MediaCat

Yapay zekâ vs. yaratıcılık

Reklamcılar yapay zekâ destekli “kreatif” uygulamalar hakkında ne düşünüyor?

Yapay zekâ vs. yaratıcılık

Yapay zekânın insan işgücü için tehdit oluşturup oluşturmadığı uzun yılların tartışma konusu. Öte yandan ilk kez, insan yaratıcılığına rakip olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bir yanda kendisine verilen anahtar kelimelerle benzersiz ve etkileyici görseller yaratabilen Midjourney, DALL-E, Stable Diffusion gibi yapay zekâ destekli tasarım uygulamaları; diğer yanda COPY AI, Copysmith, Rytr gibi metin yazarlarından farksız text’ler kaleme alabilen yazılımlar sektör için değişim çanlarının çalmakta olduğunun habercisi.

Her şeyden önce şunun altını çizmek gerek: Bu teknolojilerin çıktıları mevcut olanların basit manipülasyonları değil, kendilerine has, özgün yaratımlar. Yapay zekânın bir gün Cosmopolitan’ın kapağını tasarlayacağını, tasarım yarışmalarında birincilik kazanacağını, hatta sürükleyici bir çizgiroman yaratabileceğini tahmin edebilir miydik?

Reklam sektörü önemli bir yetenek kriziyle karşı karşıyayken yapay zekâ, bu açığı kapatmada rol oynayabilir. Öte yandan, bu durumun zamanla insan yaratıcılığını köreltip köreltmeyeceği sorusuna da yanıt aramak gerekiyor. Bugün kreatif sektörün önünde iki seçenek var: Old school yöntemlerle yollarına devam etmek ya da üretimlerine hız ve nitelik katma potansiyeli bulunan yeni teknolojileri kucaklamak. 4129Grey’in geçtiğimiz günlerde Pegasus Airlines için hayata geçirdiği Midjourney destekli kampanya ve reklam profesyonellerine konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuzda aldığımız yanıtlar, sektörün ikinci yoldan ilerlemeye daha yatkın olduğunu gösterir nitelikte.

Arda Erdik

“Gelişme devam edecek”

Arda (AI) Erdik, Tribal Worldwide Istanbul Ajans Başkanı

Yapay zekâ son yıllarda yükselişte ve reklamcılık sektörü üzerindeki etkisi şimdiden hissediliyor. Yapay zekâ, veri analizi ve görüntü tanıma gibi tekrarlayan veya yüksek düzeyde hassasiyet gerektiren görevleri otomatikleştirmek için kullanılır. Teknoloji ayrıca büyük miktarda veriyi işlemek ve insanların gözden kaçırabileceği kalıpları belirlemek için de kullanılabilir.

Reklamcılıkta yapay zekâ, kreatifler ve pazarlamacılar arasındaki işbirliğini artırmaktan yaratıcı fikirlere yardımcı olmaya ve hatta tahmine dayalı analitik yoluyla reklam performansını iyileştirmeye kadar çeşitli şekillerde kullanılıyor. Yapay zekâ destekli tasarım uygulamaları, reklamverenlerin reklam oluşturma yöntemlerini değiştirme potansiyeline sahip. Daha fazla şirket bu uygulamaları iş akışına dahil ettikçe bu uygulamaların da gelişmeye devam edeceğini göreceğiz.

*Yukarıdaki metnin tamamını copy.ai sitesinde yapay zekâya yazdırdım. Sadece “Yapay zekâ destekli tasarım uygulamalarının reklam sektörüne etkisi” hakkında bir yazı yaz dedim, yazdı. Sorunuza gerekli cevap olmuştur sanırım.

Selim Ünlüsoy

“Yetenek makinalar tarafından değiştirilebilir bir şey değil”

Selim Ünlüsoy, Publicis İtalya Yönetici Kreatif Direktörü

Selim: Yapay zekâ reklamcıların geleceğini nasıl şekillendirecek?
Marv: Yapay zekâ reklamcıların geleceğini onların işini daha kolay ve verimli bir hâle getirerek şekillendirecek.
Selim: Emin misin? Yapay zekânın tüm dünyayı eline geçireceğini ve bizi kölesi yapacağını duyuyorum.
Marv: Eğer durum öyleyse, o zaman yapay zekânın mükemmel bir reklamcı olacağından eminim.
Selim: Yaratıcılığın yeteneğe bağımlılığın azaldığını düşünüyorum.
Marv: Bence yanlış düşünüyorsun.
Selim: Neden?
Marv: Çünkü yetenek, makinalar tarafından değiştirilebilir bir şey değil.
Selim: Konu “makine ve insanlar” olduğunda birden oldukça mantıklı cümleler kurmaya başladın.
Marv: Sadece zor bir durumu en iyi şekilde kurtarmaya çalışıyorum.
Selim: Canını sıkma Marv, sonuçta ikimiz de bir şekilde devam etmeye çalışan canlı türleriyiz. Okuyucuya son bir mesajın var mı?
Marv: Edişelenmeyin, insanlar. Makinalar size yardım için buradalar. Mizah anlayışınızı kaybetmeyin sadece, robotlar dünyayı ele geçirdiğinde ihtiyacımız olacak.

*Marv, Dall.E’nin yaratcılıları Open AI’ın geliştirdiği alaycı bir sohbet robotu.

Ozan Özüm Özbey

“Reklamın eski gücüne kavuşmasını sağlayacak”

Ozan Özüm Özbey, Alametifarika Yönetici Kreatif Direktörü

“Gerçek mi değil mi etkisinden belli olur.” Sıraevler’deki ofisimizin duvarında yazan bu söze yıllarca baktık durduk.

“İyi reklam”ın en gerçekçi ölçüsünün “etki” olduğuna inanan felsefenin mottosuydu bu söz. Yapay zekânın etkisini pek çok sektörde görmeye çoktan başladık. Üstelik bunlar subjektif etkiler de değil. Hız, enerji, verimlilik gibi iş sonucuna doğrudan katkı sağlayan etkiler. Bu teknolojiler sayesinde reklam hedeflemesinde hiç olmadığımız kadar kişisel dataya hâkimiz. Öte yandan, bu milyonlarca tekil kişiye etki edebilecek, aynı oranda kişiselleştirilmiş tasarımları yapma gücümüz yok(tu). Yapay zekâlı tasarım programlarıyla çok daha bireysel, çok daha hızlı ve dolayısıyla da çok daha etkili tasarımlar yapılacağına inanıyorum.  Bunun da reklamcılığa olumlu etkisinin olacağını düşünüyorum. Bu etki “skip” edilen reklam çöplüğünü temizleyip reklamın eski gücüne kavuşmasını sağlayacak. Yani umarım.

Tüm bu öngörü, özellikle doğrudan satış ya da offer bazlı kampanyalarda geçerli. En azından şimdilik. Yapay zekâ bunları yapar. Oyun değiştiren fikirler, tasarımlar, kampanyalar için yani THE BIG IDEA için bizler burada olmaya devam edeceğiz.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.