MediaCat öncülüğünde Ipsos tarafından 17’ncisi gerçekleştirilen Türkiye’nin Lovemark’ları araştırması bu yıl her biri kategorisinin en sevileni unvanına kavuşmayı başaran 17 markayı ağırlıyor.
2007 yılından bu yana, yalnızca 2008’de bir yıllık molayla, düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin Lovemark’ları araştırmasının 17’nci edisyonuyla karşınızdayız. Ipsos işbirliğinde, tüketicilerin gönlünde taht kuran markaları sorguladığımız ikonik araştırmanın çıktılarına geçmeden önce, Türkiye’nin Lovemark’ları araştırması kapsamında Türkiye temsili belirlenen örnekleme yönelttiğimiz dört soruyu hatırlayalım:
Her biri kategorisinin Lovemark’ı olan 17 markanın üst düzey yöneticilerine “Hem marka olarak hem de pazarlama/iletişim operasyonlarına yön veren bir lider olarak topluma ve dünyaya hangi noktalarda ilham veriyorsunuz? Topluma/dünyaya neleri geri kazandırmak için çalışıyorsunuz?” diye sorarak bu kapsamlarda son bir yılda gerçekleştirdikleri çalışmaları bizimle paylaşmalarını istedik. Markaların son bir yıldaki sosyal fayda gözeten çalışmalarını sözcülerinden dinlediğimiz Türkiye’nin Lovemark’ları dosyasında bu yılki ikinci sorumuz marka ekiplerine yönelikti. Kategorisinin en sevileni olan her markanın ekipleri “olmazsa olmaz” kabul ettikleri, iş yapış biçimlerini ve felsefelerini ifade eden dörder kavramı bizimle paylaştılar.
Özge Sönmez, Ipsos Türkiye
Brand Health Tracking Bölüm Lideri
2024 için Türkiye’nin âşık olunan markalarıyla buluşma zamanı geldi. Yıllardır aynı yöntem ile aynı hedef kitleye yönelerek yanıtını aradığımız tek bir soru var: Türkiye’nin kalbinde hangi markalar (y)atıyor? Bu sene araştırmamızda 17 kategori yer aldı. Bunların 11 tanesi geçtiğimiz senelerde de merceğimizde olan, altısı ise bu sene yeni eklediğimiz kategorilerdi.
Araştırmamızdan çıkan bulgulardan edindiğimiz ana başlıklar şöyle:
Daha önce de takip ettiğimiz kategorilerimizin Lovemark’larında herhangi bir değişim yok. Tüketici hayatında bu denli yer edinmiş markaların, güçlü marka mirasları ve yıllar boyunca sürdürdükleri tutarlı iletişim stratejilerinin yanı sıra güncel tüketici beklentilerini karşılamaları hatta bu beklentileri şekillendiren stratejiler geliştirmeleri sayesinde konumlarını korumaları hiç de şaşırtıcı değil. Ipsos’un küresel çapta yaptığı bir araştırmada da tüketicilerin beklentilerini şekillendirmenin marka tercihi üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğu tespit edildi.
Bu markalar arasından Banka kategorisinde Ziraat Bankası’nın, E-ticaret kategorisinde ise Trendyol’un Lovemark skorlarını düzenli bir şekilde artırarak kalplerdeki yerlerini yıllar içinde giderek daha da sağlamlaştırması dikkat çekici. Bu, sözkonusu markaların, tüketicileri/müşterileri ile kurdukları duygusal bağlarını yıllar içinde düzenli olarak güçlendirdiklerinin ve tüketici hayatındaki rollerini giderek daha da anlamlı kıldıklarının, bir başka deyişle, tüketicileriyle empati kurmayı başaran markalar olduklarının bir göstergesi. Yine küresel çapta yaptığımız bir araştırma; empatinin, markaların tüketicilerle daha derin ve anlamlı bağlar kurmasını sağladığını, bunun da uzun vadeli sadakati artırdığını gösteriyor.
Diğer yandan hiçbir tahtın sarsılmaz olmadığını, özellikle su ve çamaşır deterjanı kategorisindeki Lovemark’ların skorlarındaki aşaınmalardan görebiliyoruz. Bununla birlikte, sıralamalarda görece daha arkada kalsalar da, Beyaz Eşya’da Beko, Çamaşır Deterjanı kategorisinde Bingo ve Peros’un gelişimi dikkate değer. Gerek değişen global ve yerel makro bağlam gerekse zorlu rekabet koşullarının getirdiği mikro bağlama başarıyla ayak uydurabilen markalar, liderlerin yerini tehdit eder durumda.
Özetle, Türkiye’nin Lovemark’ları 2024 araştırması bize markaların, tüketici beklentilerini içinde bulunulan bağlama uygun şekillendirerek ve onlarla empati kurarak, tüketici hayatındaki yerlerini güçlendirebileceklerini gösteriyor. Bu yaklaşım, markaların sadece bugünü değil, yarını da kazanmalarını sağlayacak bir anahtar niteliğinde.
Beyaz Eşya: Arçelik
Parfümlü Yüzey Temizleyicisi: Asperox
Konserve Ton Balığı: Dardanel
Pizza: Domino’s
Ambalajlı Su: Erikli
Bulaşık Makinesi Deterjanı: Fairy
Sakız: Falım
Online Market: Migros (Migros Sanal Market & Migros Hemen)
Kahve: Nescafé
Çamaşır Makinesi Deterjanı: OMO
Akaryakıt: OPET
Dondurulmuş Gıda: Superfresh
Ketçap: Tat
E-ticaret: Trendyol
Çikolata: Ülker
Online Yemek Siparişi Sitesi / Uygulaması: Yemeksepeti
Banka: Ziraat Bankası
Türkiye’nin Lovemark’ları 2024 araştırması MediaCat önderliğinde Ipsos tarafından hayata geçirilmiştir. Araştırma 15-55 yaş aralığında, kadın-erkek oranı eşit, Türkiye temsili 2000 kişinin katılımıyla bilgisayar destekli telefon görüşmeleri tekniği (CATI) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Genel itibarıyla araştırmanın amacı, Türkiye’de rekabetin ve iletişim faaliyetlerinin yoğun olduğu veya merak konusu olan belirli kategorilerde hangi markanın “Lovemark” olduğunu tespit etmektir. Kategoriler, her yılın başında MediaCat önderliğinde tarafların görüşleriyle belirlenmektedir. Sonuçlarda mevsimsellik etkisini azaltmak üzere araştırmanın veri toplama periyodu geniş tutulmaktadır. 17 kategorinin sorgulandığı araştırmaya bayram ve resmi tatillerde ara verilmiştir. 2016’da yenilenen Lovemark analiz yaklaşımında olduğu gibi bu yıl da markanın zihin payı, duygusal olarak yakınlık derecesi, beklenti ve ihtiyaçları karşılama düzeyi ile asla bırakılamayacak kadar sevilip sevilmediği dikkate alınıp Yapısal Eşitlik Modeli (SEM) yaklaşımı kullanılarak hesaplama yapılmıştır.
Sırada: MediaCat Lovemarks 2024 – Beyaz Eşya
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.