MediaCat

Zuckerberg’in ifadesinde ikinci raund

Facebook CEO’su, ABD Temsilciler Meclisi’nde ifade verdi.

Zuckerberg’in ifadesinde ikinci raund

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısına ait verileri elde etmesine ilişkin skandal hakkında iki gün önce ABD Senatosu’nda ifade vermesinin ardından, dün ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi’nin karşısına çıkarak, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bir öncekine göre daha sert geçen oturumdan satırbaşları şöyle:

Muhafazakarlara sansür uygulandığı iddiası

Muhafazakar sosyal medya ikilisi Lynnette Hardaway ve Rochelle Richardson (bilinen adlarıyla Diamond ve Silk), Mark Zuckerberg ile karşı karşıya gelen milletvekillerinin sürpriz kahramanları oldu. Muhafazakar milletvekilleri, Trump yanlısı ikilinin Facebook tarafından sansürlendiğini konusunda endişelendiklerini dile getirdi.

Diamond ve Silk, hazırladıkları videoların, hayranlarına ulaşmasının Facebook tarafından engellendiğini öne sürüyordu. İkili, söz konusu videoların topluluk açısından tehlikeli olduğuna dair Facebook’tan yakın zamanda bir mektup almış, bu da Facebook’un nefret söylemi ve güvenlik standartları adı altında muhafazakarları cezalandırdığına dair şüphelerin oluşmasına neden olmuştu.

Temsilciler Meclisi Üyesi Marsha Blackburn’ün “Diamond ve Silk, terörizm değildir” şeklindeki sözlerine Zuckerberg, ekiplerinin bir uygulama hatasının söz konusu olduğunu ve durumu düzeltmek adına sosyal medya ikilisi ile temasa geçildiğini söyledi.

Zuckerberg, sansürden dert yananların sadece muhafazakarlar olmadığını ekleyerek, Facebook olarak esas sorumluluklarının, ifade özgürlüğüne mümkün olduğunca geniş bir yelpazede imkân tanımak olduğunu belirtti.

Gölgedeki veriler

Temsilci Kathy Castor, Zuckerberg’e “Herkesi izliyorsunuz; neredeyse herkesten veri topluyorsunuz. Facebook hesabı olmayan insanların bile kişisel verilerini topluyorsunuz.” ifadelerini yöneltti.

Facebook’un veri toplama operasyonları, birçok temsilcinin de gündemindeydi. Temsilciler, Zuckerberg’e, Facebook’a bağlı olmadıkları zamanlarda ya da hesapları bile olmamalarına rağmen insanlardan ne kadar veri topladığını sordular.

Çıkış yapan kullanıcılardan ve kullanıcı olmayanlardan veri topladıklarını kabul eden Zuckerberg, bunun büyük ölçüde güvenlik nedenlerinden kaynaklandığını söyledi.

“Bazı verileri reklam ve güvenliğe bağlı nedenlerle kayıt altına alıyoruz” diyen Zuckerberg, Facebook’un reklam ağının, kendilerine ait olmayan internet sitelerine reklam sunduğunu ve bu sitelerin ziyaretçilerinin bir kısmının da Facebook hesabı olmayanlardan oluşabileceğini belirtti.

Temsilciler, gölge profiller konusunu da gündeme getirdiler. Kullanıcıların Facebook’taki aktivitelerinin ötesine geçen ya da Facebook profili bulunmayan insanlara ait verilerin de saklanmasına dair kullanılan gölge profil tabiri hakkında Zuckerberg, bu tabire pek aşina olmadığını fakat Facebook’un kullanıcı olmayanlardan ne kadar veri topladığına dair bir raporu Kongre’ye sunacağını ifade etti.

Düzenlemeler kapıda

Zuckerberg’in iki güne ayrılan ifade süreci boyunca, internet güvenliğinin sağlanması için devlet tarafından yeni yasa ve düzenlemelerin hazırlanması gündeme gelmişti.

Zuckerberg, düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Senatörler ve temsilciler ise halihazırda yeni yasalar üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Senatör Edward Markey tarafından hafta içi sunulan mevzuat, internet şirketlerinin veri toplama usullerine ve müşterilerin veri kullanımı hakkında şirketler tarafından haberdar edilmesine dair düzenlemeler barındırıyor.

Avrupa Birliği de yakın gelecekte yürürlüğe girecek olan GDPR (Global Data Protection Regulation – Global Veri Koruma Yönetmeliği) ile veri düzenlemesinde ve dijital reklamcılıkta yeni bir döneme girmeye hazırlanıyor.

Eski defterler açılıyor

Oturum sırasında, Zuckerberg’in Harvard yıllarında kurduğu ve kadınların görünüşlerine göre oylandığı FaceMash adlı internet sitesinden dolayı Zuckerberg’in Facebook adına özür dilemek zorunda kalması da hatırlatıldı. FaceMash, hem Zuckerberg hem de Facebook için bir utanç kaynağı olmuştu.

Temsilci Billy Long, FaceMash’in hala yayında olup olmadığını sordu. FaceMash’in aslında Facebook ile hiçbir alakası olmadığını söyleyen Zuckerberg, FaceMash’in 450 milyar dolar değerindeki Facebook’un öncüsü olduğu iddiasını da bir kez daha reddetti.

“Obama da aynısını yapmıştı”

Cambridge Analytica, seçim kampanyasında Donald Trump için çalışmıştı. ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi Başkanı Greg Walden ise Barack Obama’nın da seçim kampanyası sırasında, Facebook verilerine erişimi olan geliştiricilerle çalıştığını söyledi. Bu iddia, bir grup Cumhuriyetçi temsilci tarafından da tekrarlandı ve Obama’nın geçmişte Cambridge Analytica’nınkine benzeri bir yöntem izleyip izlemediğinin araştırılmasına dair talepler dillendirildi.

Temsilci Steve Scalise ise Obama ekibinin, aynı politik görüşte oldukları için Facebook çalışanları tarafından kendilerine sunulan hedefleme araçlarını kullanmış olduklarına dair çıkan haberleri dillendirdi. Zuckerberg ise bu iddiaları reddetti.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.