Goldman Sachs ekonomistlerine göre en çok avukatlar ve idari personel risk altında.
Goldman Sachs ekonomistleri, yapay zekânın işgücü piyasasında yol açabileceği dönüşüme dair bir rapor kaleme aldı.
Pazar günü paylaşılan rapora göre, son dönemde ChatGPT gibi platformları doğuran son yapay zekâ dalgasıyla dünya genelinde 300 milyon kadar tam zamanlı işin otomatikleşmesi söz konusu. Yapay zekâ dalgasıyla işlerin yüzde 18’inin bilgisayarlara devredilebileceği, bilgisayarlaşmanın etkilerinin ise gelişmekte olan piyasalara kıyasla gelişmiş ekonomilerde daha derinden hissedileceği öngörülüyor.
Yapay zekânın olası etkileri değerlendirildiğinde beyaz yakalı çalışanların mavi yakalılardan daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor. Goldman Sachs ekonomistlerine göre en çok etkilenmesi beklenenler idari personel ve avukatlar.
ABD ve Avrupa’da mevcut işlerin yaklaşık üçte ikisinin yapay zekâ otomasyonuna “bir dereceye kadar” maruz kalacağı, tüm işlerin dörtte birinin yapay zekâ tarafından yapılabileceği tahmin ediliyor. Goldman Sachs ekonomistleri, ChatGPT’nin arkasındaki teknolojiye atıfta bulunarak, üretken yapay zekânın vadedilen yetileri yerine getirmesi durumunda işgücü piyasasında önemli bir bozulma yaşanabileceğini ifade ediyor.
Yapay zekâ sistemlerinin yaygınlaşmasının iş kayıplarına yol açacağını yazan ekonomistler, tarihsel açıdan bakıldığında, ilk evresinde çalışanları işinden eden teknolojik yeniliklerin uzun vadede istihdam artışı yarattığını da ekliyor. Dahası, yapay zekânın yaygınlaşmasıyla işgücü verimliliğinin ve dolayısıyla da küresel GDP’nin 10 yıl içerisinde yılda yüzde 7 artabileceği belirtiliyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.