MediaCat

COVID-19’un dijital ayak izleri

Ipsos Türkiye, Trend Radar ile coronavirus salgınının tüketici davranışlarına etkisini sosyal medya paylaşımları üzerinden raporladı.

COVID-19’un dijital ayak izleri

Hayatın gerçekliğini ve yaşanma biçimini değiştiren COVID-19 pandemisinin etkilerini, davranış değişiklikleri üzerinden okumak mümkün ve şu sıra hayli popüler. Birçok araştırmaya konu olan eve kapanma hali ve beraberinde getirdikleri, özellikle sosyal medyadaki paylaşımlarda da anlamlı bir iz bırakıyor.

Ipsos Türkiye davranışsal, arama ve sosyal konuşma verilerini kullanarak temel tüketici eğilimlerini ve öngörülerini doğrulama amacıyla geliştirilen Trend Radar yaklaşımıyla bu izleri ortaya koyan bir çalışmayla karşımızda.

29 Şubat – 29 Mart tarih aralığının analiz edildiği çalışmadan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • #evdekal süreciyle birlikte hemen herkes mutfakta geçirdiği zamandan keyif almaya veya yeni kabiliyetlerin reklamını yapmaya başladı.
  • Son yıllarda gittikçe artan spor salonu ziyaretleri, yerini ekran karşısındaki online egzersizlere bıraktı; bunu mümkün kılmak için ev içi düzenimizde değişiklikler yapılıyor.
  • Kek ve kurabiye gibi tatlı atıştırmalıklar hem çok araştırılan hem de sosyal medyada sıklıkla konuşulan ürünler. Her mutfağın demirbaşı niteliğindeki ekmek ise evde bolca vakit geçireceğini anlayan kişilerin hobisi haline geldi.

  • Sosyal medyada sıkça paylaşılmasının da etkisiyle evde kendi mayasını ve ekmeğini yapan kişiler gün geçtikçe artıyor. Sosyal medyada mart ayı içinde ilk olarak 11 Mart’ta, yani Türkiye’deki ilk COVID-19 vakasının açıklanmasından hemen sonra, evde ekmek yapmakla ilgili konuşmalar başlıyor ve sürekli artarak devam ediyor.

  • COVID-19 salgınının eğitim hayatını dönüştürücü bir etkisi de oldu. Online ve uzaktan eğitimin hayata geçirilmesiyle, iletişim ve internet teknolojileri gibi konular insanların gündemlerinde daha fazla yer ediniyor.

  • Farklı ödeme yöntemleri, iş ve eğlence amaçlı görüntülü iletişim yöntemleri henüz araştırılma aşamasında. Uzun zamandır var olan teknolojiler olmalarına rağmen daha önce ihtiyaç duyulmayan veya öğrenilmesi için uğraşılmayan bu uygulamalar artık herkesin gündeminde.

İlgili İçerikler

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.