MediaCat

Dijital stratejide içerik

Kağıt baskı gazetesine ek olarak televizyon ve radyosu da bulunan, internet sitesi de aktif olan medya oluşumlarında bütün bu kaynakları bir arada ele alıp kapsamlı bir strateji doğrultusunda bunların tümünü yeni medyaya özelikle de mobile yönelik harekete geçirmek mümkündür.

Dijital stratejide içerik

Medyada var olan imkân ve kaynakları bir mobil stratejisine yönelik olarak kurgulamak artık sadece bir tercih meselesi değil.

Dijital devrimin kendi iç dinamikleri ve gelişme yönü de mobile doğru gidiyor.

Google, Facebook, Yahoo, Microsoft gibi dev oluşumlar tüm gelecek stratejilerini mobile göre ayarlıyorlar.

Reklam alemi önümüzdeki yıllarda nasıl olur da reklamları mobile yönlendiririz stratejisinin olabilirliği üzerine çalışıyor. Global reklam devlerinin tüm tahminleri orta vadede reklamların ezici ağırlıkla mobile kayacağı yönünde.

Ağırlığı büyük olan kağıt baskısından yola çıkarak yeni medyaya uyum sağlama çalışmalarını anlamaya özel önem verdiğim New York Times da tüm stratejisini mobile çevirmek üzere çalışıyor.

Onların iç yazışmaları ve birimler arası tartışmaları bizim açımızdan çok öğretici ipuçları içerdiğinden ben gazetenin Public Editörü olan Margaret Sullivan’ın bu konuları özetleyen yazılarını hep dikkatle okuturum. Bu yazılardan bir tanesinde reklam gelirleri açısından çok önemli bir bilgiyi de satır aralarından edindim.

Kağıt baskıya reklam düşüyor

Kısa süre öncesine kadar New York Times, gelirlerinin yüzde 80’ini kağıt baskıya verilen reklamlardan ediniyormuş.

Ancak son verilere göre kağıt baskı ve dijitale verilen reklamların toplamı artık tüketiciden direkt edinilen gelirin (yani kağıt baskı satışlar +dijital abonelikler toplamı) toplamından daha düşükmüş.

Bu durumda yapılabilecek tek şey kağıt baskıya gelecek reklamların daha fazla artması imkânı bulunmadığından, dijitale verilen reklamların artırılmasını sağlamak. Reklam sektörü de vereceği reklamları artık mobile göre kurguladığından NY Times’a da yapabileceği tek bir şey kalıyor o da mobile ağırlık vererek

o yöne akacak reklamları kendisine çekmek. Şimdi işte tam da bu strateji doğrultusunda çalışıyorlar.

Tabii ki her ülkenin kendisine özgü koşulları var ve medyası da ulusal renkleri taşıyor ama geçmişte gördüğümüz Türk medyası ve reklam dünyası global trendleri hayli yakından takip ediyor, global değişimin etkileri bize de hızla geliyor, bizi de değiştirmeye başlıyor.

9,5 milyon günlük aktif mobil kullanıcı

Çok kısa süre önce Facebook önemli bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Ülkeler bazında Facebook’un hangi yöntemlerle kullanıldığının araştırıldığı bu çalışmada Türkiye, yoğun kullanım olan ülkeler kategorisinde görülüyor.

Facebook çalışmasına göre 19 milyon günlük aktif kullanıcı (DAU, daily average user) ve 33 milyon da aylık aktif kullanıcı (MAU monthly average user) bulunuyor.

Bunların içinde 9,5 milyon mobil günlük aktif kullanıcı var.

Ve 20 milyon da mobil aylık aktif kullanıcı bulunuyor.

Sadece bu çalışmanın sonuçları bile Türkiye’de mobile yönelik medya stratejisi yapmak zamanının çoktan geldiğini gösteriyor.

Tabii bu stratejiyi oluştururken işin sadece mobil yönünü düşünmek yetmez. Bunu mobil artı sosyal strateji olarak kurgulamak gerekecek. Çünkü bir girişimin önümüzdeki yıllarda mobile akacak reklam gelirlerini kendisine çekebilmesi için mobile göndereceği içeriğin aynı zamanda sosyal medyada fazla sayıda paylaşılabilir olmasına da dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü ancak sosyal medyada çok fazla paylaşılan mobil içerik reklamcılar açısından çok kıymetli olacak. Hatta bu paylaşılan içeriğin viral olmasına da çalışılırsa çok daha büyük paralar kazanma imkânı da açılacak.

Benim eski medya hakkındaki tezim şöyledir: Bizim gibi kağıt baskı gazetesine ek olarak televizyon ve radyosu da bulunan, internet sitesi de aktif olan medya oluşumlarında bütün bu kaynakları bir arada ele alıp kapsamlı bir strateji doğrultusunda bunların tümünü yeni medyaya özelikle de mobile yönelik harekete geçirmek mümkündür. Buna converge culture deniliyor medya çalışmaları alanında. Eski ve yeni medyanın çakıştığı alanların oluşturduğu kültüre convergence culture deniliyor. Bizim gibi eskinin yeniye uyum sağlaması gereken medyanın iyi anlaması gereken bir kültür bu. Bu konuda yapılmış en iyi çalışma da; ‘Convergence Culture, Where Old And New Media Collide’ yazarı Henry Jenkins.

Temelde bir teknoloji devi olan Yahoo da şimdilerde kendisini medya şirketi olarak konumlandırmaya çalışıyor. Göreve geldiği andan itibaren kariyerini yakından izlediğim Yahoo CEO’su Marissa Mayer, Ocak ayının başında düzenlenen Los Angeles Consumer Technology fuarında yaptığı konuşmada Yahoo’nun bundan sonra arama ve iletişim fonksiyonları dışında video üretimine ve dijital dergiciliğe özel önem vereceğini, yani bir medya içerik şirketi olacağını anlattı. Büyük stratejisinde tamamen mobile odaklanmış bulunan Marissa Mayer’in video üretimini ve dijital dergiciliğini, mobil piyasasında önemli medya oyuncularından biri olma isteğine bağlayabiliriz.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.