MediaCat

Onur Öztürk’ün gözünden Cannes Lions 2023

3K1A Kurucusu Onur Öztürk’ten ChatGPT komutundan yazının kendisine evrilen bir Cannes Lions değerlendirmesi.

3K1A Kurucusu Onur Öztürk

3K1A Kurucusu Onur Öztürk


– Selam ChatGPT!

– Merhaba! Size nasıl yardımcı olabilirim? Herhangi bir sorunuz veya konuşmak istediğiniz bir konu var mı?

– Bir kreatif müzik direktörü olarak davranmanı ve MediaCat için Cannes Lions 2023 deneyimlerini anlattığın bir sayfalık bir makale yazmanı istiyorum.

Rusya – Ukrayna savaşının gölgesinde gerçekleşen geçen seneki festivale göre bu yılın çok daha yüksek enerjili ve hareketli geçtiğinden, daha iyi işlerin yarıştığından bahsederek başlayabilirsin.

Son bir yılda yaşanan gelişmelerle ana gündemin doğal olarak yapay zekâ (AI) olduğunu, herkeste heyecan yarattığını ama reklamcılarda biraz tedirginliğe sebep olsa da kreatif yönetim süreçlerinde her zaman insan dokunuşunun gerekli olacağı düşüncesinin verdiği rahatlık ile birlikte rose şarapların birbiri ardına yuvarlandığına değinebilirsin. Ama AI konusunu müzik tarafında biraz aç lütfen. Reklam dünyasında görsel ve metin yazımı alanlarında çok ses getirse de aynı heyecanı müzik tarafında hissetmenin “şimdilik” güç olduğunu, bunda telif hakları ile ilgili yaşanabilecek olası sorunların ve benzersizleşememe endişelerinin etkili olduğunu belirtebilirsin. Bu noktada herkesin bayıldığı ve AI desteği ile yapılan Coca-Cola Masterpiece filminin müziğini Garth Neustadter’ın yaptığından bahsetmen iyi bir örnek olacaktır. Yine de biraz AI övüp bu bölümü “geliyor gelmekte olan” gibi bir kalıpla bitirebilirsin.

Yarışan işlerde müzik tarafına değinmen, bu sene Film Craft tarafında yarışan orijinal müziklerin biraz hayal kırıklığı yarattığı ve kısa listeye kalan çok iş olsa da sadece ikisinin Bronz Aslan kazanabildiği bilgisini vermen yeterli. Ha bir de favorilerimden Apple – The Greatest’ın diğer müzik kategorilerinde aldığı Altın Aslan ve Grand Prix’den kısaca bahsedebilirsin.

Bu arada Türkiye’deki yarışmalarda müziğin sadece crafting açısından değerlendirildiğini hatırlat. “Entertainment Lions for Music” kadar kapsamlı olmasa da Türkiye’de de müziğin fikre, kampanyaya, markaya olan katkısı ve etkisi üzerinden değerlendirildiği “En İyi / Etkin Müzik Kullanımı” gibi kategorilerin gerekliliğine muhakkak değin. Bu konu önemli.

Türkiye – Cannes Lions kıyaslamasına girmişken, Cannes’da her zaman hissettiğim ince kıskançlıktan bahset. Hem yaratıcılık hem de prodüksiyon alanlarında çok potansiyeli olan bir ülke olmamıza rağmen yeteri kadar iyi temsil edilemediğimizi düşündüğümü, “Embassy of Dutch Creativity” gibi bir platformun veya bu sene Orta Doğulu ajans ve prodüksiyon şirketlerinin estirdiği rüzgârın bir güçbirliği ile pekâlâ yapılabileceğini uygun bir dille, ağlak değil yapıcı bir tonda anlat.

Türkiye’den “Birgün – Bir Terslik Yok Mu” ve “Is That Heinz?” işlerinin kısa listeye girmesiyle duyduğum heyecandan ve çorbada tuz kontenjanından case film müziğini yaptığımız “Is That Heinz?” işinin aldığı 2 Bronz Aslan ile gururlandığımdan da bahset ve ajans ile markaları tebrik ederek yazıyı bitir.

[ENTER]

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.