Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) verilerine göre, Türkiye’nin 1440 belediyesini yönetecek başkanların sadece 45 tanesi kadın. 1395 erkek belediye başkanına karşılık, sadece 45 kadın!
Türkiye 31 Mart 2019 günü sandık başına giderek yeni yerel yöneticilerini seçti. 1440 belediye başkanı başta olmak üzere, binlerce belediye meclis üyesi ve muhtarı önümüzdeki beş yıl için şehirlerimizi, ilçelerimizi, beldelerimizi yönetmeleri için yetkilendirdik.
Peki, bu 1440 belediye başkanının kaçı kadın?
Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) verilerine göre, Türkiye’nin 1440 belediyesini yönetecek başkanların sadece 45 tanesi kadın. 1395 erkek belediye başkanına karşılık, sadece 45 kadın! (2014 yılında yapılan yerel seçimlerde bu sayı 37 imiş.)
Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre, 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla Türkiye’nin nüfusu 82 milyon 3 bin 882 kişi. Bu nüfusun yüzde 50,2’si erkeklerden, yüzde 49,8’i ise kadınlardan oluşuyor.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına göre, 31 Mart 2019’da kayıtlı seçmen sayısı 57 milyon 58 bin 636 idi. Bu seçmenlerin yüzde 50,7’si kadın, yüzde 49,3’ü ise erkekti.
Ka-Der’e göre, 31 Mart’ta seçilen kadın belediye başkanların partilere göre dağılımı ise şu şekilde:
Özetle bu seçimde de siyasette eşit temsiliyet bir yana, toplumsal cinsiyet eşitliği (TCE) konusunda tam anlamıyla sınıfta kaldık.
Toplumsal cinsiyet eşitliği adına tablo çok iç karartıcı olsa da bu seçimlerde bir gelişme yaşandı ve ilk kez engelli bir siyasetçi belediye başkanı seçildi. CHP’nin İstanbul Avcılar Belediye Başkanı Adayı Turan Hançerli sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı seçildi.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusu ne kadar ilerleyebiliyorsa, demokrasimiz de ancak o kadar ilerleyebiliyor. Gelecek seçimlerde bu iç karartıcı fotoğrafın değişmesini organize etmek üzere, toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanmış inisiyatifleri ve STK’ları birlikte çalışmaya, ortak mücadele platformu oluşturmaya ve ses getiren kampanyalar yapmaya davet etmek istiyorum. An bu andır! Şimdiden çalışmaya, kaynakları birleştirmeye ve kampanya makinesi oluşturmaya başlanmalıdır. Başka türlü sonuç alınamaz.
Kadınların ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanmış erkeklerin omuz omuza çok çalışmaları ve ortak inisiyatif geliştirmeleri şarttır. Siyaset esnafı erkeklerin kendiliklerinden kadınlara yer açacakları günleri beklemek, fırsat eşitliğinin kendiliğinden sağlanacağını beklemek hayal olur.
Fatih Altaylı’nın “Ne zaman adam oluruz?” sorusuna buradan bir yanıt vererek bitiriyorum yazımı: Kadının nüfusa oranı ile siyasette kadın oranı eşitlendiği zaman.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.