Makale Kaos kelebekleri Brand Week Istanbul’da TV’nin geleceğini tartışırken tüketicinin zihnindeki kaos kelebeklerinden bahsettim. Aşağıda görebileceğiniz şeklin adı Lorenz Kelebeği. Kaos teorisinin çıkış noktalarından. Hani kanat çırptığında New York’ta fırtınaya sebep olabilen kelebek.
Makale Mutluluk pazarı Konu mutluluk olduğunda iki ayrı “Ben” var: “Andaki Ben” ve “Hatırlayan Ben”. İkisinin mutluluğa dair yaklaşımları çok farklı.
Makale Nudgestock 2019’dan notlar “Yaratıcılığın davranış bilimiyle buluştuğu yer” Nudgestock bu yıl yedinci kez düzenlendi. Rory Sutherland önderliğinde Ogilvy UK’in düzenlediği konferans; reklamcıları, davranış bilimcileri ve markaları bir araya getiriyor. Sizler için, bu yılın konuşmalarından faydalı olabileceğini umduğum, uygulama ağırlıklı bir özet çıkarmaya çalıştım.
Makale Duyguların politiği, politikanın duyguları Siyaseti iyilerle kötülerin savaşı olarak değil de korku, öfke ve iğrenmeye karşı mutluluk, sevinç, merhamet ve samimiyetin mücadelesi olarak görebildiğimizde her şey çok güzel oluyor.
Makale Post-truth çağında reklamcılık-2 Yakın tarihte yaptığımız bir çalışma tüketicilerin doğallık, katkısızlık gibi mesajlara çoğunlukla mesafeli yaklaştıklarını gösteriyor. Tüm sosyal hayvanlar gibi insanlar için de kime güvenebileceğini bilmek hayati önem taşıyor.
Makale Post-truth çağında reklamcılık-1 Pazarlamacılar “Reasons to Believe” yaratmak için uzmanları, veriyi ve medyayı yıllardır yoğun olarak kullanıyorlar. Şirketlerin çelişen çıkarları tüketicinin gözünde reklam ve pazarlama dünyasının güvenilirliğini sarsmıyor mu?
Makale Davranışçı pazarlamanın 3F’si Bugün dijital dünyada konuştuğumuz verinin çoğu kısa vadeli. Bu veriler ışığında aldığımız kararlar çoğunlukla uzun vadeli marka büyümeleri için en doğru kararlar olmaktan uzak.
Makale Algoritmalar adil toplum düşler mi? Sanırım algoritmaların adil olabilmesi, dünyayı birebir yansıtmasından değil, ulaşılacak daha iyi, daha adil, daha çeşitli bir toplum hayaline sahip olabilmemizden ve bu hayale sahip çıkıp onu savunabilmemizden geçiyor.
Makale Veri versinler ellere, beni vursunlar İçinde bulunduğumuz dönemi Gözetim Kapitalizmi olarak tanımlayan Emekli Harvard Profesörü Shoshana Zuboff, yeni kapitalizmin artı değerinin kullanıcı verilerinden elde edilen davranışsal artı değer olduğunu ve geleceğin toplumunda sadece iki sınıfın olacağını iddia ediyor: Gözleyenler ve Gözlenenler.
Makale Tanıdık sürprizler Başarılı bir ürün veya kampanya yaratmanın en etkili yollarından biri onu tanıdık bir sürpriz olarak algılatmak gibi duruyor. Biz tanıdık sürprizlerin bize niçin çekici geldiğini anlamaya çalışalım.
Makale Reklam ve davranışsal önyargılar Brand Week 2018 konuşmacılarından, Karar Fabrikası’nın yazarı ve Manning Gottlieb OMD Davranış Bilimleri Başkanı Richard Shotton ile MediaCat adına bir söyleşi yapma imkânı buldum ve elbette kaçırmadım.
Makale Bağlamın gücü İşimiz zor. Tüketicileri segmente etmek yeterli değil. O segmentlerin hangi bağlamda nasıl tepki vereceğini bilmek; duygu durumlarına göre farklı öneriler, deneyimler önerebilmek zorundayız.