MediaCat

İKSV Genç Sanatçı Fonu’na 360 bin pound’luk destek

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin olağanüstü atmosferinde İKSV Genç Sanatçı Fonu yararına düzenlenen “İstanbul Calling” gala gecesinde heyecan, eğlence ve sanat iç içeydi.

Brand Week’in hazırlık telaşına iki gün ara verip Londra’ya kaçarken başlangıçta vicdan azabı duymuştum ama şimdi pişman olduğumu söylemem mümkün değil. Gitmemiş olsaydım üzülürdüm. Beş gazeteci arkadaşım ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) destekçilerinden Aktifbank Genel Müdürü Ayşegül Adaca, Aktifbank Müşteri Deneyimi & İletişim Grup Başkanı Gamze Numanoğlu ve Goodworks Ajans Başkanı Ergun Gümrah ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu kısa seyahat tam anlamıyla hızlı bir sanat turuna dönüştü.

13 Ekim Pazar günü sabahın ilk saatlerinde Frieze London’ın modern sanat eserleri arasında kaybolduk; yaratıcılığın farklı formlarını yeniden keşfetmenin coşkusuyla Regent’s Park’taki fuarın koridorlarında, modern sanatın sessiz ama etkileyici dünyasına daldık. 160’tan fazla galeriyi ağırlayan fuar, sanatın zamanlar ve coğrafyalar arasında köprü olduğunu bir kez daha hatırlattı bize.

Gamze Numanoğlu, Pelin Özkan, Ayşegül Adaca Gamze Numanoğlu, Pelin Özkan, Ayşegül Adaca

Günün asıl büyüsünü ise akşam saatlerinde yaşadık. Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin olağanüstü atmosferinde İKSV Genç Sanatçı Fonu yararına düzenlenen “İstanbul Calling” gala gecesinde heyecan, eğlence ve sanat iç içeydi. Umut ve sanat dolu bir geceydi… Etkinlikte toplanan bağışlarla, fona yaklaşık 360 bin pound tutarında kaynak aktarıldı.

İKSV Genç Sanatçı Fonu, vakfın 50’nci yılını kutladığı 2022’de sanat üretimini desteklemeye yönelik çalışmaları kapsamında oluşturulmuştu. 2022’nin mayıs ayında İstanbul’da ve ekim ayında Londra’da düzenlenen kaynak geliştirme etkinliklerinden elde edilen gelirle Genç Sanatçı Fonu’na yaklaşık 600 bin dolar tutarında kaynak aktarılmıştı.

İKSV Genç Sanatçı Fonu sayesinde film, tiyatro, dans, müzik ve güncel sanatlar alanında çalışan genç, yaratıcı ya da kariyerlerinin henüz başındaki sanatçıların projeleri destekleniyor, yeni eser siparişleri veriliyor, gençlerin projelerine festivallerde yer açılıyor ve uluslararası arenada sanat profesyonellerine ulaşabilmeleri için fırsatlar yaratılıyor.

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde etkileyici gala

Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin giriş salonuna (Hintze Hall) girdiğimizde dikkatimizi ilk çeken tavanda asılı duran devasa mavi balina iskeleti oldu. “Hope” isimli bu iskelet, 2017 yılında müzenin eski simgesi olan diplodokus dinozor iskeleti replikası “Dippy”nin yerine yerleştirilmişti.

İş ve sanat dünyasından, çoğu İstanbul’dan gelen 470’e yakın davetlinin katıldığı gecenin sunuculuğunu ünlü oyuncu Halit Ergenç üstlendi. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, vakfın genç yeteneklere olan inancını belirttiği açılış konuşmasını yaparken herkesin yüzünde bir heyecan vardı. Heyecanı asıl artıran anlar, ünlü müzayede evi Christie’s adına Beatriz Ordovas’ın yönettiği müzayedede yaşandı. Erol Akyavaş, Alev Ebüzziya, Nejad Devrim, Osman Dinç, Nuri İyem ve Fausto Zonaro’nun eserleri için yarışan sanatseverler, sanki birer koleksiyon parçası için değil; gelecek için umut satın alıyor gibiydiler. Altı eserin satışından toplam 174 bin pound gelir elde edildi.

 İKSV Genç Sanatçı Fonu “İstanbul Calling” Gala Gecesi İKSV Genç Sanatçı Fonu “İstanbul Calling” Gala Gecesi

Erol Evgin’i neredeyse yirmi yıldır canlı izlememiştim. Hintz Salonu’nun tavanından sarkan mavi balina iskeleti tepemizde bizi seyrederken, Erol Evgin’in muhteşem melodileri müzenin taş duvarlarında yankılanmaya başladı. Evgin’in şarkıları bir yandan hafızalarımıza tatlı anıları canlandırırken, bir yandan da şimdilerde zor bulunan bir zarafetin simgesi olmuş bir sesle geçmişin ince ruhunu günümüze taşıyordu. Neredeyse tüm salonu ayağa kaldıran bu neşeli zarafet bizi iki saatliğine de olsa memleketin dertlerinden, karmaşasından uzaklaştırdı. Masadaki gazeteci arkadaşlarım Bülent Eczacıbaşı’nı ilk kez dans ederken gördüklerini belirtmeden geçemediler. Ben o şarkılarla herkes gibi eğlenirken, kendimi şunu düşünürken buldum: Galiba Çiğdem Talu, Melih Kibar ve Aysel Gürel gittikten sonra Türk Pop Müziği bir daha kendine gelemedi. Bu satırları okuyan ve beni tanımayan pek çok okurumun beni çok yaşlı gibi düşünmesini istemem ama bunun sadece bizim kuşağa özgü bir görüş olduğunu sanmıyorum. Çünkü bugünün sonsuz alternatifleri arasında, binbir çeşit müziği hızla tüketen pek çok genç arkadaşımız da bizimle birlikte ayakta dans ediyordu.

İstanbul’a dönerken, sadece sanat dolu o geceyi değil, genç sanatçıların umut dolu adımlarını da düşündüm. İKSV Genç Sanatçı Fonu’nun onlar için açtığı yol her zaman açık ve aydınlık olur umarım. Dilerim sanatı bir yaşam biçimi olarak gören herkese ilham kaynağı olurlar ve İstanbul’un, Anadolu’nun yaratıcı ruhunu dünyanın dört bir yanına yayarlar.

Başta İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve ekibi olmak üzere galaya emek veren herkese; gecenin sponsoru İstanbul Portföy, katkı sağlayan markalar, Aktifbank ve N Kolay yöneticilerine sonsuz teşekkürler.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.