Tropicana pazara hareket, tarlaya bereket getirdi

Marka; antropolog, gurme ve sosyologlarla Türkiye’ye özel bir konsept geliştirdi.

Tropicana pazara hareket, tarlaya bereket getirdi

PepsiCo, her biri yıllık 1 milyar doları aşan perakende satışına sahip 22 markasından biri olan Tropicana’yı, yerel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde son 1 yıldır Türk tüketicisine sunuyor. 70 yıllık uzmanlığıyla dünyanın 1 numaralı meyve suyu markası olan Tropicana, 2013 yılında Türkiye pazarına girerken, tüketicilerin beklentilerine en uygun ürünleri sunabilmek için kapsamlı araştırma ve ürün geliştirme çalışmaları yaptı. Tropicana, öncelikle Türkiye’de meyve üretimi ve tüketimini mercek altına aldı. Tam bir meyve cenneti olan Türkiye’de ambalajlı meyve suyu tüketiminin düşük seviyede kaldığı görüldü. Ayrıca Türkiye’de en çok yöresel meyvelerin sevildiği, tüketicilerin bu tatları aradığı ve kalitesine, lezzetine güvendiği tespit edildi.

Yeni konsepti dünyanın saygın uzmanları belirledi

Araştırmalar sonucunda, Tropicana’nın Türkiye pazarına yöresel meyvelerle girmesine, tüketicinin sevdiği meyveleri ambalajlı meyve suyu olarak sunulmasına karar verildi. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen antropolog, gurme ve sosyologlar ile birlikte Tropicana’nın Türkiye için uygulayacağı konsept belirlendi. Bu isimler arasında Gurme Şef Vedat Başaran, Kültür ve Yemek Antropoloğu Melissa Caldwell, ABD Duygusal Deneyim Dizayn Uzmanı Pieter Desmet, Hollanda Tüketici Deneyim Uzmanı Brendon Clark, Amerikalı Grafik Tasarımcı Nory Emori ve İsviçreli Endüstriyel Tasarımcı Marcus Gabrielson yer alıyor.

“En beğenilen meyveleri yörelerinden topluyoruz”

PepsiCo İçecek Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Deniz Aktürk Erdem, Türkiye’de tercih edilen yerel meyveleri isimleriyle özdeşleşmiş, en çok bilinen yörelerinden toplayıp, daha fazla maliyet üstlenerek tüketicilerle buluşturduklarını söyledi. Erdem şöyle konuştu:

“Meyve suyu ve nektarlarında kullandığımız meyvelerimizin tamamını hâlihazırda ürün isimlerimizde de atıf yaptığımız Bursa, Afyon, Amasya, Malatya, Antalya, Geyve, Isparta, Silifke ve Çanakkale’deki tarlalardan topluyoruz. Tropicana, Türkiye pazarına Haziran 2013’te Bursa Şeftali Nektarı, Afyon Vişne Nektarı, Malatya Kayısı Nektarı ve Amasya yüzde 100 Elma Suyu olmak üzere 4 farklı lezzetle giriş yaptı. Ardından Eylül ayında elma, limon, şeftali ve portakalların lezzetini verdiği Anadolu Karışık Meyve Nektarı ile portföy genişledi. Aralık ayından itibaren Antalya’nın narlarından, Sakarya Geyve’nin ayvalarından ve Çanakkale’nin domateslerinden yarattığımız Tropicana Antalya Nar Nektarı, Geyve Ayva Nektarı ve Tropicana Çanakkale yüzde 100 Domates Suyu tüketicilerimizin sofralarına konuk olmaya başladık. Mart ayından itibaren Isparta Elma Nektarı ile tüketicimize yepyeni, posalı bir elma suyu lezzeti sunmaya başladık. Nisan ayından itibaren Silifke Çilek nektarı ile şimdilik sadece Migros’a özel olarak yaptığımız yeni ürünümüz raflarda yerini aldı. Son olarak, Haziran ayında yaz aylarına uygun olarak hafif içimli tasarladığımız Akdeniz Turunçgiller Nektarı tüketicimizle buluştu. Bundan sonra da yine araştırmalara ve tüketicilerimizin tercihlerine dayanarak farklı meyvelerin ambalajlı meyve sularıyla tüketicilerimizle buluşmayı planlıyoruz.”

