MediaCat

İklim kriziyle şekillenen font

Helsingin Sanomat’ın veriye dayalı fontunun kaderi iklim değişikliğine bağlı.

İklim kriziyle şekillenen font

Reklam ajansı TBWA\Helsinki işbirliğiyle yaratıcı kampanyalara imza atan Fin gazetesi Helsingin Sanomat, iklim krizine dikkat çeken işlerine dünya liderlerine kalemle seslendiği kampanyasının ardından akıbeti iklim krizine bağlı fontla devam ediyor.

Karantina uygulamalarının gevşemesiyle birlikte, geçici olumlu tablonun ardından tehlike çanlarının yeniden çalmaya başladığı iklim krizi meselesine dikkat çekmek amacıyla harekete geçen gazete için TBWA\Helsinki ve tasarımcılar Eino Korkala ve Daniel Coull yeni bir font tasarladı. National Snow and Ice Data Center’ın (NSIDC) 1979 – 2019 dönemine ait verileri ve 2050 yılına uzanan tahminleri ışığında oluşturulan font, iklim değişikliğinin etkilerine bağlı olarak hacim kaybediyor. İklim krizini görselleştiren fontla yazılan her başlık, yazı ya da yorumun kaderi buzulların erimesine bağlı.

İklim değişikliği fontuna bu adresten ücretsiz ulaşılabiliyor.

Helsingin Sanomat Art Direktörü Tuomas Jääskeläinen, iklim değişikliği fontunu, “Görevimiz, karmaşık meseleleri anlaşılır kılmak; görmek, inanmak demek olduğundan, iklim krizi tartışmalarını somut ve hemen anlaşılır biçimde desteklemek istedik. Bu gibi gazetecilikteki yeni hikâye anlatıcılığı yöntemleri aynı zamanda veri gazeteciliğine dair güncel yatırımlarımızın da tamamlayıcısı. Fontu kendimize saklamak da istemedik, bu yüzden ücretsiz kullanıma açıyoruz ve başka yerlerde de kullanıldığını görmeyi umuyoruz” sözleriyle yorumluyor.

Şüpheye yer bırakmamak adına uydu fotoğraflarına dayalı veri kullandıklarını ve dünyanın veriye dayalı ilk fontunun bu yöntemle ortaya çıktığını söyleyen TBWA\Helsinki İnovasyon Direktörü Juhana Hokkanen, fontun tüm platformlar için kullanılabilir olmasını hedeflediklerini ekliyor.

Helsingin Sanomat, fontu 1979 – 2020 yılları arasında yayımlanan, iklim değişikliğini konu alan makalelerde kullanıyor. İklim değişikliğine olan tutumun yıllar içerisindeki değişimini gözler önüne seren bu kullanım, gazetenin konuya dair gelecekte paylaşacağı makalelerle devam edecek.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.