MediaCat

‘Büyük daha iyidir!’

Tüketiciler, nereye alışverişe gidileceğine karar verirken düşük fiyattan ziyade verilen paranın karşılığını almanın öncelikli olduğunu belirtiyorlar.

‘Büyük daha iyidir!’

Dünyada tüketicilerin ne satın aldığı ve izlediği üzerine yorumlar ve analizler sağlayan araştırma firması Nielsen, hızlı tüketim ürünleri için farklı tasarruf ve alışveriş stratejileri kullanan tüketicileri anlatan bir rapor yayınladı.

Tüketiciler, nereye alışverişe gidileceğine karar verirken düşük fiyattan ziyade verilen paranın karşılığını almanın öncelikli olduğunu belirtiyorlar.

Nielsen’in 51 ülkede 25.000’den fazla internet kullanıcısı ile gerçekleştirdiği 2011 Global Online Alışveriş ve Tasarruf Stratejileri Araştırması Global Online Tüketicilerin yüzde 61’inin hızlı tüketim ürünü satan herhangi bir perakendecide alışveriş yapmak için en etkili sebep olarak ‘iyi değeri’ ‘düşük fiyata’ (yüzde 58) göre daha fazla belirttikleri görülüyor.

Bu durum Asya Pasifik, Avrupa, Latin ve Kuzey Amerika’da geçerliyken; Orta Doğu/Afrika tüketicileri düşük fiyatı (yüzde 59) iyi kaliteye (yüzde 54) tercih ediyor. Türk tüketicisinin kararını da en çok ‘en düşük fiyat’ (yüzde 67) ve ‘indirim ve promosyonlar’ (yüzde 65) etkiliyor.

Büyük daha iyidir
Ürün ve ham madde maliyetleri yükselmeye devam ettikçe, dünyadaki tüketiciler hızlı tüketim ürünleri için  üreticilerin daha büyük, ekonomik-boy ve paket başına daha düşük fiyatlı (36%) ürün sunmalarını tercih ediyorlar.  Anket yapılan tüm bölgelerdeki tüketiciler arasında en az onay gören alternatif mevcut fiyat seviyelerinde sunulan biraz daha düşük kaliteli ürünler.

İndirim kuponu kullanımı dünyada çeşitlilik göstermekte
Araştırma, global online tüketicilerin hane halkı masraflarından tasarruf etmek için ürünler indirimdeyken satın alma stratejisinden (yüzde 59) sonra en popüler ikinci stratejinin indirim kuponları kullanmak olduğunu (48 yüzde)  göstermektedir. İndirim kuponunun yaygın şekilde kulanıldığı yerlerin Kuzey Amerika (yüzde 65) ve Asya Pasifik (yüzde 55) ile birlikte üç lider pazarın –  ABD (yüzde 66), Çin (yüzde 67) ve Hong Kong (yüzde 65) olduğu rapor ediliyor.

Tüketiciler stok mu yapıyorlar yoksa hızlı alışverişler mi yapıyorlar?
Birçok tüketicinin para biriktirme yolu olarak bakkaliye ürünlerini ve diğer hızlı tüketim ürünlerini stokladığı rapor ediliyot. Buna rağmen, bir mağazaya gitmek için temel nedenin stoklama olması dünyada eşit oranda yaygınlık gösteriyor.

Avrupa’da online tüketicilerin yüzde 37’si bakkaliye alışverişlerinde stok yaptıklarını belirtirken, tüketicilerin 5’te 1’i (yüzde 21) birkaç gerekli ihtiyaç duydukları için alışveriş yapmaktadırlar. Kalan yüzde 25’i ise ihtiyaç duydukları ürünler tükendiğinde hızlı bir alışverişe çıkmakta.  Nielsen Avrupa Retail Industry Insights Direktörü Vandenheede’ye göre “Avrupa’da perakende ziyaret planları mağaza alt yapısı ile belirlenir. Italya ve Almanya gibi alışverişçilerin tercih edebilecekleri yüksek mağaza yoğunluğuna sahip ülkelerde, tüketiciler daha sık alışveriş yapmaya eğilimlidirler.  Daha az perakendecinin var olduğu ve hipermarketler tarafından domine edilmiş ülkelerde stoklama daha dominant bir alışveriş biçimi.”

Bakkaliye ürünleri için stoklama yapma alışkanlığı Asya Pasifik, Latin Amerika ve Orta Doğu/Afrika ülkelerinde daha az yaygın. Bu ülkelerde aşağı yukarı beş tüketiciden biri stoklamayı temel alışveriş nedeni olarak belirtiyor. Hem Asya Pasifik, hem Orta Doğu/Afrika bölgelerinde online tüketicilerin üçte biri alışveriş ziyaretleri için temel neden olarak ihtiyaç malzemelerine yönelik hızlı alışverişi belirtiyor (Sırasıyla yüzde 32 ve 33).  Diğer ziyaretler birkaç ihtiyaç malzemesi almak için yapılıyor. (Orta Doğu/Afrika’daki ziyaretlerin yüzde 28’i ile Asya Pasifik ziyaretlerinin yüzde 29’u). Türkiye’deki davranışın da Asya Pasifik ve Orta Doğu/Afrika bölgeleriyle paralellik gösterdiği görülüyor. En yaygın davranışın ‘gerekli birkaç ihtiyacı almak’ (yüzde 39) ve ‘evde ihtiyaç duyulan bir malzemeyi hemen almak’ (yüzde 29) için markete gitmek olduğu belirtiliyor.

Gelecek: Esnek formatlar
Bakkaliye ziyaretleri için yeni ve esnek perakende formatları düşünülürken, çevrimiçi teslimat seçenekleri konusunda tüketici tercihleri ortaya çıkarıldı. Global online tüketicilerin yarısından fazlası eğer eve teslim edilirse internet üzerinden bakkaliye siparişi vermeyi tercih ederken (yüzde 52), 1/3’inden daha azı siparişlerini online verip, mağazanın kasa sonrası çıkış bölümünden teslim almayı (yüzde 27) ya da arabada teslim almayı (%30) tercih etmektediyor.  Tüketicilerin birçoğu —1/3’ten fazlası (yüzde 36)—online siparişlerini mağazanın içinden teslim almaya istekli olduklarını belirtiyor.

Kuzey Amerikalılar’ın beşte biri (yüzde 20) ve Avrupalılar’ın üçte birine (yüzde 35) zıt olarak , Asya Pasifik’te ankete katılanların dörtte üçünden fazlası (yüzde 77) online alışverişin eve teslimat avantajından yararlanabileceklerinin belirtiyorlar. Orta Doğu/Afrika (yüzde 48) ve Latin Amerika (yüzde 51) tüketicilerinin yaklaşık yarısı eve teslimat için online bakkaliye alışverişi yaptıklarını belirtiyor.

Türkiye’deki tercihin de ‘hizmetin ayağa gelmesi”nden yana ağırlıkta olduğu; esnek perakende seçeneklerinden en olumlu karşılananın “online sipariş verip evde teslim almak’ (yüzde 45) olduğu tespit edildi.

Çıkışta beklemeden kaçınmak için alışveriş ederken satın alımları kayıt etmek için taşınabilir tarayıcıların kullanılması global online tüketicilerin yarısı tarafından olumlu karşılanıyor. Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 38’i taşınabilir tarayıcıyı denemeye açık olduklarını belirtiyor.
 

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.