MediaCat

Doğum kontrolü için en çok arkadaşa danışıyoruz

Bayer Kadın Sağlığı’nın Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği ile birlikte geliştirdiği “Kontrol Noktası” projesi tanıtıldı.

Doğum kontrolü için en çok arkadaşa danışıyoruz

Bayer Kadın Sağlığı’nın Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği ile birlikte geliştirdiği “Kontrol Noktası” projesi tanıtıldı.

Doğru doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlatılan “Kontrol Noktası “ projesi ile kadınların sıklıkla uğrayabildikleri eczanelerden kadın sağlığı ve doğum kontrol yöntemleri hakkında doğru bilgi alabilecek. Başlangıç aşamasında projede Türkiye genelinde 300 eczane yer alıyor. Eczanelere yerleştirilen “Kontrol Noktası” standları ile, kadınlar eczanelerine gelerek kimi zaman çekindikleri kimi zaman utandıkları için soramadıkları doğum kontrolü konusundaki sorular hakkında kendi ihtiyaçlarına yönelik bilgi alabilecekler.

Toplantıda GFK Türkiye tarafından Bayer sponsorluğunda gerçekleştirilen “Kadın Sağlığı” araştırmasının sonuçları da açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre araştırmaya katılan kadınların yüzde 71’inin doğum kontrolü seçim kararında partneri veya yakın arkadaşı etkili oluyor. Yine araştırmada yer alan kadınların % 90’ı doğum kontrolünün devletin sorumluluğunda olması gerektiğini belirtti.

Türk Kadını ve Doğum Kontrol Yöntemleri
Türk Kadının doğum kontrol konusuna bakışında eşlerinin ve arkadaşlarının etkisi üst sıralarda yer aldı.  Araştırmaya katılan kadınların büyük çoğunluğu korunma yöntemlerinin maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünürken, yapılan araştırmada kadınların geldikleri sosyo – ekonomik statüye göre doğum kontrol yöntemleri konusunda da bilgi kaynakları farklılık gösterdi.

AB Ses ve C1 Ses’te ilk danışılan kişi jinekolog iken daha alt sosyo ekonomik statülerde ilk başvurulan kişi yakın arkadaşlar oldu. Araştırmada yakın arkadaşlar, eş ve internet, anne ve ebe başvurulan ilk kişiler oldu.  Kadınların korunmayla ilgili en çok kullandığı bilgi kaynakları jinekologlar olup bunları yakın arkadaşlar izledi. Araştırmada;  10 kadından 2’si korunma konusunda herhangi bir bilgi kaynağı kullanmazken eczanelerin bu orandaki payı sadece yüzde 2 oranında kaldı. Araştırmada doğum kontrol yöntemi farkındalığına da farklı cevaplar verildi.

SONUÇLAR
•    Araştırmada eşlerin / partnerin doğum kontrol yöntemine etkisi sorulduğunda araştırmaya katılan kadınların %71’i; partnerinin doğum kontrol yöntemi üzerinde etkisi olduğunu söyledi.
•    Araştırmada doğum kontrol hapları en çok hatırlanan yöntem olup (%72) bunu erkek prezervatifi (%63) ve spiral (%55) izledi. Öte yandan, kadınların %9’u herhangi bir yöntemden haberdar olmadıklarını belirttiler.
•    Bugüne kadar kullanılan yöntemlere bakıldığında ise en sık başvurulan yöntemin spiral (%25) olduğu, spirali erkek prezervatifleri (%24) ve oral kontraseptiflerin (%21) izlediği görüldü.  Kadınların %40’ının şimdiye kadar hiçbir korunma yöntemi kullanmadığı da belirtildi.
•    Araştırmaya katılan kadınların eğitim durumu incelendiğinde ilkokul mezunlarının neredeyse %65’inin hayatlarında en az bir kez korunma yöntemi kullandığı görüldü. İlkokul mezunları arasında en sık kullanılan yöntem spiralken, Lise ve Üniversite mezunlarının hemen hemen yarısının şimdiye kadar hiç korunma yöntemi kullanmadığı görüldü.
•    Kadınların çalışma durumları incelendiğinde, çalışan kadınlar doğum kontrol hapını tercih ederken çalışmayan kadınların bakırlı kullanma oranının daha yüksek olduğu görüldü.  
•    Riskli bir yöntem olan geri çekilme yönteminin,  ilkokul mezunu kadınlar başta olmak üzere tüm kadınlar tarafından yaklaşık %15 oranında kullanıldığı görüldü.
•    Kadınların yaklaşık olarak yarıdan fazlası ilk ilişkilerinde herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmamış.
•    Daha önce doğum kontrol hapı kullananlarla kullanmayan kadınlara; bu ürünlerin en çok hatırlanan faydası sorulduğunda iki kadın grubunda da en çok hatırlanan fayda“gebeliği engeller” olup, bunu özellikle daha önce doğum kontrol hapı kullanan grupta;  “adet kanamasını düzenler”, “adet ağrılarını ve stresi azaltır” izlemektedir.  Daha önce doğum kontrol hapı kullanan kadınlar, “cilde ve sivilcelere iyi gelir” ifadesini de kullanmayanlara göre daha çok belirtmiştir.
•    4 kadından 3’ü hayatlarında en az bir kez jinekoloğa gitmiştir. Araştırmaya katılanların %21’i jinekoloğa düzenli olarak gitmektedir.
•    Kadınların %90’dan fazlası doğum kontrolünün karşılanmasının devletin sorumluluğu olduğuna inanmaktadır.
 

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.