Seçimlerde medya desteği şart mı?

Medyanın önde gelen isimleri ‘dördüncü güç’ü tartıştı.

Seçimlerde medya desteği şart mı?

Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden Eyüp Can Sağlık, Aslı Aslıntaşbaş, Mahmut Övür, Koray Çalışkan ve Serdar Turgut medyanın siyaset üzerindeki dönüştürücü etkisini ve medyanın kendi içinde yaşadığı dönüşümü yorumladı.

Eyüp Can Sağlık ve Serdar Turgut: "Seçimlerde medya desteği şart mı?"

Radikal gazetesi genel yayın yönetmeni Eyüp Can Sağlık’ın siyasi karar verme süreçlerinde etkisi olup olmadığına dair sorusu üzerine söz alan Habertürk gazetesi köşe yazarı Serdar Turgut öncelikle hangi medyanın söz konusu olduğunun belirtilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni medyanın önemine değinen Turgut, iletişim aracının mesajın içeriğini belirleme gücüne sahip olduğunun altını çizdi.

Aslı Aydıntaşbaş: "Seçimlerde medya desteği şart mı?"Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş medya ve siyasetin iletişim alanında kurulan ve enformasyonun akışını değiştiren ‘yeni dünya’ya adapte olduğu varsayımını desteklemediğini belirtti. Bireyin siyaset erki karşısında hiç olmadığı kadar güçlü olduğuna değinen köşe yazarı, ‘Twitter belası’nın lider ve tek adam otoritesini yıkıma sürüklediğinin ve iletişimin tepeden aşağıya yönelen akışın tersine döndüğünü sözlerine ekledi. Siyasetçilerin danışmanlarından aldıkları tavsiyeler doğrultusunda belirli fikir ve ideolojileri kitlelere pazarlayabileceği düşüncesinin Gezi olaylarından itibaren geçerliliğini yitirdiğinin altını çizdi.

“Hafif şizofrenik, bölünmüş bir dünya”

Koray Çalışkan: "Seçimlerde medya desteği şart mı?"Sosyal medyanın iletişimi resmi olmaktan çıkararak, herkesin ‘dinlenilebilir’ olmaya layık görüldüğü ve daha yatay örgütlenen bir mecra olduğunu vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Koray Çalışkan, insanların kendilerinden farklı olanlarla ilk kez iletişim içinde olmasının demokratik iklime hizmet ettiğini belirtti.

Buna rağmen, dönüşümün demokrasiye doğru olduğunu söylemek için erken olduğunu vurgulayan Çalışkan, yeni sistemin kurulmakta olduğu ancak eskisinin de etkisini henüz yitirmediği bir geçiş döneminde olduğumuzu ve bu dönemlerin uzlaşım ve kabullerinin gerilimli ve heterojen olduğunu ifade etti.

Cemaatçi ve kutuplaşan ortama karşı yeni medya yeterince güçlü mü?

Mehmet Övür: "Seçimlerde medya desteği şart mı?"Sabah gazetesi köşe yazarı Mahmut Övür, yeni medyanın önemini desteklemekle birlikte, sürece eleştirel ve temkinli yaklaşmanın da unutulmaması gerektiğini zira asıl belirleyici olanın siyaset ve siyasetin içeriği olması gerektiğini belirtti. Vatandaş gazeteciliğinin ve bireysel hikâye anlatımının yeni bir şey söylemedikçe ve yöneldiği belirli bir amaç olmazsa değişimin sınırlı ve kısır olacağını sözlerine ekledi. Yapılması gerekenin geleneksel medyanın eleştirel ve öğretici içeriğinin yeni medyanın retoriğiyle dengelenmesinin ideal olduğunu belirten Eyüp Can Sağlık ise asıl gücün siyasette olmasının daha tercih edilir olacağını ve medyanın süreci belirlemekten ziyade etkilemesinin gerektiğini belirtti.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.