Fenomenler, kanaat önderleri ve markalar ekseninde Influencer Marketing 2.0.
Geçtiğimiz yılın en gözde içerik pazarlaması trendleri arasında gösterilen “influencer marketing” gerek markaların tavrı gerekse influencer cephesinin yaklaşımında yaşanan değişimlerle bir üst lige çıkmış durumda.
Kimi kaynaklarca “Hatırlı Pazarlama” olarak Türkçeleştirilen “Influencer Marketing” temel anlamda, marka tercihleri ve satınalma kararlarını etkilemede ve daha geniş kitlelerin sadakatini kazanmada rol oynayabilecek kişiler üzerinden pazarlama anlamına geliyor.
Sosyal platformların oyuna dahil olmasıyla, anlam çemberinin sıklıkla ünlüler, sosyal medya starları ve fenomenler düzeyine indirgendiği influencer marketing, 2015’in sonunda, 2016’nın en popüler içerik pazarlaması trendleri arasında gösteriliyordu. Bu trend okumasının ne denli doğru olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz.
Mesele rakamlardan ibaret değil
Influencer marketing’in doğrularını ve yanlışlarını masaya yatırırken, sürecin beğeni, paylaşım, yorum ve takipçi sayılarından ibaret olmadığını anlamak gerekiyor. Zira bazen dışarıdan görülen tablo, beklentileri yansıtmayabiliyor.
Digiday tarafından paylaşılan ve Nisan 2016’da Markerly tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, Instagram’daki takipçi sayısı 1000’in altında olan isimler ileti başına ortalama 8,03 beğeni ve 0,56 yorum alırken; takipçi sayısı 1000 ile 10 bin arasında olanlar ortalama 4,04 beğeni ve 0,27 yorum alıyor.
Bu verilere ilave edilebilecek bir başka değer ise hayli çarpıcı. Çünkü takipçi sayısı 1 ile 10 milyon arasında olan Instagram fenomenlerinin ileti başına ortalama yüzde 1,66 beğeni ve yüzde 0,06 yorum aldıkları görülüyor. (Bu oranlar toplam beğeni ve yorum sayısının izlenen paylaşımlara bölünmesi ile elde edilmiştir.)
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.