Türkiye’nin en etkili kadın liderleri belirlendi.
Dünyanın bir numaralı pazarlama iletişimi yayını Advertising Age’in 1997′den bu yana düzenlediği ve MediaCat tarafından bu yıl ilk kez Türkiye’ye taşınan ‘Women to Watch: Fark Yaratan Kadınlar’ seremonisi dün gece Swissotel The Bosphorus, İstanbul’da gerçekleşti.
Gece, MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Pelin Özkan’la birlikte Advertising Age Yayın Yönetmeni Abbey Klaassen de ev sahibi olarak gecede bulundu.
Sözlerine bu gecede sizi ağırlamaktan büyük gurur duyuyorum diye başlayan Özkan, “Uzun süre Advertising Age tarafından yalnızca ABD iş dünyası için düzenlenen Women to Watch, yakın zamanda global bir boyut kazandı. Seremoninin globalleşme hamlesinin ilk adımlarından biri de, MediaCat’in öncülüğünde,şimdi Türkiye’de atılıyor” dedi.
Women to Watch Türkiye’nin ilk yıl listesini hazırlarken çok düşündüklerini, çok uğraştıklarını ve zaman harcadıklarını belirten Pelin Özkan konuşmasına ” Değerlendirmemizin daha ilk anından itibaren başarıları ve parlak kariyerleriyle dikkat çeken, bütün kriterleri fazlasıyla karşılayan kadınların varlığı işimizi kolaylaştırdı. Women to Watch listesine dahil edilen ve bugün bu törende aramızda bulunan kadınların her biri, alanlarında gerçek anlamda fark yaratan isimler” sözleriyle devam etti.
Konuşması sırasında Women to Watch’ın başladığı günden bugüne gelişimini anlatan Klaassen ise ‘Fark Yaratan Kadınları’ şöyle tanımladı; “Bir liderdir, bir pazarlama yenilikçisidir. Pek çok harika şeyin üstesinden gelmiş, ancak önünde elde edilecek daha çok sayıda başarı olan kişidir ki, bu onu önümüzdeki yıllarda da izlemeye değer bir kişi haline getirir. Biz işte bu kadınların, sektörü ileriye taşıyacağına ve pazarlamayı daha etkili ve ilginç bir disiplin haline getireceklerine inanıyoruz.”
Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen Betül Mardin’in ödülünü torunu Alya Dormen’den alması, gecenin en renkli anlarından birisi oldu. Duygularını gizleyemeyen ikilinin konuşmaları izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.
Törende Global Liderler kategorisinde Coca-Cola’nın Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Molinas, PepsiCo Türkiye Yiyecek Genel Müdürü Ece Aksel, GroupM’in CEO’su Demet İkiler ödüle layık görüldüler. Teknoloji Liderleri kategorisinde Nokia’nın Genel Müdürü Çiçek Uyansoy onurlandırılırken, Gülse Birsel ve Nil Karaibrahimgil de Sanat Liderleri olarak ödül aldılar. Kahve Dünyası ve Koton’un kurucuları Alev Altınkılıç ve Gülden Yılmaz da Marka Yaratanlar olarak başarılarını tescillediler. Reklam dünyasının başarılı adları Y&R’ın CEO’su Arzu Ünal, Rafineri’nin Kurucusu ve Kreatif Direktörü Ayşe Bali ve TBWA\İstanbul’un Chief Creative Officer’ı İlkay Gürpınar Yaratıcı Liderler olarak belirlendi. Eti’nin Pazarlama Grup Başkan’ı Şule Şamlı ve Vodafone’un Pazarlama İletişimi ve Kurumsal Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci Pazarlama Lideri olarak seçilirken Unilever, Türkiye, Orta Asya, İran ve İsrail’in Medya Direktörü Aslı Günaydın ise Genç Lider oldu.
Kariyerine gazetecilikle başlayan, 1968’den itibaren tümüyle halkla ilişkiler işine odaklanan Betûl Mardin, Türkiye’de halkla ilişkiler mesleğinin kurucularından biri. 1987 yılında kurduğu IMAGE ajansının onursal başkanlığını yürüten Mardin, aktif bir şekilde halkla ilişkiler mesleğini icra etmeye devam ediyor. Halkla ilişkiler mesleğine yaptığı katkılardan dolayı IPRA’nın Altın Dünya Ödülü, Amerikan Halkla İlişkiler Cemiyeti’nin Atlas Yaşamboyu Başarı Ödülü gibi çeşitli uluslararası ödüller de alan Mardin’in son yıllarda odaklandığı en önemli alanlardan biri eğitim. İstanbul ve Boğaziçi gibi çeşitli üniversitelerde ders veren Mardin, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümünün akademik kadrosunda yer alıyor.
