MediaCat

Ye kreatifim ye!

MediaCat ve Yemeksepeti’nden reklam ajanslarının fazla mesai sofraları.

Ye kreatifim ye!

İnsanoğlunun yemekle kurduğu ilişkinin diğer canlı türlerine kıyasla çok daha karmaşık kodlarla bezeli olduğu malumunuz. “Ne yersen o olursun” diyerek sevgilisini öldürüp yiyenden, yediği yemeğin “pornosunu” çekene kadar türlü türlü insan, günbegün yok olan şu güzel dünyada hep birlikte yaşıyor.

Elbette, herkesin yemekle kurduğu ilişki bu denli yoğun ve çetrefilli olmak zorunda değil. Ancak, hayatta kalmak için yiyenlerin aksine, yemeğe düzenli erişimi olan pek çoklarının onu kültürel bir motif ve bir haz kaynağı olarak gördükleri ve yemek tercihlerini de bu yönde yaptıkları kabul edilebilir bir teori.

MediaCat ve Yemeksepeti'nden reklam ajanslarının fazla mesai sofraları

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır

Yemek ile aramızdaki ilişkinin yaydığı duygusal enerji bu denli parlak olunca, yeme içme alışkanlıklarının inşasında da duyguların rolünü yadsımak haksızlık olur. Yoksa neden, fazla mesaiye kalan bir reklam ajansı, yiyeceği o son derece kıymetli öğünde tercihini patatesten yana kullansın? Veya, dünyadaki pek çok muadili gibi uzun geceler çalıştığı muhtemel bir başka reklam ajansı, her gecesini sadece kebapla şenlendirerek kalp damar yoluna zevkten de olsa bir duvar örsün?

Elbette mübalağa ediyoruz. Ama çok değil, biraz. Zira Yemeksepeti verilerine göre gerçekten de 18:00’den sonra “sadece kebap” yiyen bir ajans var. “Aynı oranda burger, pizza ve kebap” yiyen de. Öte yandan mesai bitimiyle birlikte salataya dadanan, akşamı çorbayla kapatan ajanslar da yok değil. Velhasıl her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi, her reklam ajansı da gecesini vakfettiği işi ifa ederken hem karnını doyurmak hem de biraz moral bulmak için farklı yemekleri tercih ediyor.

Hangi ajans ne yiyor?

Bir başkasının yediği yemeğin hesabını tutmak ayıptır derler. MediaCat olarak yanımıza Yemeksepeti’ni de katıp işlediğimiz bu küçük günahı hafifletmek için, tuttuğumuz bu hesaba sizi de ortak etmek ve sizinle taze bir yeme alışkanlıkları araştırması paylaşmak isteriz.

Ajanslar yemek siparişini en çok hangi saatlerde veriyor?

Ajansların siparişleri hangi saatlerde yoğunlaşıyor?

Yemeksepeti tarafından MediaCat için hazırlanan araştırma, tahmin edeceğiniz üzere, reklam ajanslarının ne yediklerini görmemizi sağlayacak bir veri analizi. Bir önceki yılın en büyük ajansları listesinden hareketle belirlediğimiz reklam ajanslarının Yemeksepeti İş Zekası ekibi tarafından büyük verinin incelenmesi ve anlamlı hale getirilmesiyle, 1 Ocak-1 Nisan 2016 tarihlerinde Yemeksepeti’nden verdikleri siparişlerden oluşturulan araştırmanın sektöre hayırlı olması dileklerimizle.

Ajansların favori yemekleri

Araştırma sonucuna göre ajansların tüm saatlerin toplamında en çok tercih ettiği altı yemek sırasıyla burger, salata, sandviç, tavuk, kebap ve çorba (son iki yemek eşit oranda ilgiye mazhar). Saatler 18:00’i vurduğundaysa işlerin rengi değişiyor…

…Değişiyor dediysek, doreden altına dönüşür gibi değişiyor. Öğlenin favorisi burger yerini salataya bırakırken kendisi de salatadan boşalan ikincilik koltuğuna yerleşiyor. Velhasıl tüm ajansların 18:00 sonrası en çok tercih ettiği yemekler şöyle: salata, burger, tavuk, çorba, pizza.

