MediaCat

Nike ile olimpiyatlar ve ‘sweatshop’ meselesi

Markanın yeni reklam filmi bazılarına kötü anıları çağrıştırıyor.

Nike ile olimpiyatlar ve ‘sweatshop’ meselesi

2016 Yaz Olimpiyatları şerefine 24 Temmuz’da yeni bir reklam filmi yayınlayan Nike bugünlerde sosyal medyada zor zamanlar yaşıyor.

ABD’li aktör Bobby Cannavale’in Serena Williams, LeBron James ve Zhou Qi isimli bebeklere hikâyelerinin nasıl başlayacağını seçemeyeceklerini ancak nasıl biteceğini seçebileceklerini söylediği bir konuşma yaptığı United Future başlıklı reklam filmi, atmosferi itibarıyla, izleyenlere markanın daha önce adının karıştığı “sweatshop” tartışmalarını hatırlatmış gözüküyor.

Nike’ı 1990’larda zor durumda bırakan ve kapitalizmin en sancılı etik meselelerinden biri olan “sweatshop”lar, kabaca, büyük firmaların maliyeti düşürmek amacıyla genellikle Uzakdoğu ve Asya ülkelerinde, herhangi bir sosyal güvence olmaksızın aralarında çocukların da olduğu işçileri insanlıkdışı koşullarda çalıştırdıkları fabrikalar anlamına geliyor.

O dönem büyük tepki çeken ve Nike’ın, fabrikalarının takibinde başarısız olduğunu belirterek kamuoyundan özür dilemesiyle sonuçlanan mesele belli ki halk nezdinde unutulmuş değil. Markanın Twitter hesabından “Şampiyonlar doğmaz, olur” mesajıyla yayınladığı reklam filmine gelen tepkilerden bazıları, “sweatshop” meselesinin zihinlere kalıcı olarak işlendiğinin bir göstergesi:


Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.