MediaCat

Influencer evreninde kafa dağıtan içerik devri

“Yaşam tarzı”yla tanımlanan influencer’lar artık “yayın tarzı”yla tanımlanıyor. Önümüzdeki dönem platformlarda “kaliteli kafa dağıtan içerikler” için daha büyük bir fırsat alanı sunuyor.

Televizyon izleme alışkanlığımızın önemli bir kısmını günlük stresten uzaklaşmak ve kafa dağıtmak oluşturuyor. Normalde hiç televizyon izlemeyenlerin bile “arada sırada MasterChef açıyorum iyi geliyor” dediğini duymuşunuzdur. Bunun altında yatan sebep gün içerisinde yorulan beynimiz için sindirimi kolay içerik arayışımız. Son 2-3 yılda TikTok’un büyümesi, Instagram’ın Reels’ı büyütmesi ve YouTube’un da uzun formatları kazanç modeline dönüştürmesiyle kendini “digital creator” olarak yeniden tanımlayan influencer’lar da yüzünü videoya döndürüyor. Bu da biz fark etmeden kafa dağıtan video içeriklerin dijitalde çoğalmasına sebep oluyor. Önümüzdeki dönem bu alanda ciddi bir eksen kayması yaşanabilir.

“Yaşam tarzı”yla tanımlanan influencer’lar artık “yayın tarzı”yla tanımlanıyor. Bu yayıncılık tarzı içinde de sadece “faydalı” içerikler yok elbette, “kafa dağıtan” içerikler de erişim ve büyüme stratejileri için oldukça kritik. Önümüzdeki dönem platformlarda “kaliteli kafa dağıtan içerikler” için daha büyük bir fırsat alanı sunuyor. İnanın sadece sosyal medya platformları değil, tüm streaming platformları da bunun oldukça farkında. Dijitalin yeni TV8’leri influencer’lardan veya onların açtığı kanallardan çıkacak.

Hiper influencer enflasyonu

CreatorDen’in 2023’te yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de 170 binin üzerinde influencer hesabı var. 2022’de 100 binden fazla hesabı incelemişler. Bir yıl sonra sayıyı 170 bin olarak revize etmişler. Instagram takipçi sayılarına bakıldığında Türkiye’deki influencer’ların yüzde 20’ye yakınının 250 bin ve üzeri takipçisi var. Bu rakam 2022’de yüzde 14’müş. Bu da gösteriyor ki influencer’ların yüzde 80’i mikrodan makroya bir yarışın içerisinde. Tabii ki bunların içerisinde doğası gereği veya kendi stratejileriyle mikro kalacak olanlar da var. Zira gene aynı araştırma Instagram’da mikro influencer’ların daha yüksek etkileşim aldığını belirliyor.

Uzun lafın kısası sadece ekonomide yüksek enflasyon döneminde değiliz; influencer sayısı, onların takipçi sayıları ve bu uğurda üretilen içerik sayılarında da korkunç bir enflasyon dönemi yaşıyoruz.

Bilindik bir dikkat çalma mücadelesi

Dijital gazeteciliğin ilk dönemlerinde işler aşırı medeniydi. İnternet penetrasyonunun nispeten düşük ve internete erişen kitlenin kalburüstü olduğu dönemde gazetelerin dijital yayıncılığı oldukça nizamiydi. Ne zaman rekabet arttı ve aynı haberin hangi linkten okunacağı trafiği, dolayısıyla da reklam gelirlerini belirler hale geldi, işte o zaman clickbait’çilik başladı. Soru soran başlıklar ama bir türlü cevabı gelmeyen yazılar devrine girdik. Influencer’lar dünyasında da benzer bir durum yaşanıyor şu anda.