Kim bu salatacılar?

Reklam ajanslarında resmî bitiş düdüğü çaldıktan sonra uzatmalar için sahada kalan fazla mesaicilerin Yemeksepeti’ndeki öncelikli tercihlerinin salata olduğunu söylemiştik. Ama hangi ajansların 18:00 sonrası yemek siparişlerinde tercihlerini en çok salatadan yana yaptıklarını söylemedik. Dünyanın dört bir yanında sayıları bir hayli artan salatacıların sektördeki temsilcilerinden önde gelenler; TBWA\ISTANBUL, Manajans/JWT, Havas Worldwide İstanbul, Rabarba, Innocean, Propaganda, Punch, Publicis Yorum ve Titrifikir. Tebrikler arkadaşlar, sağlıklı bir yaşam için iyi niyetli bir adım attınız.

Aramızdaki hedonistler

Salatacılar sağlıklı yaşama önem veriyor da burgerciler ve pizzacılar vermiyor mu? Elbette veriyorlar. Hazla birlikte gelen mutluluğun stresi bertaraf ederek ömrü uzattığı düşünülecek olursa, ellerinde Star Trek New Generation’ın sıradan bir bölümünde dahi aldığı ilk darbeyle parçalanma süresi 10 saniyenin altına düşen Enterprise misali reklamveren deadline’larıyla ajansta kapalı kalan bu “red shirt”ler için hedonizm ve en az 1000 kalori, mutlu ve uzun bir yaşam için bir seçenekten çok bir şart.

Hedonist red shirts

İhtiyaç böyle büyük olunca, aramızdaki hedonistlerin sayısı da bir o kadar çok oluyor. Fazla mesailerini en çok burgerle çeşnilendiren ajanslar şöyle: Plasenta, Rafineri, Alametifarika, Happy People Project, Ali Taran Creative Workshop, Brandit, Brick, Büro, Frög, Genna, Karpat, Manual Effect, Leo Burnett, Telepati, THE, WBR ve Y&R İstanbul. Sektörün pizzacılarıysa; Ali Taran Creative Workshop, Altıncı Duyu, Fikirevim, İlancılık (açık ara), Manual Effect, Medina Turgul DDB, Movida Plus.

Ali Taran Creative Workshop ve Manual Effect’in adını her iki grupta da gördünüz. Doğru, zira bu ajanslar çifte hedonizmle sektörün altı çizilmesi gereken isimleri. Yemeksepeti’nden bize gelen araştırma sonuçlarında şöyle yazıyor:

  • Ali Taran Creative Workshop (Sadece Burger ve Pizza)
  • Manual Effect (Aynı oranda Burger, Pizza, Kebap)

İki kısa listeye birden kalan bu iki ajansımızı tebrik ederken, araştırma verilerine göre yemek tercihleri arasında pizzaya “açık ara” yer veren İlancılık’ı da sadakatinden ötürü kutlamadan geçmeyelim.

Çorbacılar nerede?

Çorba ve tavuk. Hayatımızda hep olduğunu düşündüğümüz ancak araştırdığımızda aslında o kadar da olmadığını gördüğümüz iki yemek mi? Reklam ajanslarının neredeyse hepsinin en çok sipariş ettiği beş yemek arasında kendisine yer bulan tavuk, yine de pek az ajansın listesinde ilk sırada. Daha net konuşmak gerekirse tek bir ajansın. Ogilvy İstanbul. Sektörün en büyük çorbacılarıysa Concept ve Puck.

Sektörün unuttuğu bir değer: Lahmacun

Reklam ajansları neden lahmacun yemiyor?İş geliştirme direktörümüzün favori fazla mesai yemeği olmasından olsa gerek, araştırma fikri aklımızda yeşerirken tüm listelerin en üst sırasında çıkacak yemeğin lahmacun olduğundan emindik.

