yayınladığı sosyal sorumluluk raporlarının çoğu, aslında sürekliliği olmayan, faaliyetlerin dönemsel olarak değerlendirildiği, geçici projeleri içeren, gerçeği raporlamaktan ziyade algıyı yönetmeye odaklanan raporlardı. Ancak günümüzde “Carbon Disclosure Project” ya da “Global Reporting Initiative” gibi sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla iddiaların ötesine geçen, şeffaf, ölçümlenebilir veriler sunulması sağlanıyor.

Tedarik zinciri, atık bertarafı gibi operasyonlarının sürdürülebilirlik stratejisiyle nasıl örtüştüğü konusunda şeffaf olan markalar, sektörlerinin lider oyuncuları olarak konumlanacaklar.

Sürdürülebilirliğin üç temel yapı taşı olduğundan bahsediyorsunuz, biraz anlatır mısınız?

Sürdürülebilirliğin üç temel yapı taşı: sosyal adalet, çevresel adalet ve ekonomik eşitlikten oluşur. Bunlar birbiriyle ilişkilidir ve hepsi ekonomik karar alma süreçlerine ahlâkın dahil edilmesiyle bağlantılıdır. Sosyal adalet temel olarak zenginlik ve fırsat dağılımını; çevresel adalet, gelir veya diğer ayırt edici özelliklerden bağımsız olarak tüm canlıların temiz hava, temiz su ve besleyici gıda haklarını ele alır. Ekonomik eşitlik ise bireylerin hayatta farklı başlangıç noktalarına sahip olduğunu ve bu nedenle de bazılarının toplumsal eşitliği elde edebilmek için ek kaynaklara ihtiyaç duyabileceğini savunur.

Bu temel yapı taşları, yoksulluk sadece sürdürülebilirliğe katkı sağlamanın önüne geçtiği için değil; aynı zamanda çevre kirliliği, arazi bozulmaları gibi sürdürülebilirliğe olumsuz etki eden sonuçlar da doğurduğu için aslında ihtiyaç sahiplerini hedef alır.

Brand Week Istanbul 2021 hakkında detaylı bilgiye brandweekistanbul.com adresinden ulaşabilir, etkinlikte yerinizi ayırtabilirsiniz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.