We Are Social raporlarına göre, Türk insanı günlük üç saat civarı zamanını sosyal medyaya veriyor. Bu süreden daha fazla pay almak isteyen herkes izleyiciye kanca atıp onu videoda her türlü numaraya başvuruyor. İçerikleri “part part” vermekten, videoların başına bir türlü bitmeyen bir tansiyon inşa etmeye kadar geleneksel televizyon yayıncılığından alışık olduğumuz her türlü taktiği yeni nesil içerik üreticileri yeniden keşfediyor. Influencer evreninin tutan formatları taklit etme gibi geleneksel televizyondan kalma alışkanlıklar da doludizgin devam ediyor. Yenilikçi formatlar yerine yurtdışında veya bir başkasının kanalında kendini ispatlamış formatlar tüm bu içerik koşuşturmacasında daha çok tercih edilebiliyor. Ya da merak uyandıran başlıklardaki ustalaşma videonun içeriğine yansımıyor. Video başlıkta belirtilen kadar şaşırtıcı, ilgi çekici veya gizemli çıkmıyor. Bu durum, izleyiciler arasında hayal kırıklığına ve güven kaybına neden olabiliyor.

Bana göre @UzatmaBirader hesabının kısa sürede 800 binlik bir takipçiye ulaşması bir nevi sosyal deney niteliği taşıyor. Uzatan influencer’ların içeriklerini kısaca özetleyerek kısa sürede makro influencer takipçi sayılarına çıkması, demek istediğim her şeyi özetliyor.

Kısa içerik yakalarken uzun kazandırıyor

Influencer’ların, takipçi sayılarına göre markalardan reklam geliri elde ettiklerini biliyoruz. Bu geliri artırmak için daha fazla içerik üretmek ve daha fazla kişiye ulaşabilmek önemli. YouTube Shorts’lar artık trending listelerine girer oldu. Instagram Reels’lar keşfete düşmenin anahtarı. TikTok akım jeneratörü… Buna karşın YouTube da daha uzun içerikler, daha fazla reklam alanı sağladığı için influencer’lar için gelir kaynağı.

Dünyaları yemesiyle ünlü @TunaTavus hesabı YouTube’da şu an 1,7 milyon takipçiye ulaştı. Yüklediği videoların süresinin son altı ayda 10 dakika bandından nasıl 20 dakika üzerine çıktığını görebiliyoruz. @NoluyoYa YouTube hesabının neredeyse tüm içerikleri 30- 50 dakika aralığında. Kısacası bu uğurda vlog formatı gitgide popüler oldu.

Yaratıcılık influencer pastasını büyütüyor

Amerika gibi eğlence sektörünün profesyonel yönetildiği bir pazarda Conan O’Brien’ın şehir dışı bir söyleşiye giderken yanında yazar götürmesi bizi şaşırtmıyor. İçerik üreten insanların hep daha iyi bir ekibe, yaratıcı zihinlere, stratejik düşünebilen yol göstericilere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Günümüzde sosyal medya kullanıcıları artık platformlar arası dolaşır halde. Eskiden olduğu gibi kendini “Instagram influencer’ı” olarak kısıtlamanın da artık pek bir anlamı yok. @MeryemCan tüm bu anlattıklarım için güzel örnek. YouTube’da 4,9 milyon, Instagram ve TikTok’ta ise 1 milyon takipçinin üzerinde. Tüm bunlara “native” ama ilginç içerik gerek. Influencer pazarı her yıl hızla büyüyor, markaların bu alana ayırdıkları paralar artıyor diyoruz fakat işbirliği şekilleri o hızda gelişmiyor. Influencer’ların yeni çağda kendilerini ekosistem girişimcisi olarak görüp markalara nasıl kısa ve uzun vadede değer katabilirim sorusunu kendilerine sıkça sormaları gerektiğine inanıyorum. Sürekli olarak bu mecraları nasıl tüm paydaşlar için daha heyecanlı, dinamik ve otantik kullanabilirim hesabı yapılmalı. Unutmayın, insanlar günden güne daha fazla kafa dağıtmak için bu videolarda. “Kaliteli kafa dağıtma içerikleri” en büyük gelişim alanı.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.