MediaCat

Basamak fikri nasıl ortaya çıktı?

BASamak Projesi; Fabrika Basım’ın kurucu ortağı ve genel koordinatörü Abdullah Güzey’in, faaliyet gösterdikleri…

Basamak fikri nasıl ortaya çıktı?

BASamak Projesi; Fabrika Basım’ın kurucu ortağı ve genel koordinatörü Abdullah Güzey’in, faaliyet gösterdikleri sektöre olan sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye yönelik olarak, iletişim ajansı Pozitif PR ile yaptığı beyin fırtınası ile filizlenen, ardından paydaşlarının katkıları sonucunda da son halini almış bir projedir.

Projenin amacı; özellikle ülkemiz devlet üniversitelerinin güzel sanatlar fakültelerindeki grafik tasarım öğrencilerinin, öğrenimleri sırasında gördükleri baskı teknolojileri eğitimini desteklemek ve mezun olduktan sonra, işleriyle ilgili en fazla iletişimde olacakları matbaaların çalışma şekilleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Proje ilk etapta, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nin grafik tasarım bölümlerinin öğrencilerini kapsamaktadır.

Danışmanlığını; grafik tasarımcı İlhan Bilge’nin yaptığı projenin içeriği; üç üniversitenin ilgili bölüm başkanları ile yapılan görüşmeler sonucunda daha da genişlemiştir.

Bu doğrultuda proje, aşağıdaki çalışmaları kapsamaktadır:

1) MATBAADA ATÖLYE ÇALIŞMASI:

Her yıl temmuz ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek atölye çalışmasına katılacak öğrenciler; belirlenen eğitim içeriği doğrultusunda, matbaaların çalışma şekilleri hakkında bilgi sahibi olacak ve birebir çalışmaların içinde yer alabileceklerdir.

2) 4. SINIF ÖĞRENCİLERİ BİTİRME PROJESİ KATALOĞU:

4. Sınıf öğrencilerinin bitirme ödevlerinin bir araya toplandığı bir katalog hazırlanacaktır.
Basılacak katalog; mezun olan öğrencilere, kendi üniversitelerinin Grafik Tasarım Bölümü’ne, Fabrika Basım aracılığıyla büyük reklam ajanslarına ve Anadolu’daki diğer üniversitelerin grafik tasarım bölümlerinin arşivlerine iletilecektir.

3) BİLGİSAYAR TEKNİK DESTEĞİ:

Bu konuda Fabrika Basım’ın grup kuruluşu ve renk ayrımı/tasarım ajansı olan FİGÜR GRAFİK’in, bilişim sektöründeki müşterilerinden destek alınacaktır. Destek alınacak firma; ayda bir kez bir elemanını kontrol ve teknik arıza giderme konusunda destek vermek üzere, bölümün bilgisayar laboratuvarında görevlendirecektir.

GSF ÖĞRENCILERINDEN DAHA ÇOK HANGİ BÖLÜMLERE HİTAP EDİYOR?

Proje aslında; güzel sanatlar fakültelerinin yalnızca grafik tasarım bölümü öğrencilerini esas alarak hazırlanmıştır. Bu proje ile bu bölümlerdeki öğrenciler; aldıkları teorik eğitimi, Fabrika Basım’da yaptıkları staj ile pratiğe döküp, yaptıkları tasarımların kağıda basılmadan önce geçirdiği aşamalar ile basılmış son halini görme imkanını buluyorlar.

FARKLI BÖLÜMLER IÇIN FARKLI EĞITIMLER VAR MI?

Fabrika Basım’ın hizmet alanı ile paralel ilerlemekte olan projede; şimdilik yalnızca grafik tasarım bölümü öğrencileri için verilecek destekler söz konusudur.
Ancak gelecek yıl için, projenin çerçevesinin genişletilmesi ile reklamcılık, halkla ilişkiler, fotoğrafçılık ve resim bölümlerinin de projeye dahil edilmesi planlanmaktadır.

