İpek Medya Grup Başkanı Karaca, hukuk mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.
Dün RTÜK‘ün Kanaltürk‘ün ulusal yayın lisansını iptal etmesi, sektörde şaşkınlıkla karşılandı. Kuşkusuz bu haber en çok da kanalı 2008 yılında satın alan Koza İpek Grubu‘nu şaşırttı.
Kanalı bünyesinde barındıran İpek Medya Grubu‘nun başkanı Fatih Karaca, sürecin bu noktaya nasıl geldiğini ve grubun bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğini MediaCat‘e anlattı.
Kanaltürk’ün eski sahipleri, o zamanki üst kurulun çalışmalarından yola çıkarak, 2007 yılında bir ulusallık davası açmışlar. O dönemde 3984 sayılı eski RTÜK kanununu geçerliydi. Bu dava 2007’den 2013’e kadar olumlu ve olumsuz kararla gidip-gelerek devam etti. Bu arada RTÜK’ün yeni yasası yürürlüğe girdi. Biz de gelişmelerle birlikte 2011 yılında, o davadan bağımsız, yeni argümanlarla birlikte yeni bir dava açtık. Bu dava da 27 Aralık 2013’te yetkili idari mahkeme ve Danıştay tarafından ulusallığımızı tescil eder biçimde onaylandı.
Evet, RTÜK’ün iptal kararı 2007’de eski RTÜK yasası yürürlükteyken yapılan başvuruyu temel alıyor. Biz RTÜK’e yeni mahkeme kararlarını iletmiş olsak da kurulun, bunları etraflıca incelemeden ve resmi hukuk müşavirliğinin yazılı raporlarını beklemeden karar verdiğini düşünüyoruz. Acele ile alındığı belli olan bu karar doğrultusunda dün ulusal yayın lisansımızın iptal edildiği öğrendik. Fakat bu karar henüz bize resmen tebliğ edilmedi.
Açıkçası bu kararı beklemiyorduk.
Ben de kamu yöneticiliği yaptım. Normalde böyle bir karara bu süreçleri takip etmiş, konu hakkında bilgi sahibi bürokratların görüşüne başvurulmasının ardından gerçekleştirilen inceleme ile varılır. Hukuk müşavirliğinin dahi görüşüne başvurulmamış olmasını ve kararın 1 eksik üye ile toplanan kurulda, 5’e karşı 3 oyla alınmış olmasını acele ile hareket edildiğinin göstergeleri olarak değerlendiriyorum.
Kuruldan kararın tekrar görüşülmesini isteyeceğiz. Hukuk varsa, bizim elimizdeki son karar uygulanır.
Hatırlarsanız RTÜK geçtiğimiz yıl bir ulusal HD yayın ihalesi yaptı. Sonradan iptal edilen bu ihaleyi biz 50 milyon lira ile kazanmıştık. Bu ihale iptal edilmemiş olsaydı zaten bugün bunları hiç tartışmıyor olacaktık.
Ortada daha yeni kararlar olmasına rağmen artık yürürlükte olmayan yasaya dayanan eski kararın dikkate alınması ile ortaya çıkan bu durum dolayısı ile çok üzüldük. Bugün RTÜK üyelerinin vicdanlarına seslendim, kısa sürede bu yanlıştan döneceklerini umuyorum.
Eğer kurul kararında ısrarcı olursa, resmi tebligatla birlikte hakkımızı tekrar idari yargıda arayacağız.
RTÜK bu konuda nasıl hareket edecek bilmiyorum ama biz tabii ki yeni ihalenin de takipçisi olacağız.
Şu an Kanaltürk’ün yayın erişiminde bir problem yok; uydudan, kablodan ve dijital platformlardan yayın yapmaya devam ediyoruz. Bugün bazı gazetelerde yayınlanan haberlerde dile getirilen yayın yetkimizin sadece Marmara Bölgesi ile sınırlandırıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor. RTÜK’ün aldığı karar sadece birkaç ildeki eski sistem analog karasal vericileri etkiliyor. Biz zaten erişimimizin yüzde 99’unu diğer yöntemlerden sağlıyoruz.
Buna rağmen mevcut durum bir bizim açımızdan olumsuz bir algı yaratıyor. Örneğin; bir medya planlama şirketi dün akşam, daha RTÜK kararını görmeden, bütün reklamverenlere ve reklam ajanslarına Kanaltürk’ün bundan sonra sadece bölgesel yayın yapacağını duyurdu.
Durumun kısa sürede çözümlenmesini umuyoruz.
Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.
Here you'll find all collections you've created before.