Tüm endüstrinin ortak çalışmasıyla, medya içeriğinin eşitlikten yana dönüştürülmesi hedefleniyor.
Dünya Reklamverenler Federasyonu’nun (WFA) katkılarıyla, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UN Women) tarafından belirlenen üç pilot ülke Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika’ya yapılan çağrının ardından, Unstereotype Alliance’ın Türkiye bölümünün Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu (RTCEK) liderliğinde kurulmasına Haziran 2019’da karar verilmişti. Bugün ise Pera Palace’te düzenlenen basın toplantısında Unstereotype Alliance Türkiye resmen kuruldu.
“Türkiye’nin yolunu aydınlatmış olan Atatürk’ün otelinden sesleniyorum” diyerek sözlerine başlayan RTCEK ve Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, Mustafa Kemal Atatürk’e dair yaşanmışlıklardan ötürü gönüllerde ayrı bir yeri olan Pera Palace’ı bu duyuruyu yapmak için özellikle seçtiklerinin altını çizdi. Reklamlardaki kadın ve erkek rakamlarını paylaşan Pura, son 10 yılda ana karakterin yüzde 65 oranında ve dış sesin yüzde 89 oranında erkek olduğunu ancak 2019 rakamlarının umut verdiğini söyledi. Pura’nın paylaştığı 2019 rakamlarına göre, yıl toplamında reklamlardaki ana karakterler yüzde 51 erkek ve yüzde 49 oranında kadınlar tarafından canlandırılırken, dış ses yüzde 75 oranında erkekler oldu. Kadına verilen hakların kullanımını sağlayabilecek bir ortamın oluşturulması gerektiğini ve bunun ancak ve ancak birlik ve beraberlikle, kol kola vererek mümkün kılınabileceğini söyleyen Pura, cinsiyet eşitsizliğini dönüştürmek adına en güçlü kaynağın reklamlar olduğunu ve reklamlarda salt kadınlara atfedilen temizlik yapma, çocuk bakma gibi algılardan hızlıca sıyrılınması gerektiğini, kadınların artık dışarıda da resmedilmesi gerektiğini vurguladı.
Pura’nın ardından sözü alan UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alia El-Yassir, beş yıldır Türkiye’de ikamet ettiği süre boyunca görüştüğü sektör temsilcilerinden aldığı mesajlar üzerinden Türkiye’nin sosyal alanda değişim yaratma noktasında çok büyük umut vaat ettiğini ve tam da bu nedenle Türkiye’nin kadınların güçlendirilmesiyle ilgili ilkelere imza atan ülkeler sıralamasında en üstlerde yer aldığını belirtti. Brezilya’nın ardından Unstereotype Alliance’ın yerelleştirildiği ilk ülke olduğunu da ekleyen El-Yassir; “Evi geçindiren erkektir” diyenlerin katılımcıların yüzde 42’si olduğu ve aksini düşünenlerin yalnızca yüzde 3 oranında kaldığı Kantar araştırmasını örnek göstererek, “Bunu hemen şimdi değiştirmeliyiz” dedi. Eşitsizliğin, adaletsizliğin, kendini güvende hissetmemenin artık olmayacağı bir dünyanın hayalini kurduklarını ve bunun için 2030’a kadar gerçekleştirecekleri çok vaatleri olduğunu belirterek birlik olma çağrısında bulundu.
Türkiye’deki çalışma yapısına liderlik edecek olan firmalar şöyle: Avon, Coca-Cola Colgate-Palmolive, Eczacıbaşı Holding, Eti Gıda, Johnson&Johnson, Kantar Media, Koç Holding, P&G, Publicis Groupé, Unilever, Vodafone, WPP.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.