Aslı Günaydın dünyanın en büyük reklamverenlerinden biri olan Unilever’in Türkiye, Orta Asya, İsrail ve İran’daki medya bütçelerini başarıyla yönetiyor.
Geçtiğimiz yıl birçok yarışmadan ödülle dönen Unilever, en büyük performansı Felis’te gösterdi. Unilever 2011 ve 2012’de geliştirdiği başarılı medya stratejileriyle Felis’te en çok ödül kazanan reklamveren oldu ve yılın reklamvereni büyük ödülünü kazandı. Bu başarıların da işaret ettiği gibi, Aslı Günaydın’ın Unilever’deki kariyer basamaklarını çok hızlı bir şekilde çıkacağı bugünden belli.
Alev Altınkılıç’ın kurucusu olduğu Kahve Dünyası’nın başarı hikâyesi, klasik bir Davut ile Calut öyküsünden başka bir şey değil aslında. Starbucks, Gloria Jeans, Caffe Nero gibi global kahve devlerinin Türkiye pazarına girmesine verilen çok başarılı bir yerel cevap olan Kahve Dünyası, bugün ülke çapında 100 şubeye sahip. Geçtiğimiz yıl yurtdışına da yönelen marka, Londra’da Piccadilly Meydanında şube açtı.
1988 yılında Gülden Yılmaz ve Yılmaz Yılmaz tarafından kurulan Koton, Türkiye’de modayı kitleselleştiren en önemli markalardan biri olarak bugün artık 25 yaşında. Şu anda 200’ü Türkiye’de olmak üzere 300’e yakın mağazası bulunan Koton’un yüzde 50’si geçtiğimiz yıl Hollanda merkezli özel bir girişim sermayesi tarafından 500 milyon dolara satın alındı. Marka, 2011 yılında yüzde 55 gibi rekor bir oranda büyüdükten sonra, 2012’yi yüzde 30 büyümeyle kapattı.
1996 yılında Coca-Cola’ya katılan, o günden bugüne istikrarlı bir başarı grafiği sergileyen, en son 2012 yılında Coca-Cola’nın Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölümü’nün başkanlığını üstlenen Galya Molinas, tıpkı Muhtar Kent gibi, daha büyük uluslararası görevlere doğru sağlam adımlarla ilerliyor.
Ece Aksel, 2008 yılından beri PepsiCo’daki bu görevini yürütüyor. Bu beş yıllık dönemde Aksel’in yönetimindeki Frito Lay özellikle yeni ürünler konusunda yüksek bir performans sergiledi. Şirket geçtiğimiz yıl Lays’in fırınlanmış cipsini piyasaya sürerek dikkat çekti. Aksel’in yönetiminde geçtiğimiz yılki en büyük kampanya ise Doritos Fritos cipsi için yapıldı. Megan Fox’un da rol aldığı ‘Doritos Akademi’ kampanyası büyük bir buzz yarattı, çeşitli yarışmalardan ödülle döndü.
Daha önce uzun yıllar MindShare’in başında bulunan, 2011 yılında WPP’nin Türkiye’deki tüm medya ajanslarının Group M markası altında toplanmasıyla bu yapının başına getirilen Demet İkiler, bu yıl meslekteki 20’nci yılını geride bıraktı. 2012 yılında Türkiye’de televizyon ölçümlenmesi alanında yaşanan ve yaklaşık 9 ay süren belirsizliğe rağmen Group M çok başarılı bir yıl geçirdi. Bu başarının bir yansıması olarak Group M bünyesinde bulunan MindShare, MediaCat Felis Ödüllerinde gösterdiği üstün performansla yılın medya ajansı seçildi.
Zorlu cep telefonu kategorisinde 2011 yılından beri Nokia Türkiye’nin genel müdürlüğü görevini yürüten Çiçek Uyansoy, güçlü ve agresif rakiplerle mücadele etmesine rağmen Nokia’nın Türk tüketicisinin kalbinde zirvede kalmasını sağladı. MediaCat’in IPSOS işbirliği ile yaptığı ‘Türkiye’nin lovemark’ları’ araştırmasına göre Nokia beş yıldır en sevilen markalar arasında birinci sırada yer alıyor.
Eti, son yıllarda peş peşe CEO değişikliğine gitti ancak buna rağmen şirket pazarlama ve iletişim anlamında hiçbir sorun yaşamadı, aksine çok iyi bir dönemden geçti. Bu başarıda şirketin Pazarlama Grup Başkanı Şule Şamlı’nın katkısı büyük. 2001 yılından beri Eti’de görev yapan Şamlı bu dönemde birçok ürünün geliştirilip pazara sunulmasını sağladı, birçok ürünün de relansmanını gerçekleştirdi. Şamlı’nın bugün de devam eden bu istikrarlı performansı, şirketin pazar payına kayda değer katkılarda bulunuyor.
