Bu yıl 16,5 milyar dolar çöpe gidebilir

The&Partnership, m/SIX ve Adloox’un ortak çalışması, reklam sahtekârlığının sektöre maliyetini ortaya koyuyor.

Bu yıl 16,5 milyar dolar çöpe gidebilir

MediaCat’in Şubat sayısında “Markanız güvende mi?” sorusu etrafında reklam doğrulama meselesini bir paket halinde gündeme getirmiş ve Türkiye’de reklamveren, ajans ve yayıncıların meseleye olan bakışını tartışmaya açmıştık. Görünüşe bakılırsa konu, önümüzdeki dönemde daha çok su kaldıracağa benziyor.

WPP bünyesinde yer alan ajanslar The&Partnership ve m/SIX geçtiğimiz yılın eylül ayında reklam doğrulama platformu Adloox’la güçlerini birleştirip reklam sahtekârlığı üzerine bir çalışmaya imza atacaklarını duyurmuşlardı. Etkisi pazardan pazara farklılık gösterse de tüm dünyada hissedilen meseleye ilişkin rapor kısa süre önce tamamlandı. Rapor, yalnızca 2017’de botlar aracılığıyla oluşturulacak trafikle birlikte reklamverenlerin 16,4 milyar dolarlık bir zarara uğrayacağını ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıl dijital reklamlar için harcanan 66 milyar doların neredeyse yüzde 20’sinin (12,48 milyar dolar) reklam sahtekârlığına kurban gittiğini işaret eden raporun 2017’deki olası kayba ilişkin hesabı ise, eMarketer’ın reklam harcamalarının 80 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğine yönelik tahminine dayanıyor.

Bu noktada, The World Federation of Advertisers’ın geçtiğimiz yıl yaptığı tahmini hatırlamakta yarar var. Reklam sahtekârlığının 2025’te reklamverenlere toplamda 50 milyar dolara mal olacağını öngören organizasyon, meselenin organize suç olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve uyuşturucu ticaretinden sonra en büyük hacimli suç olduğunu ifade etmişti.

Sektörün tüm paydaşları sahtekârlığa karşı göreve

The&Partnership’in kurucusu Johnny Hornby’ye göre, Adloox’un liderliğinde 200 milyar günlük teklif talebi ve aylık 10 milyar reklam görüntülemenin 12 ay boyunca takip edilmesiyle gerçekleştirilen araştırma sektörün tüm paydaşları adına oldukça sert bir uyarı niteliğinde sonuçlar içeriyor.

“Sektör olarak bir araya gelmek ve Google ve Facebook gibi büyük oyuncuları da işin içine katarak hem kendi geleceğimizi hem de müşterilerimizin geleceğini garanti altına almalıyız” sözleriyle sektöre seslenen Hornby, süreçte reklamverenlere de iş düştüğünü söylüyor: “Müşterilerimiz, bağımlılık yaratan ucuz dijital medya yatırımlarından kurtulmalılar. Teklif-öncesi doğrulama teknolojileri markaların toplam medya harcamalarının yalnızca yüzde 2’sine tekabül ediyor. Bu rapor hiçbir işe yaramasa dahi, bu meblağı ödemekten sakınan reklamverenlere bir mesaj vermeli.”

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.