PROJENİN DEVAMI GELECEK Mİ?

Fabrika Basım’ın sosyal sorumluluklarını yerine getirmekte oldukça önemli bir yere sahip olduğuna tüm Fabrika Basım yönetimin inandığı bu projenin; olanaklar elverdiğince ve öğrencilerin ilgisi devam ettiği sürece, her yıl tekrarlanması planlanmaktadır.

TÜM TÜRKİYE’DE UYGULANMASI GİBİ BİR PROJE VAR MI?

Aslında projenin içinde Anadolu Üniversitesi’nin de yer alıyor olması, zaten projenin yalnızca İstanbul ile sınırlı olmadığının bir göstergesi. Ancak staj programının tüm Türkiye için uygulanması, şartları çok zorlayabilirdi. Yine de projenin tüm Türkiye’deki grafik tasarım bölümlerine de bir biçimde faydalı olabilmesini istiyoruz.

Projenin staja paralel bir ayağını oluşturan, diploma projelerinin bir katalogda toplanması ve basılması sonrasında ortaya çıkacak kataloglar; başta öğrenciler için bir portfolyo olmak üzere, kendi üniversiteleri, Türkiye’deki diğer üniversitelerin grafik tasarım bölümleri, bu üniversitelerin Erasmus çerçevesinde ilişkide oldukları yurtdışı üniversiteleri ve Fabrika Basım aracılığıyla Türkiye’deki büyük reklam ajansları ile paylaşılacaktır.

Böylece, projenin birebir içinde olamayan diğer üniversiteler ve özel sektör çalışanları da yapılan işlerin kendileri ile paylaşılması sonucunda, ilerlemelerden haberdar olabileceklerdir.

EĞİTİMİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Grafik tasarım aşamasından, ürünün basılmış son örneğine dek süregelen aşamaları gösteren eğitimin başlıklarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

. Baskıda doğru renkler elde etmek için, tasarım aşamasında dikkat edilmesi gerekenler

. Tasarım, baskıya gönderilirken yanında olması gerekenler (örnek çıkış, maket vb.)

. Baskı öncesi, iş hazırlama teknikleri (Quark, Freehand ve InDesign)

. Baskı öncesi renk ayrımı, prova baskı, CIP3

. Dijital çekilmiş fotoğrafların ilk renk ayarlaması

. Montaj hakkında bilgilendirme

. Cilt çeşitleri (Tel Dikiş, Amerikan, İplik)

. Baskı türleri (Ofset, CTP, serigraf baskı vb.)

. Diğer destek hizmetler (perforaj, pilyaj, selofan, vernik, lak, katlama teknikleri vb.) hakkında bilgilendirme

. ISO 9001’in matbaalar ve tasarımcılar için önemi

. Mesleki terimlerin İngilizce karşılıkları

. Doğru PDF üretme teknikleri

EĞİTİM NASIL GEÇTİ, HEDEFLENEN ŞEYLER YAPILABİLDI Mİ?

Eğitim; Fabrika Basım’ın ortaklarından ve aynı zamanda yaratıcı grup başkanı olan Altuğ Güzey ile teknik müdür Atilla Kök tarafından verildi. 30 Haziran-4 Temmuz 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimde, öğrencilere baskı konusundaki doğrular ve teknik bilgilerin yanı sıra baskı sırasında yaşanabilecek hatalar ve sonuçlar hakkında da detaylı bilgi verildi. Böylece öğrenciler; sadece tasarlamakla işlerinin bitmediğini gördüler; aslında tasarım sonrasında takip etmeleri ve öngörmeleri gereken tüm başlıklar hakkında da bilgilendirildiler.

Staj programı sonunda, ilk etapta hedeflenenlere ulaşıldığı, katalogların baskısının tamamlanması ile de bu başarının daha somut hale geleceğini söyleyebiliriz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.