“Türkiye’nin hazinelerini dünyaya tanıtacağız”

Erdem, Türk meyveciliğini geliştirdikten sonraki hedefin, Türkiye’nin eşsiz tatlarını yurtdışına da taşımak olacağını belirterek, “Türkiye’nin eşsiz meyvelerinden yarattığımız meyve sularını yurt dışına ihraç etmeyi; Bursa’yı, Malatya’yı, Amasya’yı, Isparta’yı, Silifke’yi, Geyve’yi, Antalya’yı, Çanakkale’yi ve Afyon’u tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Tropicana’nın Türkiye’ye girişi ardından Yunanistan’da ve Hindistan’dan ilgi görmeye başlayan yerel lezzetler konsepti için çalışmalar başladı. Türkmenistan, KKTC, Gürcistan, Çin, Yunanistan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk ve Almanya için ihracat talebi ve onayı aldık. Bunlara yeni ülkeler eklenecek” dedi.

Türkiye meyve suyu pazarı Tropicana ile büyüdü

Erdem, Tropicana’nın meyve suyuna getirdiği hareketliliği ise şöyle açıkladı:

“Pazara girdiğimiz günden bu yana tüketicilerimizden gördüğümüz ilgi beklentilerimizin de üzerinde gerçekleşiyor. Tropicana, yılda ortalama yüzde 2 büyüyen meyve suyu pazarının ilk çeyrekte yüzde 12 büyümesine katkı sağladı. 2014’ün ilk çeyreğinde nektar pazarının toplam büyümesinin 75’i kadar Tropicana’dan geldi. Meyve suyu pazarı 3 yıldır yüzde 3-4 civarında büyüdü. Tropicana pazara girdikten sonra büyüme iki hanelere çıktı.”

“Tropicana Bahçe Okulları Projesi’ Türk meyveciliğine güç katıyor

Tropicana, Türkiye’nin hazineleri olan yerel meyveleri korumak amacıyla “Tropicana Bahçe Okulları Projesi”ni hayata geçirdi. Türk meyveciliğinin geleceği için önemli katkılar sağlayacak proje, pilot bölge olan Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde başlatıldı. Mustafakemalpaşa, Tropicana Bursa Şeftali Nektarı ürününün hammaddesi olan yarma şeftali tipine Türkiye’de en uygun bölgelerden biri olarak anılıyor.

Tropicana pazara hareket, tarlaya bereket getirdiBoğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliği ile sürdürülen proje, Türkiye’nin bahçe tarımı ve bu alanda faaliyet gösteren çiftçilerin geliştirilmesi bakımından PepsiCo’nun tüm dünyada uygulamaya koyduğu Fayda Gözeten Performans taahhütleri ile de birebir örtüşüyor. Proje, “yerel meyve fidanlarının organomineral gübre ile dağıtımı, fidan dikim ve yetiştirme eğitimi”, “Meyve yetiştiriciliği ve girişimcilik ile ilgili eğitim” ve “Hasat döneminde kutlama” olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor.

Deniz Aktürk Erdem, proje hakkında şunları söyledi:

“Tropicana Bahçe Okulları Projemiz ile 3 yıl içerisinde çiftçilerimize eğitim imkânları sağlamayı amaçlıyor, proje dâhilinde tarımsal faaliyetlerin yanı sıra, BÜYEM işbirliği ile de çiftçilerimizin yönetim kapasitelerini geliştirecek adımların atılmasını planlıyoruz. Bunun yanı sıra ilk örnek fidanlarımız da dâhil yerel meyve ağaçlarının fidanlarını dağıttık, doğru uygulamalarla dikim ve yetiştirme bilgilendirmesi yaparak yerel meyvelerle ilgili mirasın korunması ve sürdürülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiftçilerimize fidan dağıtımını gerçekleştirirken tüm dünya nezdinde bize gurur yaşatan, PepsiCo Türkiye bünyesinde ürettiğimiz tamamıyla organomineral olan ‘Naturalis’ isimli gübremizi de veriyoruz. Geçtiğimiz ay şeftali hasadını da yine aynı bölgede yaptığımız bir etkinlikte yöre halkının da katılımıyla beraber çiftçilerimizle beraber kutladık. Projemizle birlikte 3 yılda binden fazla çiftçiye eğitim vermeyi; buna ek olarak Bursa’da başlayan pilot çalışmamız için de önümüzdeki 3 yılda en az 50 bin adet daha fidan dağıtmayı planlamaktayız. Pilot çalışmalarımız sonucunda da en verimli ve en çok işleyen sistemleri belirleyip, daha sonraki Bahçe Okulları için toplu yatırımları hedeflemekteyiz.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.