Daha önce Danone Group’ta görev yapan Gizem Keçeci, 2009 yılında yaşanan köklü yönetim değişikliği sırasında Vodafone Türkiye’ye katıldı. İlk etapta pazarlama iletişimi müdürlüğü görevini üstlenen ve Vodafone’un o dönemde başlattığı meydan okuyan yeni iletişim stratejisinin ardındaki en önemli isimlerden biri olan Keçeci, yakaladığı istikrarlı başarı sonucunda geçtiğimiz yılın sonunda şirketin pazarlama iletişimi ve kurumsal çeşitlilik direktörü pozisyonuna terfi etti. Keçeci Türkiye’nin en büyük medya bütçelerinden birini yönetiyor.
Yakın zamanda yaratıcı ekibinden çok önemli isimler ayrılmasına rağmen Young & Rubicam Reklamevi, Arzu Ünal’ın liderliğinde yaratıcı performansından hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam etti. Türkiye’nin en büyük iki reklamvereninden biri olan Vodafone’u portföyünde bulunduran ajans, bu yıl Türkiye pazarına giren Lübnan kökenli Odeabank’ı da müşterileri arasına kattı. Ajans çok yakın zamanda Türkiye’nin en yaratıcı dijital ajanslarından biri olan C-Section’a da ortak oldu. Arzu Ünal bu yüksek performansı neticesinde geçtiğimiz yıl Y&R Europe Executive Committee (EXCO) üyesi oldu.
Ayşe Bali’nin yaratıcı liderliğindeki Rafineri, 2012 yılını büyük bir başarıyla kapattı. Yapı Kredi, yeni yaratıcı ajansını belirlemek için açtığı konkuru geçtiğimiz Ağustos ayında sonuçlandırdı ve Rafineri ile çalışma kararı aldı. Ajansa bir diğer iyi haber ise yatırımcı cephesinden geldi. Yaratıcılık konusundaki istikrarlı seyriyle uzun süredir global reklam holdinglerinin radarında olan Rafineri, şu anda McCann Erickson tarafından satın alınmak isteniyor.
İlkay Gürpınar, 2006’da kreatif direktör olarak TBWA\İstanbul’a katıldı. Gösterdiği yüksek yaratıcı performansla ajansın Anadolu Sigorta, Avea, TTNet, IKEA, Türk Telekom, Aygaz, Mogaz, Ülker İçim, Teknosa, Artema ve en son Akbank gibi birçok büyük reklamvereni portföyüne eklemesinde büyük bir katkısı olan Gürpınar, TBWA\İstanbul’da CCO (Chief Creative Officer) konumuna getirildi. Daha önce Adwomen tarafından dünyanın en etkili kadın yaratıcı yönetmenleri arasında gösterilen ve MediaCat tarafından yılın reklamcısı seçilen Gürpınar, TWBA\Worldwide’ın ‘The Band of Brothers’ adlı 7 kişiden oluşan global yaratıcı yönetim ekibinde de yer alıyor.
Gülse Birsel, Türkiye’nin en yaratıcı kadınlarından biri. Türkiye onu ilk kez GAG adlı reklam programında ekranda gördü. Esas çıkışını ise Avrupa Yakası dizisi ile yaptı. Neredeyse her bir karakterinden ayrı bir dizi çıkarılabilecek Avrupa Yakası’yla Türk televizyon tarihinin en unutulmaz işlerinden birine imza atan Birsel, şimdilerde Yalan Dünya dizisi ile bu başarısını devam ettiriyor. Türk popüler kültürü üzerinde ciddi bir etkiye sahip olan Birsel’in dizilerinde yer alan birçok karakter, hatta Birsel’in bizzat kendisi daha sonra farklı kategorilerden markaların reklamlarında da karşımıza çıktı.
Nil Karaibrahimgil Türk pop dünyasının en yaratıcı isimlerinden biri. Hem çok sevilen bir şarkıcı hem de çok yetenekli bir şarkı yazarı. Bu konuda herkes hemfikir ancak onun böyle bir listede yer almasını sağlayan en büyük özelliği, yeteneklerini reklam dünyasına da taşıması. Bugün Türkiye televizyonlarının reklam kuşakları Nil tarafından yazılmış cingıllarla dolu. Hatta bu cingılların bazılarını bizzat kendisi seslendiriyor. Nil yakın zamanda Digiturk’ün reklam yüzü de oldu. İlerde Türkiye reklam tarihi yazıldığında Nil Karaibrahimgil’e ayrı bir bölüm açılması gerekecek.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.