Sosyal mecraların da mesajlaşma platformlarının da açık kaynak kodlu ve çoklanabilir, şeffaf ve merkeziyetsiz olacağı noktaya, Web 3.0’a doğru geliyoruz.
“Apple yine ‘gizlilik’ reklamları serisi yapmış, gördünüz mü? Güzel olmuş. Sahi, neden sürekli bundan bahsediyorlar?” Biliyorsunuz, okuduğumuz haberlerin birçoğu yanlı veya tamamen sahte. Sahte haberlerin global bedelinin yüz milyarlarca dolardan fazla olduğu biliniyor. İnternet bize sürekli tükettiğimiz şeye benzer şeyler göstermek için kodlanmış gibi. Çünkü para eden şey bizim etkileşimimiz, izleme sayılarımız…
Bizi bağlayan teknolojiyi yıllar önce bulmuş olsak da hâlâ bir aracı olmadan, neredeyse hiçbir işlem yapamıyoruz. Su faturanızı ödemek için hâlâ bir bankaya, şehir dışındaki çocuğunuza mesajınızı iletebilmeniz için hâlâ Facebook’a ihtiyacınız var.
Geldiğimiz noktada WhatsApp’ın bir şirkete ait olmadığını ve Bitcoin gibi açık kaynak kodlu olduğunu, kopyalanabilir, kullanılabilir ve Ethereum gibi “üzerine inşa edilebilir” olduğunu, yani Web 3.0’ı düşünün.
Bi’ dakika, bi’ dakika; sanırım biraz hızlı geldik buraya. Nasıl yani?
Bitcoin önderliğinde blokzincir bazlı girişimlerle finansal demokratizasyon fitili ateşlendi. Yakın zamanda Rwanda’daki bir tanıdığımıza birkaç dakika içerisinde hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan para yollayabilecek noktaya geldik. Şimdi sosyal mecraların da mesajlaşma platformlarının da açık kaynak kodlu ve çoklanabilir, şeffaf ve merkeziyetsiz olacağı noktaya, Web 3.0’a doğru geliyoruz.
Web 3.0’ın üç meşhur damgası var diyebiliriz.
Black Mirror stili bir gizlilik distopyasına doğru sürüklenmemek için ihtiyacımız olan araçlar bunlar. Yakın gelecekte reklam amaçlı içerik değil, platform üretmeye başlayabiliriz. Markalar için sosyal profiller değil, sosyal profiller için markalar yaratmayı düşünmeye yavaştan başlamamız gerekiyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.