Trendyol 2026’da 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyor.
2022 yılının başından bu yana 51 binden fazla satıcısının ihracat yapmasına aracılık eden e-ticaret platformu Trendyol, önümüzdeki dönem ihracat planlarına dair detaylar paylaştı. Trendyol’un Türkiye’nin e-ihracatına yaptığı katkıları, Berlin’de Almanya ve Türkiye Milli Futbol Takımları arasında oynanan dostluk karşılaşması vesilesiyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ve Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan anlattı.
Türkiye’deki e-ihracatın toplam ihracat içinden aldığı payın yaklaşık olarak yüzde 1 olarak hesaplandığını ve Ticaret Bakanlığının bu payı 2030 yılında yüzde 10’a çıkarma hedefi olduğunu söyleyen Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, “Biz de bu hedefe katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Sadece iki yılda 42 bin satıcımızın ilk kez ihracat yapmasını sağladık. Hedefimiz, 300 bin satıcımızı yurtdışı pazarlarla buluşturarak üç yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak.Trendyol.com/de’nin yanı sıra İngilizce konuşulan ülkelerdeki müşterilerimize özel açtığımız trendyol.com/en sitesi üzerinden Türk üreticileri Avrupa’nın 27 ülkesiyle buluşturuyoruz. Ayrıca bugün tamamı Türkiye’de üretilen ürünler, Azerbaycan’dan Körfez ülkelerine çok geniş bir coğrafyada kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Buna ek olarak, 100’ü aşkın global e-ticaret platformu aracılığıyla da yerli üreticileri farklı coğrafyalardaki müşterilere ulaştırıyoruz. 2022 yılının başından bu yana 51 binden fazla satıcımızın ihracat yapmasına aracılık ettik. Bu sürede 42 bin satıcımızın ise ilk kez ihracat yapmasını sağladık. Trendyol satıcıları iki yıllık süreçte yurtdışına 37 milyonu aşkın ürün sattı. Hedefimiz, satıcılarımızla birlikte gelecek yıl 2 milyar dolar, 2026’da ise 10 milyar dolar ihracat yapmak. Körfez ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar Türk ürünleri için büyük potansiyel taşıyor. Buralarda Türk ürünlerinin kalitesi biliniyor. Ayrıca pazara yakınlığımız ile de müşterilere hızlı bir şekilde ürünlerini teslim edebilecek noktadayız. Yılbaşından sonra da Balkan pazarına açılacağız” dedi.
81 ilin tamamından ihracatçı olduğunu ifade eden Çetin, ihracat yapan 51 bin satıcıdan yaklaşık 7 bininin depremden etkilendiğini, 11 ildeki en az 35 bin satıcılarını ihracat yapar hale getirmeyi hedeflediklerini de ekledi.
Körfez ülkelerinde faaliyetlerine 19 Eylül’de başladıklarını söyleyen Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan ise iki ay içerisinde “Made in Türkiye” etiketli 2 milyon adet ürün satıldığını ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’da da pazaryeri modeline geçtiklerini belirtti. Türk markalarının ve ürünlerinin bölgedeki bilinirliğinin yaygın olduğuna işaret eden İnan, “En fazla yaz sezonu giyim ürünleri satılıyor. İklim koşulları gereği yaz sezonu bütün sene devam ediyor. Ev tekstili ile çocuk ve bebek ürünleri de büyük ilgi görüyor. Bu ürünlerde Türkiye çok iyi alternatifler sunuyor. Yakın vadede Körfez ülkelerinde 10 milyon farklı ürünün platformda yer almasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
400 bini aşkın iş ortaklarının katıldığı 7-12 Kasım Süper Alışveriş Günleri kampanyası boyunca 30 milyondan fazla ürün satıldığını ve 45 bine yakın iş ortağının bu dönemde ihracat yaptığını söyleyen CEO Erdem İnan, “Kendi lojistik şirketimiz Trendyol Express’i de yurtdışına taşımaya başladık. Trendyol Express bünyesindeki taşıyıcı iş ortaklarımız geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da ilk teslimatlarını yaptılar. 2024’te Trendyol Express International operasyonumuzu Körfez ülkelerine de bölgedeki partnerlerle yapılacak işbirlikleriyle taşımayı hedefliyoruz” dedi.
2022 sonunda açıkladıkları beş yılda 5 milyar dolarlık yatırım planlarının 1 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiklerini ifade eden Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ağırlıklı olarak pazarlama, lojistik ve teknoloji alanında olmak üzere yalnızca Ortadoğu pazarları için 3 milyar dolar yatırım yapacakları bilgisini paylaştı. Daha hızlı teslimat için İstanbul Havalimanı yanındaki e-ihracat merkezi yatırımlarını da sürdürdüklerini söyleyen Çetin, “Bu merkezle yakın coğrafyayı kapsayan lojistik ağımızı kurmayı hedefliyoruz. Bu operasyon merkezimizin uzun vadede e-ihracata büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Aynı zamanda Ankara’da da bir de e-ticaret operasyon merkezi yatırımımız var. Bu merkez sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük e-ticaret operasyon ve aktarma merkezlerinden birisi olacak” dedi.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.