Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), Ipsos işbirliği ile ev dışı tüketim pazarına ait ilk verileri oluşturdu.
ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz ve Ipsos Yardımcı CEO’su Renan Burduroğlu’nun birlikte sundukları Foodservice Monitor adı verilen çalışma ile sektör ölçümlenebilir hale geldi. Foodservice Monitor, tam ölçekli bir nokta taramasının ardından yılda 4 dönem boyunca devam edecek panel çalışmasıyla 86 ürün kategorisi için ev dışında tüketilen miktarı ve bu ürünlere harcanan parayı, ilgili üretici firmalar ve markaları için dağıtım ve satış/tüketim performanslarını ölçmeye başladı.
İki aşamada hayata geçirilen araştırmanın ilk aşamasında tam kapsamlı tarama çalışması yapıldı.
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Muğla olmak üzere ev dışı tüketimin en yaygın olduğu bu 7 ilde 93 bin civarında ev dışı tüketim noktası tespit edildi. Bu noktalar harita üzerine tüm özellikleri ile işlendi.
Mahalle ve sokaklar birebir taranarak, tüm ev dışı tüketim noktalarında gözlem ve yüz yüze görüşmeler yapıldı. Fiziksel mekân özellikleri, işletme faaliyetleri, mutfak türleri ve kategori bulunurlukları sorgulandı.
Çalışma kapsamında ev dışı tüketim hakkında şu kanal tipleri oluşturuldu ve bunlardan bilgi toplandı:
İkinci aşamada nokta tipolojileri ve sayıları, coğrafi dağılım gözetilerek bu 7 ili temsil eden belli bir örneklemde 3 aylık dönemlerde kategori, marka, ürün detayında pazar büyüklüğü ve pazar paylarını düzenli olarak takip eden bir panel kurgulandı. Panelin dönemleri: Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül, Ekim-Aralık.
Her bir dönemde 3 ay boyunca, örneklem yüz yüze ziyaret ediliyor, noktadaki en yetkili kişi ile görüşülmekte ve tüm ürün gruplarında alım/satış miktarı, alım/satış fiyatı, alım kanalları ve bu alım kanallarından alım sıklıkları ile ilgili veri toplanıyor.
Araştırmaya mekanların hangi sınıfa ait olduğunu belirlemede su fiyatı önemli bir kriter.
Su fiyatlarının en yüksek olduğu kanal konaklama, en ucuz olduğu kanal ise eğitim kanalı. Ortalama su fiyatlarına göre alkollü cafe, bar, uluslararası restoranlarda daha yüksek, börekçi-pideci gibi geleneksel mekânlarda ise daha ucuza su tüketebiliyoruz.
Bu 7 il içinde, Adana ev dışı mekânlarda içilen su fiyatları açısından en ucuz kentimiz; Muğla ise en pahalısı.
Bir çay bahçesi-kahvehanede günde ortalama 302 bardak çay içiliyor. İstanbul Asya’da Avrupa yakasına göre günde ortalama 70 bardak daha fazla çay tüketiliyor. Ancak Avrupa yakasına göre çay bahçesi-kahvehane sayısı yarı yarıya.
Hafta içi yeme-içme mekânlarına günlük ortalama 140-150 kişi uğruyor, hafta sonu ise bu rakam yüzde 25 artıyor. Hafta içi çalışanların sabah kahvaltısı ve öğle yemeklerinde yaygın olarak kullandıkları pastane, cafe ve kebap/ocakbaşı restoranları için günlük ortalama ziyaretçi sayısı ise 250’yi buluyor.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.