Sevgili iş geliştirme direktörümüz yıllar boyunca karşımızda o kadar çok lahmacun yemişti ki, her ajansta haneye en azından bir iki lahmacun yazdıran onun gibi biri vardır diyorduk. Heyhat, herkesi kendimiz gibi bilmekle hata etmişiz.

Reklam ajanslarında lahmacun yenmiyor. En azından çok büyük bir kısmında. Hal böyle olunca, listesinde Turkish pizzaya da yer veren ajanslarımız için bir dakika saygı duruşu: Büro, Genna, THE.

Başarıya giden yol bostandan geçer

2015 yılının en ödüllü reklam ajanslarının en çok sipariş ettikleri ilk beş fazla mesai yemeğinin bir dökümünü çıkararak reklam ajanslarının ödüllü işlerinin hazırlığında taslaklarla aynı masayı paylaşan yemeklerin hangileri olduğunu anlamaya çalıştık.

Salata 13
Burger 12
Kebap 12
Tavuk 10
Pizza 8
Çorba 7
Ev yemekleri 5
Sandviç 5
Döner 4
Et 3
Noodle 1
Zeytinyağlı 1
Tatlı 1
Deniz ürünü 1

Ödüle koşan menülerin temel bileşenleri

Her ne kadar Richard Wrangham gibi evrimciler ateşi bulan insanın yaptığı ilk şeyin “mangalı yakmak” olduğunu söylese de, aradan geçen yaklaşık 2 milyon yılda şampiyonların tercihi değişmiş görünüyor. Ortaya çıkan sonuç, zihinleri artık yeşilliğin açtığını gösteriyor.

Salata ve diğer yemeklerin geçen yılın en iyi ajanslarının sipariş listelerinde belirme sıklığı ise sağdaki şekilde sıralanıyor.

Bir sadakat hikâyesi: “Sadece kebap”

Yemeksepeti verilerinin büyük bir kısmında ajansların lif ve protein dengesini az çok tutturdukları görülse de, bazı ajanslar var ki, yemekle kurdukları ilişkisinin arkasında büyük bir sadakat hikâyesinin yattığını hissetmek mümkün. Örneğin MullenLowe. Yoksa, araştırmanın da belirttiği üzere, “Sadece Kebap” MullenLowe mu demeliyiz?

"Sadece kebap" Mullen Lowe

Sofrada altın oran: Punch

Burgerlerin pizzalara karıştığı, kebapların dönerlerle buluştuğu listede bir ajans var ki, altın oranı bir dantel misali sofrasına işlemeyi başarmış. En büyük salata tabaklarının bile yanında kendisine yer bulan bol kalorili siparişlere inat, Punch’ın sofradaki ilk beşi salata, tavuk, çorba, et ve zeytinyağlıdan oluşuyor.

Altın oran Punch

Araştırmanın ardından…

Elbette bu veriler, kaynağının yalnızca Yemeksepeti olması nedeniyle, mercek altına yatırdığı tüm profili detaylı bir şekilde yansıtmaktan ziyade ajansların fazla mesai sofralarına kabaca bir bakış açısı sunarak temel hedefi olan siz okurları memleketin bu her daim puslu gündeminde bir nebze de olsa tebessüm ettirmeyi amaçlıyor. Hedefe ulaştığımız umuduyla herkesi selamlayarak yazımıza son verirken, bir sonraki yemek siparişinizde MediaCat’i hatırlamanız dileğiyle hepinize afiyet olsun.

Görseller: tvoe@flickr (giriş ve sosyal medya), thomasnoble@flickr (motosikletli dağıtım elemanı), İlker Kurt/MediaCat (MullenLowe, Punch ve lahmacun). Ayrıca, Redshirt’ler; Star Trek Orijinal Seri, 2’nci sezon, 26’ncı bölüm.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.