MediaCat

Markalar Çin’den ne gibi dersler alabilir?

Coronavirus salgınını ilk tecrübe eden ülke Çin’de markaların izlediği yöntemlerden örnekler.

Markalar Çin’den ne gibi dersler alabilir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirus salgını, aralarında müşteri davranışı, medya tüketimi ve sosyal platformların kullanımının da bulunduğu pek çok alanda önemli değişiklikleri beraberinde getirmiş durumda. Bu noktada, markaların da tüketiciyle nasıl ilişki kurduklarını yeniden gözden geçirmeleri gerekiyor. Coronavirus salgınının başlangıç noktası olarak kabul edilen ve salgının etkilerini tüm dünyadan önce tecrübe etmeye başlayan Çin’de markaların pazarlama mesajları ve mecra kullanımında gerçekleştirdikleri değişiklikler ise tüm markalar için yol gösterici olabilir.

Peki, salgın günlerinde Çin’de markalar ne gibi stratejiler izliyor? Gartner tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan bir araştırma, lider markaların değişen koşullara nasıl uyum sağladıkları, salgın zamanında ne gibi stratejiler izledikleri konusunda tüm markalar açısından yol gösterici niteliği taşıyor.

Markalar endişelerin giderilmesi için devrede

Çin’den alınabilecek en önemli derslerin başında online alışverişte gözlemlenen artış yer alıyor. İnsanların eve kapanmasıyla birlikte Çin’de online alışverişte geçirilen zaman yüzde 20 artmış durumda. Sosyal medya kullanımı insanların gözde aktivitesi olmaya devam ederken, mobil oyunlara ilginin de bir hayli yükseldiği görülüyor. Çin’de yılın ilk iki ayında mobil oyun oynama süresinde yüzde 44, kısa video izlenmesinde yüzde 14; haber ve bilgi takibinde de yine yüzde 14 artış mevcut.

Gartner’ın araştırmasına göre, insanların endişe ve tecrit hislerinin azaltılmasında markalara da rol düşüyor. Çin’de birçok marka umut ve birliktelik mesajları paylaşırken, bazıları ise salgınla sahada mücadele edenlere maddi yardım ve tıbbi malzeme tedariki gibi adımlar atıyor. Sahadakilere yardım eden markalar, söz konusu faaliyetlerini sosyal medya kullanımıyla da destekliyor.

Sosyal medya kullanımı önemli

Toplumdaki ünlü isimler de insanların pozitif kalmaları için devrede ve şarkı söylemek de sıkça kullanılan yöntemlerden biri. Estée Lauder’in Çin’in popüler sosyal medya platformu Weibo’da kullandığı We Can Win This Fight (Bu Savaşı Kazanabiliriz) etiketi ünlü isimlerin video paylaşımlarıyla destekleniyor. 61 milyon görüntülenme alan bu etikette 328 bin mesaj paylaşılmış durumda. Batıda durumun Çin’den farklı olabileceğini atlamayan ancak birliktelik ve destek ihtiyacının her yerde aynı olduğunu belirten Gartner Analisti Danielle Bailey, kriz zamanında sosyal medya platformlarının farkındalık yaratılması ve bağış toplanması gibi konularda kritik rol üstlenebileceğini de ekliyor.

Online alışverişte alternatif yöntemler

Coronavirus salgınıyla birlikte markaların pazarlama faaliyetlerinin, tüketicinin daha çok vakit geçirdiği online’a kaydığı gözlemleniyor. Örneğin, Çin’de 14 Şubat’ta mağazaları kapalı olduğu için WeChat uygulamasında online pop-up mağaza oluşturan Louis Vuitton, satış öncesi danışma ve promosyon faaliyetlerini, mağaza çalışanlarının katılımlarıyla canlı sohbet kullanarak gerçekleştirdi. 14 Şubat tarihinde markanın satışları ise bir önceki yıla kıyasla ikiye katlandı.

Online videolar yararlı olabilir

Müşteri bağlılığı konusunda online video kullanımının öne çıktığı görülüyor. Eve kapanan insanların eğlence ve bilgi taleplerinin yükseldiği unutulmamalı. Markaların bu konuda ne gibi adımlar attığına spor giyim markalarının faaliyetleri örnek verilebilir. Söz konusu markalar çabuk harekete geçerek, halihazırda trafiği yükselen TikTok’ta ev egzersizi videoları paylaştı. Bu yönteme başvuran markalardan Nike, platformda 346 bin yeni takipçi ve 2 milyondan fazla beğeni elde etti.

Şeffaflık önemli

Müşteriler bu gibi kriz durumlarında teslimatlarında birtakım gecikmeler yaşanabileceğinin farkında ancak markalardan kendilerini bilgilendirmeleri konusunda talepleri bulunuyor. Gartner’a göre, bu durumda markaların alternatif teslimat seçeneklerini değerlendirmeleri ve  şeffaf olmaları önemli. Bu konuda ev hijyeni markası Dettol’ün attığı adım örnek verilebilir. Krizin ilk aşamasında Weibo hesabını değerlendiren marka, müşterilere teslimat konusunda detaylar sunuyor.

Markalar çevik olmalı

Yeni içerik ve ürünlerin geliştirilmesi, yeni platform ve koşullara adaptasyon gibi konularda markalar çevik davranmalı. Araştırmada bu noktaya örnek olarak bir influencer’ın aniden öne çıkan köpeğini ve bakım markası Perfect Diary’in izlediği yolu gösteriyor. Zira köpeğin canlı yayında görünmesinin ardından ilgi odağı olması üzerine markanın çıkardığı Dog Eyeshadow adlı ürün, 10 saniyede 16 bin adet satıldı.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.